(11.50 hodin)
(pokračuje Němcová)

Budeme se věnovat následujícímu bodu.

 

131.
Návrh na změny zasedacího pořádku v jednacím sále Poslanecké sněmovny

Projednávání tohoto bodu jsme přerušili ve čtvrtek... na 40. schůzi Poslanecké sněmovny na návrh předsedkyně klubu Věcí veřejných paní poslankyně Kateřiny Klasnové. Do 9. listopadu 2012 vám bylo na lavice rozdáno několik písemných podkladů, ty pozbyly platnosti. Dne 6. prosince 2012 vám byly doručeny aktualizované podklady klubu Věcí veřejných, ČSSD, ODS a 11. prosince vám byl doručen další podklad klubu ČSSD.

Nyní tedy požádám o slovo předsedkyni poslaneckého klubu Věcí veřejných paní poslankyni Kateřinu Klasnovou, poté pověřeného zástupce klubu ČSSD a pověřeného zástupce klubu ODS, aby se postupně ujali slova a upřesnili, o čem bude Sněmovna hlasovat. Nejprve paní předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jménem poslaneckého klubu Věcí veřejných předkládám Sněmovně návrh na změny zasedacího pořádku v jednacím sále Poslanecké sněmovny. Návrh v grafickém vyjádření vám byl rozdán do lavic díky organizačnímu odboru. Tento návrh předkládám v souladu s § 52 odst. 1 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, kde je výslovně uvedeno, že - cituji - zasedací pořádek poslanců vychází z jejich příslušnosti k poslaneckému klubu a podléhá schválení Sněmovny. Konec citace jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

Všem je vám dobře známa skutečnost, že náš poslanecký klub opustili někteří poslanci a stali se poslanci nezařazenými. Návrhem, který předkládám, se dosáhne situace, kdy velká většina nezařazených poslanců bude sedět pohromadě. Návrh nyní zopakuji načtením na mikrofon.

Dle návrhu poslaneckého klubu VV by místa v jednacím sále byla obsazena následovně: místo č. 84 Radek John, místo č. 85 David Kádner, místo č. 86 Vít Bárta, místo č. 87 Otto Chaloupka, místo č. 88 Miroslav Petráň, místo č. 89 Klasnová Kateřina, místo č. 90 Petr Skokan, místo č. 91 Štětina Jiří, místo č. 92 Michal Babák, místo č. 93 Novotný Josef, místo č. 94 Drastichová Jana, místo č. 95 Jiří Rusnok, místo č. 96 Martin Vacek, místo č. 97 Lenka Andrýsová, místo č. 98 David Rath, místo č. 99 Karolína Peake, místo č. 100 Dagmar Navrátilová, místo č. 101 Jana Suchá, místo č. 102 Milan Šťovíček, místo č. 103 Kristýna Kočí, místo č. 105 Viktor Paggio, místo č. 106 Radim Vysloužil, místo č. 107 Josef Dobeš, místo č. 108 Jaroslav Škárka.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byl návrh paní předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných. Nyní v zastoupení předsedy poslaneckého klubu ČSSD pan poslanec Chvojka.

 

Poslanec Jan Chvojka: Dobrý den, děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dovolte, abych zde načetl změny v zasedacím pořádku tak, jak byly nominovány nebo požadovány poslaneckým klubem ČSSD. První změna: z místa č. 57 se pan David Rath přesouvá na místo 98. Z místa č. 98 se přesouvá kolega Huml na č. 61. Z čísla 61 se přesouvá poslanec Chvojka na č. 58. A z čísla 58 se přesouvá poslanec Hamáček na č. 57.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji a jenom si ujasňuji - je to ten návrh, který byl rozdán 11. 12. Čili návrh, který tady mám v podkladech, byl ze 4. 12. Mám tady dva podklady. Ten ze 4. 12. neplatí, platí ten z 11. 12. Takhle jsme si to ujasnili.

Nyní Marek Benda, zástupce poslaneckého klubu ODS. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Dobrý den, vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové. Jsme asi poprvé v situaci, kdy projednáváme změny v zasedacím pořádku v nesouladu, takže vám také přednesu jenom změny za náš poslanecký klub a dívčí válku budeme muset rozhodnout holt hlasováním.

První změna - z místa 164 pan kolega Pajer na místo 141. Z místa 141 pan kolega Bendl na místo 104. Z místa 104 pan kolega Bohatec na místo 119. Z místa 119 já, Benda, na místo 109. A z místa 109 pan kolega Pekárek na místo 164. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byl návrh poslaneckého klubu Občanské demokratické strany. Nyní vás musím informovat ještě o tom, že byl na lavice rozdán protinávrh pana poslance Viktora Paggia, který navrhuje ještě další variantu zasedacího pořádku. Byl také aktualizován. Prosím tedy nyní o slovo pana poslance Viktora Paggia.

 

Poslanec Viktor Paggio: Ano, děkuji. Já se tedy hlásím k návrhu, který vám byl rozdán na lavice. Byl pojat jako protinávrh k návrhu kolegyně Klasnové a poslaneckého klubu Věcí veřejných. Týká se těch středových lavic.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Ještě jsme ale mimo rozpravu. Toto byla úvodní slova zpravodajů. (Poslanec Kováčik vystoupí v rozpravě.)

Nyní tedy úvodní slova zazněla k návrhům z jednotlivých klubů. Zahajuji rozpravu. Pan předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik má slovo jako první. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, myslím si, že řeč jednacího řádu je naprosto jasná, a nemyslím si, že by tady měla být vedena nějaká dívčí válka, jak o tom byla řeč. Pokud bychom měli skutečně dodržovat zákon o jednacím řádu, potom tedy alespoň za klub KSČM říkám, že budeme podporovat návrh sociální demokracie, Věcí veřejných a občanských demokratů. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní se ptám ještě do všeobecné rozpravy... Paní předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Klasnová. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Děkuji za slovo. Já jsem také na začátku zdůraznila, co říká jednoznačně jednací řád ve svém § 92 odst. 1. Pro jistotu to ještě jednou zopakuji, kdyby kolegové neslyšeli: "Zasedací pořádek poslanců vychází z jejich příslušnosti k poslaneckému klubu." Ráda bych upozornila, že kolega Viktor Paggio je nezařazeným poslancem. Ráda bych řekla, že náš návrh, klubu Věcí veřejných, je návrh komplexní. Prosila bych, aby se o něm hlasovalo jako o prvním, a jenom bych chtěla ještě zdůraznit, že je velmi neobvyklé, aby se takovýmto způsobem zacházelo s poslanci z poslaneckého klubu, který vzešel ze strany, která byla řádně zvolena ve volbách. Je to velmi nestandardní.

Samozřejmě je na rozhodnutí této ctěné Sněmovny, zda chce porušit jednací řád. Je samozřejmě na rozhodnutí každého z přítomných poslanců, zda pro to zvedne ruku. Zakládá to z mého pohledu i velmi nebezpečný precedent v tom smyslu, že kdykoli do budoucna zde může vystoupit jakýkoli nezařazený poslanec a přesazovat poslance. Jak říkám, poslanci by měli sedět podle příslušnosti k poslaneckému klubu. Nevšimla jsem si zatím, že by strana LIDEM měla poslanecký klub. Vím, že je tady snaha zařadit změnu jednacího řádu tak, aby se snížil počet poslanců potřebných pro vytvoření poslaneckého klubu z deseti na šest. Myslím si, že minimálně pro nějakou sněmovní kulturu by bylo velmi dobré a velmi logické, aby té změně zasedacího pořádku předcházela eventuálně změna jednacího řádu. Jinými slovy, pokud chce strana LIDEM zasedat pohromadě, chce sedět vepředu a pohromadě, myslím si, že by měla mít nejprve ustanoven poslanecký klub. Říkám, je to věc, která se opírá o jednací řád, a znovu zdůrazňuji, že náš návrh byl podán řádně podle jednacího řádu, byl podán poslaneckým klubem Věcí veřejných, nikoli nezařazeným poslancem.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Korte se hlásil nyní o slovo, poté pan poslanec Paggio. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP