(12.00 hodin)

 

Poslanec Daniel Korte: Paní předsedkyně, dámy a pánové, já si dovolím tlumočit stanovisko klubu TOP 09 a Starostové k navrženému přesunu čísla 109 pana Pekárka do čísla 164 místo pana Pajera. Klub TOP 09 a Starostové zásadně nesouhlasí s tím, aby ODS zametala své smetí pod náš koberec. Děkuji vám. (Potlesk některých poslanců v levé části sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Teď pan kolega Viktor Paggio.

 

Poslanec Viktor Paggio: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Mé vystoupení bude paradoxně odlehčením.

Tedy to jsem nečekal. Já jsem svůj postup konzultoval s legislativou Sněmovny. Legislativa je toho názoru, že je v pořádku. Souhlasím s paní předsedkyní Klasnovou, že poslanci mají sedět podle poslaneckého klubu, a to je splněno v obou dvou těch návrzích. Jsme pouze ve sporu, jak by ta místa měla být rozdělena, a o tom by měla Sněmovna rozhodnout hlasováním. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím o další přihlášky do všeobecné rozpravy. Nejsou-li žádné, všeobecnou rozpravu... Ještě pan kolega Skokan do všeobecné rozpravy? (Ano.) Prosím.

 

Poslanec Petr Skokan: Milé kolegyně, vážení kolegové, poslanci a poslankyně, než začneme opět měnit zasedací pořádek této Sněmovny, chtělo by se říci pokolikáté už, pojďme si nejprve stručně zrekapitulovat stěžejní fakta a pak se nad nimi trochu společně zamyslet. Já bych tedy nejprve skutečná fakta představil a také bych připomněl pravidla, která vyplývají ze zákona. Tedy ne z nějakého úzu či z neformálních pravidel, ale ze striktního zákona o jednacím řádu, který tu platí od roku 1995. A ten zákon praví, že k ustavení poslaneckého klubu podle věty první je potřeba nejméně deseti poslanců, a § 52 odst. 1 konkrétně říká, že poslanci je v jednacím sále trvale vyhrazeno poslanecké křeslo. Zasedací pořádek poslanců vychází z jejich příslušnosti k poslaneckému klubu a podléhá schválení Sněmovny. Z toho, dámy a pánové, jednoznačně vyplývá, že změny v zasedacím pořádku navrhují pouze zástupci poslaneckých klubů, nikoliv nezařazení poslanci, nemluvě o přeběhlících. Mě mrzí, že fíkovým listem k těmto svévolným aktivitám se stala právě strana, která se tak ráda honosí svým konzervatismem.

V této souvislosti mi dovolte i citovat slova vicepremiérky Karolíny Peake, která 14. června pro server ParlamentniListy.cz uvedla: "Také chceme řešit změnu zasedacího pořádku, ale rádi bychom to uskutečnili ve chvíli, kdy už budeme mít vlastní klub. Klub Věcí veřejných už existuje, ale my ještě ustavený klub nemáme." Já se chci zeptat, co se tedy změnilo, že skupinka LIDEM tak křečovitě trvá na okamžitém hlasování, na okamžité operaci kulový blesk pro tuto Sněmovnu, nehledě na veřejně deklarovaný příslib šéfky skupiny LIDEM, nemluvě o tématech pro republiku a její budoucnost mnohem zásadnějších. Co se tedy naléhavého teď zrovna děje?

Princip politické korouhvičky se projevuje i na vládní úrovni. V této zemi se sedm měsíců zvesela a bez jakýchkoliv okolků vládne nejen se skupinkou jednotlivců bez mandátu vzešlého od voličů, ale dámy a pánové, také bez koaliční smlouvy a v situaci permanentního zpochybňování programového prohlášení vlády doslova od jejích nejvyšších představitelů Nečasova kabinetu, včetně výroků samotného premiéra Nečase. Možným impulsem pro tyto rošády v poslaneckých lavicích je to, že nejvyšší představitelka protikorupčního administrativního úseku doposud a nyní nově ministryně války, jak se tento resort nazýval za první republiky, velmi usilovala o tento post a s pokorou sobě vlastní možná doufá, že i tyto rošády pomohou k překrytí jejích mocenských ambicí. Nemluvím o tom, že v poslední době není týdne, aby nebyl nějaký ministr v demisi, dva velmi významné resorty jsou stále bez vedení, a přesto se nic neděje. Tedy začalo se dít - po 24hodinovém etablování ve funkci byl odvolán generál Picek. Zřejmě té problematice rozumí daleko méně než nová paní ministryně války.

Jako členu této komory mi velmi vadí, že tyto praktiky naprosté neúcty k základním pravidlům a zvyklostem se přenášejí i do Poslanecké sněmovny, kdy v současnosti poslanci vládní koalice aktivně popírají integritu a práva, kterými jsou nadány pouze a výhradně poslanecké kluby. Já bych chtěl varovat poslance vládní koalice, že manýry programového znevažování práv a možností poslaneckého klubu, které vnášejí do logiky českého parlamentarismu, časem poškodí i je. Je jen otázkou času, kdy znevážení, které i tímto aktem činí vůči integritě parlamentních klubů, postihne i je. Vy, kteří takto uvažujete a dáváte neorganizované skupině přeběhlíků takováto práva, je legitimizujete a každodenní praxí je ctíte, a právě tak aktivně zavádíte do zajetých pravidel české Sněmovny logiku džungle, logiku, která ctí momentálně toho vlivného, kdo konvenuje vašemu silovému pojetí světa. Věřte tomu, že jednou tyto praktiky budou útočit na vaši integritu, na vaši vážnost, na vaše fungování vašich poslaneckých klubů. A jsem rád, že to u některých z vás vyvolává úsměv. (Dívá se směrem vpravo.) Já vám nepřeji, aby vám ten úsměv zmizel, až se vám toto stane.

Možná si plně neuvědomujete, že vypouštíte hydru i do svých řad a těmito kroky schvalujete, že vše je povoleno nehledě na zákon, že vše je jen předmětem svévolného výkladu a že už ani zcela elementární pravidla, navíc zakotvená v jednacím řádu naší komory, nejsou pro nás závazná. Pamatujte si prosím tento den a toto hlasování, které přijde, a znovu říkám, je jen otázkou, kdy dopady tohoto rozhodnutí dopadnou i na vás.

Jakou nám chystáte budoucnost? Jaký bude rok 2013? Máme se snad probouzet hrůzou v případě ohrožení naší republiky, že naši obranu zajišťuje Karolína Peake? Máme dát vánoční dárek členským zemím NATO v Evropské unii v podobě ujištění, že součást jejich obrany zajišťuje tato osoba? Pokud to uděláme, bude to dárek typicky český, tak jako jsme darovali světu ikonu dobrého vojáka Švejka.

Na závěr mi dovolte, pane premiére prostřednictvím paní předsedající, říci, že stále ještě můžete rozhodnout o tom, že dáte dobrý příklad nejenom poslancům a poslankyním, ale celému národu. A je jenom otázkou, jestli přeběhlíky budete stavět nad naše vojáky, nad ty, kteří dodržují pravidla. Nakonec když už jsem naše vojáky zmínil, oni to asi přežijí, ale ti, kteří už nežijí, se možná teď obracejí v hrobě. A já to hlasování o zasedacím pořádku vidím jako naprosto zásadní a symbolické, byť se to komukoliv může zdát sebevíce legrační.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Já jenom připomenu, že opravdu naším tématem jsou návrhy na změnu zasedacího pořádku. Prosím, aby se všichni řečníci tohoto tématu drželi.

O slovo se hlásí ministr dopravy Zbyněk Stanjura. Prosím, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Zbyněk Stanjura Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, chtěl bych vzkázat svému předřečníkovi panu poslanci Skokanovi prostřednictvím paní předsedkyně, ať se drží tématu a ať se slušně chová k dámám. To za prvé.

Za druhé. Celé to dramatické hlasování, které on tady tak popisuje, je o tom, že vládní poslanci budou sedět v jedné části sálu a opoziční poslanci v druhé části sálu. Jestli někdo přeběhl od vládního prohlášení, tak jste to byl vy, pane kolego prostřednictvím paní předsedkyně. Tak se bavme o tom, kdo kde bude sedět a jestli je opravdu, jak vy jste tak pateticky říkal, pro tento národ tak důležité, jestli vy budete sedět na čísle - teď nevím, jaké máte - 88 nebo 89. Já myslím, že to je naprosto žabomyší spor, že je normální, že vládní poslanci zaujímají kompaktně jednu část sněmovny, opoziční druhou část. Bylo to tak vždycky. Teď to jenom dáváme nějakým způsobem do pořádku. Nehledejte v tom nic dramatického, nehledejte v tom žádné naschvály. Je to prostě logická věc. Takhle se sedává na zastupitelstvech krajů, obcí, měst, tak se bude zasedat i tady. Není to fakt nic zásadního, jak vy jste, jak říkám, tak pateticky říkal, pro český národ. To tedy určitě není! Jde o to, jestli se budeme - vy i my - domlouvat přes hlavy kolegů buď z opozice, nebo koalice. Nic víc v tom není. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Ptám se na další přihlášku do všeobecné rozpravy. Není žádná, všeobecnou rozpravu končím. Zahajuji rozpravu podrobnou. Prosím všechny, aby se přihlásili ke svým návrhům, odkázali na ně v podrobné rozpravě tak, aby posléze mohly být tyto návrhy podrobeny hlasování. Paní poslankyně Klasnová. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP