(11.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji, paní ministryně. Otvírám... Ještě chce paní ministryně?

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Ludmila Müllerová: Ještě bych tedy v tuto chvíli ráda požádala Sněmovnu o přerušení tohoto bodu, dokud nebude více informací. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak je to opět procedurální návrh na přerušení tohoto bodu. Pan poslanec Marek Benda žádá o odhlášení, takže vás všechny odhlašuji. Prosím, zaregistrujte se.

 

Takže budeme hlasovat o procedurálním návrhu na přerušení tohoto bodu do doby, než budou poskytnuty paní ministryní

ucelené informace.

Zahajuji hlasování číslo 182. Ptám se, kdo je pro tento návrh na přerušení tohoto bodu. Proti návrhu?

V hlasování číslo 182 přítomno 124, pro 66, proti 42. Tento návrh byl přijat, bod jsme přerušili.

 

Tím jsme pro tuto chvíli projednali bod 162. Pan kolega Bohuslav Sobotka se hlásí o slovo. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, já bych chtěl konstatovat, že k přerušení tohoto bodu došlo proti vůli České strany sociálně demokratické a došlo k tomu přerušení proto, aby nemohly být na paní ministryni vzneseny žádné dotazy z naší strany, to znamená, aby vůbec nebylo možné k tomuto bodu otevřít diskusi. Prostě když už koalice prohrála hlasování o zařazení bodu, protože tady neměla dostatek poslanců v době, kdy se hlasovalo, tak si alespoň vynutila přerušení projednávání v okamžiku, kdy skončilo vystoupení paní ministryně.

Já bych chtěl konstatovat, že toto vystoupení nás v žádném případě neuspokojilo, protože vyjádření bylo velmi vágní. Paní ministryně vůbec neřekla, kdy a jakým způsobem ta věc bude z pohledu platných zákonů České republiky vyřešena. Navíc je zde pochybnost o tom, že celý projekt sKarty, tak jak byl postaven na smlouvě mezi státem a soukromým subjektem, je úplně mimo rámec platných zákonů. A není vůbec zřejmé, jestliže zde paní ministryně hovořila o tom, že příští týden bude připraven nějaký návrh zákona, kdy ten zákon vůbec bude schválen. Já myslím, že paní ministryně moc dobře ví, že legislativní proces trvá několik měsíců. Pokud vláda ten návrh předloží příští týden, tak bude projednáván až někdy zjara na schůzi Poslanecké sněmovny, pak na schůzi Senátu, to znamená, že bude trvat několik měsíců, než se ta situace napraví, ty chyby, kterých se vláda v této oblasti dopustila.

A já se chci zeptat, jestliže vláda kvůli platům ústavních činitelů zvažuje legislativní nouzi, jestli by náhodou vláda neměla také zvážit legislativní nouzi v souvislosti s výplatou dávek nezaměstnaným, protože tam se jedná o desítky, možná stovky tisíc případů, a než aby pokračoval ten stávající chaos, kdy Ministerstvo práce a sociálních věcí každý den vydává jiná stanoviska, která se týkají budoucnosti projektu sKaret, tak by možná stálo za to, aby paní ministryně tu věc projednala tak, aby co nejdříve tady docházelo k výplatě dávek na základě platných zákonů. Tohle je neuvěřitelná improvizace, tohle je absolutní chaos a přesně to dokladuje, jakým způsobem vláda realizuje svoje reformy. Že nejsou promyšlené, nejsou připravené, nejsou tam dobře, přesně a včas schválené zákony. Prostě postupujete metodou pokus-omyl a bohužel stále častěji je to omyl. To znamená, vy nejste schopni zajistit ani řádnou realizaci reforem, které tady politicky, byť těsnou většinou, protlačíte.

Proto bych chtěl požádat o to, aby Ministerstvo práce a sociálních věcí, když už tedy získalo čas tím, že byl tento bod proti vůli opozice přerušen, tak aby také předložilo do Poslanecké sněmovny analýzu zákonnosti projektu sKaret jako takových. Tady má sociální demokracie vážné pochybnosti, že tam je. Ten projekt byl ve skutečnosti realizován v rozporu s platnými zákony a nemá skutečnou zákonnou oporu. Chtěl bych také vyzvat paní ministryni, aby problematiku výplaty dávek nezaměstnaným řešila přednostně a případně využila i možnosti předložit ten zákon ve stavu legislativní nouze, protože pokud tady má dojít k transferu výrazných prostředků ze státního rozpočtu bez dostatečné legislativní opory, pak se samozřejmě řada pracovníků úřadů práce, ale i Ministerstva práce a sociálních věcí může vystavovat i nebezpečí trestního stíhání, pokud budou vyplácet dávky bez zákona a bez rámce, který určí zákon. Tady si myslím, že ve skutečnosti existuje důvod pro to, aby ta věc byla urychleně vyřešena a urychleně projednána. Ale bohužel, je to všechno vina Ministerstva práce a sociálních věcí, je to všechno vina Nečasovy vlády, která vůbec realizaci tak pochybného a podivného projektu, jako je sKarta, připustila. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová O slovo se hlásí ještě místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám přeji dobré poledne. Dámy a pánové, já bych rád vyjádřil lítost nad tím, že tedy neproběhla rozprava k těmto dvěma bodům. Přiznám se, že bych skoro zvažoval, že bych k těm dvěma bodům navrhl sloučit rozpravu, protože mi připadá, že tyto dva problémy spolu velmi těsně souvisí.

Jenom upozorňuji, že si ještě pamatuji, jak tady bývalý ministr Drábek stál u tohoto mikrofonu a zdůvodňoval ty mimořádné odměny náměstkům na Ministerstvu práce a sociálních věcí právě tím, že dřou jako koně. Ti náměstci dřeli jako koně - jeden, jak už jsme viděli, skončil ve vazbě a ti další, důsledky jejich činnosti tady máme dneska řešit s paní ministryní Müllerovou. Všimněte si, jak je ošidné, když ministr hodnotí práci náměstků a vysvětluje ty vysoké odměny. Já si myslím, že se nemůžeme spoléhat na pana ministra Kalouska, když tady říká, že ti jeho náměstci jsou nejlepší na světě, protože to samé říkal pan ministr Drábek o svých náměstcích, a dneska tady řešíme nejenom hrubé selhání práce těchto náměstků, ale dokonce se připojuji k tomu, že to je na trestní oznámení. To je na trestní oznámení, pokud někdo tady bez odpovídající legislativy tyto procesy nastartoval. Takže já bych opravdu docela rád spojil tuto debatu, spojil debatu o naprosto neuvěřitelných platech náměstků, které byly tajeny, pravděpodobně ne náhodou, a byla tím obcházena pravidla odměňování a je to podle mě nepřípustné v demokratické společnosti. A spojitost s tím, že zjišťujeme, že tito náměstci způsobili škody, jejichž nápravou bychom se tady dneska měli zabývat.

A já bych tedy chtěl, jak budou tyto informace potom pokračovat, doufám, když se k těm bodům vrátíme, tak bych chtěl, aby se zvláštní zřetel potom věnovala té okolnosti, kterou jsme se také dověděli z veřejných zdrojů, že v případě náměstka Šišky, potom co si pro něj policie přišla, tak tehdejší ministr Drábek mu - potom - vyplatil další statisícové odměny, což mně připadá zvlášť pozoruhodné, otřesné! A byl bych rád, kdyby pan ministr Kalousek si ty informace opravdu pro příští jednání řádně sehnal, protože tohle je věc, o které by se Sněmovna rozhodně měla bavit. Já bych chtěl také upozornit pana Kalouska, že bych mu nedoporučoval do budoucna používat těch subjektivních kritérií, jak skvělí jsou jeho náměstci, protože tento případ Ministerstva práce a sociálních věcí ukazuje, jak tato subjektivní hodnocení jsou ve skutečnosti nespolehlivá, jak jsou ošidná a vůbec se na ně nelze spolehnout. Takže těch 22 úředníků, kteří byli vysoce ohodnoceni, tak mi dovolte, abych tady vznesl pochybu, že zrovna těchto 22 úředníků placených skoro jako prezident podalo tak úžasné výkony jenom proto, že to tvrdí zrovna teď jejich nadřízení!

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní se dostáváme k dalšímu bodu. Je to bod číslo 129. Oznamuji však, že pan premiér je omluven. Měla to být Zpráva předsedy vlády z jednání Evropské rady v Bruselu konané 22. a 23. listopadu 2012. Proto tato zpráva bude zařazena na konec bloku zpráv pro nepřítomnost premiéra a bude projednána posléze.***




Přihlásit/registrovat se do ISP