(15.00 hodin)
(pokračuje Blažek)

Návrh také reaguje na potřeby Vězeňské služby při plnění jejích zákonem stanovených úkolů a doplňuje výčet donucovacích prostředků. V návaznosti na doporučení veřejného ochránce práv se do návrhu zákona vkládá i výslovné zmocnění pro Vězeňskou službu používat zařízení umožňující pořizovat zvukové a obrazové záznamy v prostorách spravovaných a střežených Vězeňskou službou a v prostorách přilehlých.

V neposlední řadě se návrhem upřesňují stávající ustanovení o hospodářské činnosti Vězeňské služby, kterou může provozovat mimo svoji hlavní činnost, pro niž byla zřízena, a to zejména za účelem zaměstnávání osob ve výkonu trestu odnětí svobody.

Dámy a pánové, dovolte mi, abych navrhl schválit předložený návrh v prvním čtení a přikázat jej k dalšímu projednávání výborům. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Předseda výboru pro obranu požádal paní předsedkyni Poslanecké sněmovny o změnu zpravodaje v prvním čtení. Namísto pana poslance Václava Klučky byla navržena jako zpravodajka pro první čtení paní poslankyně Černochová.O změně zpravodaje musím nechat hlasovat, tuto změnu musíme hlasováním potvrdit.

 

Zahajuji hlasování o návrhu této změny. Kdo souhlasí, aby zpravodajkou pro první čtení byla schválena paní poslankyně Černochová? Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 162, přihlášeno 156, pro 122, proti nikdo. Konstatuji, že jsme paní kolegyni Janu Černochovou schválili jako zpravodajku pro první čtení.

 

Prosím, paní kolegyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Jana Černochová: Dobré odpoledne, dámy a pánové.

Předkládaná vládní novela zákona č. 555/1992 Sb., o Vězeňské službě a justiční stráži České republiky, vychází z plánu legislativních prací vlády za rok 2012. Novela za prvé nově upravuje vysílání příslušníků Vězeňské služby do zahraničí, obdobně jako je tomu u příslušníků Policie ČR. Tato úprava rovněž reaguje na požadavky mezinárodních organizací, jejichž jsme členem, kvůli řádnému plnění zahraničních misí, jako jsou například mise v rámci Integrované mise Evropské unie na podporu právního státu v Iráku nebo v rámci Mise Evropské unie na podporu právního státu v Kosovu. O vyslání konkrétních příslušníků budou rozhodovat funkcionáři podle zákona o služebním poměru bezpečnostních sborů.

Druhým významným novelizačním okruhem je rozšíření oprávnění Vězeňské služby na použití donucovacích prostředků, a to i v mimovězeňských zařízeních. Dále se rozšiřuje výčet donucovacích prostředků především o ty, které již má podle zákona Policie České republiky.

Třetím okruhem předkládané novely je pak upřesnění stávajících ustanovení o hospodářské činnosti Vězeňské služby provozované za účelem tvorby zisku, zejména za účelem zaměstnávání osob ve výkonu trestu odnětí svobody a prodej výrobků nebo služeb.

Všechny tyto tři okruhy novely vycházejí z potřeb a zkušeností aplikační praxe dosavadního zákona, a proto doporučuji propustit novelu do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, paní kolegyně. Můžeme k tomu bodu otevřít obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy je přihlášen pan poslanec Jiří Paroubek. Ale pan poslanec Paroubek ruší svoji přihlášku, takže dalším přihlášeným je pan poslanec Antonín Seďa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, předkládaný návrh zákona o Vězeňské službě a justiční stráži České republiky, tak jak tady zdůvodnil pan ministr, a podle důvodové zprávy reaguje na zkušenosti této služby, tudíž nezapracovává do našeho právního řádu právo Evropské unie. Proto mi dovolte se zmínit o některých problémech návrhu zákona.

Tím prvním je umožnění Vězeňské službě a justiční stráži používat nových donucovacích prostředků, které používá Policie České republiky. Konkrétně se jedná o používání distančních elektrických dočasně zneschopňujících prostředků. Chci upozornit, že použití těchto elektrických paralyzérů bylo v řadě případů nebezpečné, ohrožující zdraví i životy občanů. Proto je nutné nejen kvalitní vyškolení používání, ale i jasně definovaná a kontrolovaná pravidla jejich použití tak, jak to má Policie České republiky, a to zejména v souladu s trestním zákonem. Jedná se zejména o nutnou obranu a přiměřenost útoku či použití v krajní nouzi. S touto problematikou souvisí rozšíření použití donucovacích prostředků v budovách soudů a v dalších objektech pod ochranou justiční stráže, ale také v mimovězeňských zdravotnických zařízeních.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, druhým problémem je udělení souhlasu pro Vězeňskou službu používat zařízení umožňující pořizovat zvukové a obrazové záznamy v prostorách spravovaných Vězeňskou službou. Kauzy úniků odposlechů a porušování zákona mě vedou k obavě z možného zneužití těchto záznamů vůči vězněným osobám a zejména osobám ve vazbě. S tím souvisí návrh zařadit Bezpečnostní informační službu a další zpravodajské služby do výčtu orgánů oprávněných k získávání údajů poskytovaných Vězeňskou službou.

Proto se chci zeptat pana ministra, jak zajistí dodržování zákonů při ochraně osobních údajů. Mám obavu z možného zneužívání jak záznamů, tak osobních údajů z evidence vězněných osob.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. Hlásí se někdo dále do obecné rozpravy? Žádnou přihlášku z místa neregistruji, proto obecnou rozpravu končím. Opět se ptám paní zpravodajky i pana ministra, jestli si přejí závěrečná slova. Nepřejí. Můžeme tedy přistoupit k návrhu na přikázání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro obranu. Má někdo jiný návrh? Žádný jiný návrh neregistruji, proto můžeme přistoupit k hlasování.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro obranu? Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 163, přihlášeno 159, pro 125, proti jeden. Konstatuji, že tento návrh na přikázání k projednání výboru pro obranu byl přijat. Tím končíme projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu, kterým je

 

79.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 121/2008 Sb.,
o vyšších soudních úřednících a vyšších úřednících státního zastupitelství
a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 826/ - prvé čtení

Prosím opět pana ministra spravedlnosti Pavla Blažka, aby uvedl předložený návrh. Prosím, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, cílem předloženého návrhu zákona je přizpůsobit systém vzdělávání vyšších soudních úředníků a vyšších úředníků státního zastupitelství pro potřeby justice tak, aby studium bylo efektivní a umožnilo vhodně řídit personální otázky týkajících se těchto profesí. Navrhuje se, aby na Justiční akademii, která vyšší justiční úředníky vzdělává, nadále existovala pouze jedna forma vzdělávání vyšších státních úředníků a vyšších úředníků státního zastupitelství. Dnes existuje v rámci končícího přechodného období zkrácená forma jednoletého studia a vedle toho standardní tříletá forma vzdělávání, která se neosvědčila. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP