(15.10 hodin)
(pokračuje Blažek)

Cílem návrhu zákona je dále odstranění interpretačních nejasností v otázce, že vyšší soudní úředník může rozhodovat o odmítnutí návrhu na vydání elektronického platebního rozkazu, a reakce na koncepční změnu občanského soudního řádu týkající se řízení o vyslovení přípustnosti převzetí nebo držení v ústavu zdravotnické péče, ve kterém z důvodu ochrany práv zadržovaného nebude nadále moci vyšší soudní úředník rozhodovat.

Navrhuji vám schválit předložený návrh v prvním čtení a přikázat jej k dalšímu projednávání výborům. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Zpravodajem pro první čtení je pan kolega Aleš Rádl. Prosím ho, aby se ujal slova.

 

Poslanec Aleš Rádl: Dobrý den. Děkuji za slovo, pane předsedající.

Dámy a pánové, studium vyšších soudních úředníků státního zastupitelství je neupraveno v hlavě 4 zákona č. 121/2008 Sb., o vyšších soudních úřednících a vyšších úřednících státního zastupitelství a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Vzhledem ke konci účinnosti přechodného ustanovení a vzhledem k dosavadním zkušenostem se vzděláváním pro výkon vyššího soudního úředníka nebo vyššího úředníka státního zastupitelství je vhodné upravit podmínky pro toto vzdělávání tak, aby vyhovovaly dnešním potřebám justice a státního zastupitelství, jak už tady řekl pan ministr. Z toho důvodu se jaksi přikláním k tomu, abychom tento zákon rovněž propustili do dalšího čtení a přidělili ho k projednání ústavněprávnímu výboru. Děkuji. (V sále je hluk!)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. K tomuto bodu otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Hlásí se někdo do obecné rozpravy z místa? Protože nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Musím se zeptat na závěrečná slova. Pan ministr a pan zpravodaj, pokud chtějí. Nechcete závěrečná slova. Děkuji.

 

Budeme zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavněprávnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh neregistruji, proto můžeme přistoupit k hlasování.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby návrh projednal ústavněprávní výbor? Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 164 přihlášeno 159, pro 126, proti nikdo. Konstatuji, že návrh na přikázání k projednání ústavněprávnímu výboru byl přijat. Tím končím projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k projednávání bodu

 

10.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 76/2002 Sb.,
o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru
znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci),
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 780/ - druhé čtení

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal místo ministr životního prostředí pan Tomáš Chalupa a zpravodaj výboru pro životní prostředí pan poslanec Tomáš Úlehla. Rád bych vás informoval, že projednání tohoto bodu jsme přerušili hned v úvodu v úterý 4. prosince, a to do doby, než bude doručeno usnesení výboru pro životní prostředí. Toto usnesení již bylo doručeno jako sněmovní tisk 780/1.

Ptám se pana ministra Chalupy, jestli chce nyní k tomuto návrhu vystoupit. Pane ministře, přejete si vystoupit k tomuto návrhu? Děkuji.

 

Ministr životního prostředí ČR Tomáš Chalupa Pane místopředsedo, děkuji pěkně. Dovoluji si jen krátce popsat, o co se jedná.

Primárně jde o transpozici této směrnice, směrnice 2010/75/EU. Okruhů tohoto materiálu je pět: 1. zefektivnění povolovacích procesů, 2. posílení aplikace nejlepších dostupných technik, tedy best available technologies, 3. zvýšení důrazu na ochranu půdy a podzemních vod, 4. specifikace pravidel pro provádění investiční činnosti a 5. rozšíření působnosti integrované prevence.

Dámy a pánové, dovoluji si ještě upozornit na to, co je asi podstatné, že návrh znění celé přílohy č. 1 předkládaný ministerstvem odpovídá prakticky doslova směrnici o průmyslových emisích, což byl tedy jeden z největších požadavků, abychom si nepřidávali navíc vlastní požadavky. U nás stačí, co na nás dává Evropská unie.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Prosím pana zpravodaje výboru pro životní prostředí kolegu Úlehlu, aby se ujal slova.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Dobré odpoledne, pane předsedající, dobré odpoledne, dámy a pánové. Byl jsem pověřen usnesením výboru pro životní prostředí i podvýboru pro suroviny, odpady, obnovitelné zdroje a ochranu klimatu, abych zde sdělil usnesení výboru a podvýboru. Vzhledem k tomu, že jsem již při prvním čtení měl možnost stejně jako pan ministr podrobně zdůraznit a vysvětlit význam tohoto legislativního záměru, tak se již nebudu opakovat. Pouze zopakuji, že je nezbytné, aby vešel v platnost do 7. ledna 2013, jelikož Evropská komise takto striktně požaduje.

Protože to nemáte na lavicích, dovolil bych si velmi rychle usnesení přečíst.

Čili nejprve usnesení výboru pro životní prostředí z 28. schůze dne 5. prosince 2012.

Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů, jako je zákon o integrované prevenci, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, tisk 780.

Po odůvodnění náměstka ministra životního prostředí Mgr. Tomáše Podivínského, zpravodajské zprávě posl. Mgr. Tomáše Úlehly a po rozpravě

výbor pro životní prostředí

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, aby návrh schválila ve znění přijatých pozměňovacích návrhů:

K bodu 23. Za slovo "činností" se vkládají uvozovky a za slovem "zrušují" se uvozovky ruší.

K bodu 24. Za slovo "záření" se vkládají uvozovky.

K bodu 44. Slova "a d)" a "přímo" se zrušují.

V bodě 4 se vkládá nový bod 44a, který zní: "44a. V § 13 odst. 3 písm. d) se slova "a s ním přímo spojených činností" zrušují."

Bod 61 zní: "61. V § 14 odst. 2 se ve větě první slovo "látky" nahrazuje slovy "znečišťující látky

a příslušné limity pro" a za větu první se vkládá věta "K ředění před místem, kde emise opouští zařízení, se při stanovení emisních limitů nepřihlíží.".".

K bodu 99. Slova "l) až u)" se nahrazují slovy "l) až v)". Vkládá se nový bod 101a, který zní: "101a. V § 30 písmeno d) zní: "d) v oblasti své působnosti společně s ministerstvem zajišťuje přípravu pozic České republiky k závěrům o nejlepších dostupných technikách,".".

Bod 102 zní: "102. V § 30 se doplňují písmena e) až h), která znějí: "e) společně s ministerstvem zajišťuje podporu a hodnocení nově vznikajících technik, f) poskytuje ministerstvu podněty k vývoji informačního systému integrované prevence, g) spolupracuje s ministerstvem v rámci své působnosti při zápisu do Seznamu odborně způsobilých osob podle § 6 a ověřování výkonu funkce odborně způsobilých osob, h) ve spolupráci s ministerstvem a Ministerstvem zemědělství zajišťuje zveřejňování informací o nejlepších dostupných technikách a nově vznikajících technikách.".".

K bodu 114. Slova "písmeno b)" se nahrazují slovy "písmeno d)".

K bodu 129. V § 38 odst. 5 větě poslední se za slovo "zákona" vkládá čárka.

K bodu 135. Za slova "č. 1" se vkládají slova "včetně poznámek pod čarou č. 27 a 28".

K bodu 135. V bodu 4.1 písm h) zní: "h) polymery určené jako suroviny k dalšímu zpracování, syntetická vlákna a vlákna na bázi celulózy,".

K bodu 144. Bod 144 se zrušuje.

Část čtvrtá se týká účinnosti. Čl. VI. Tento zákon nabývá účinnosti dnem jeho vyhlášení.

II. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny,

III. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu

o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona ve schůzi výboru pro životní prostředí,

IV. zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy.***




Přihlásit/registrovat se do ISP