(Jednání pokračovalo v 11.46 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, budeme pokračovat. Nejdřív přečtu omluvu pana Mgr. Jiřího Zemánka, poslance, který se omlouvá z jednání Sněmovny od 12 hodin.

Budeme tedy pokračovat. Ukončili jsme už obecnou rozpravu, takže budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích. Prosím, aby si všichni sedli.

Než poprosím zpravodaje, ještě může být přirozeně stanovisko paní ministryně. Žádný problém. Prosím, paní ministryně, o závěrečné slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Ludmila Müllerová: Děkuji, vážený pane předsedající. Chtěla bych přičinit pouze dvě poznámky. Jedna bude směřovat k paní předsedkyni Klasnové, která tady kritizovala práci, kterou odvedlo Ministerstvo práce a sociálních věcí, a sice že poslalo poslancům takto variabilní návrh zákona. Musím říci, že k tomuto se rozhodla teprve až vláda, a proto také vám byl takto předložen. Takže nebyla to dílna Ministerstva práce a sociálních věcí.

A ještě k jedné záležitosti. Tady v kuloárech se poměrně otevřeně hovoří o tom, že není důvod, aby vůbec tento komplexní či jakýkoliv návrh novely zákona byl schválen. Takže prosím, ráda bych vás ještě upozornila na to, že pokud dnes nedospěje Poslanecká sněmovna k žádné úpravě zákona, resp. ke stanovení obecné výše platové základny, kterou Ústavní soud dne 31. prosince 2012 zrušil, pak nebude možné od 1. ledna 2013 určit výši platů soudcům obecných soudů a zprostředkovaně ani státním zástupcům. Ze strany soudců lze pak očekávat podávání žalob na určení platů. U státních zástupců je třeba upozornit, že se na ně jako na zaměstnance vztahuje čl. 28 Listiny základních práv a svobod, který zaměstnancům zaručuje právo na spravedlivou odměnu za práci s tím, že podrobnosti stanoví zákon. Pokud by však pro ně ten zákon nestanovil ani to nejzákladnější, čímž je platová základna pro určení jejich platu, tak by byl nepochybně problém. A musím přiznat, že by byla možnost sanovat tuto situaci pouze nějakou mimořádnou zrychlenou procedurou přijetí nového zákona v průběhu ledna či února příštího roku, který by však působil potom retroaktivně od 1. ledna. Já si myslím, že bychom tu debatu, kterou jsme tady dneska vedli, zcela jistě opakovali znovu.

Proto na vás apeluji, proto prosím, aby ke shodě na jednom z navržených řešení došlo již dnes. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To bylo závěrečné slovo paní ministryně Müllerové. Teď poprosím zpravodaje pana poslance Vilímce, aby nám sdělil, jakým způsobem budeme postupovat. Já na všechny zagonguji, aby se vědělo, že budeme hlasovat. Prosím všechny, aby se dostavili do sněmovny, a pana poslance Vilímce, aby nám sdělil, jaká bude procedura pozměňovacích návrhů. Prosím.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi vystoupit -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pardon. Prosím vás o klid! (Zvoní zvoncem.)

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Dovolte mi vystoupit s návrhem hlasovací procedury k návrhu zákona, k návrhu tohoto tisku.

Jak dobře víte, za základ k dalšímu projednání byl na základě hlasování ve druhém čtení vzat komplexní pozměňovací návrh rozpočtového výboru, k němuž byly posléze v podrobné rozpravě podávány pozměňovací návrhy.

Návrh na zamítnutí podán nebyl. Nebyl podán ani v obecné rozpravě ve třetím čtení návrh na vrácení do druhého čtení. Takže první hlasování by bylo hlasování o legislativně technické úpravě k bodu C1, kterou předložila paní poslankyně Helena Langšádlová, tak aby ten bod byl hlasovatelný.

Za druhé hlasování o bodu B pozměňovacího návrhu pana poslance Michalíka. Je to návrh, který byl připojen jako příloha dopisu místopředsedy Ústavního soudu Pavla Holländera a byl osvojený panem poslancem Michalíkem. V zásadě tento návrh vychází ze snahy vypočítat platy ústavních soudců dle platové základny platné i pro soudce obecných soudů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP