(11.10 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Pokud takhle bude chtít jít většina lidí ve třech poslaneckých klubech, je to jejich věc. Myslím si, že to není politicky moudré. Já souhlasím s tím, co tady bylo řečeno, že to lidé neocení. Ale já si myslím, že to dobře pochopí. Takže prosím, abyste to všichni velmi dobře zvažovali, jak budete postupovat.

O jedné věci bych se chtěl přece jenom ještě zmínit. A to je myslím záležitost, která se už netýká této Poslanecké sněmovny. Těch několik tisíc korun, o kterých se tady dohadujeme, je záležitost, kterou bych si uměl představit, že by tolik nezatížila státní rozpočet, ale že je to skutečně spíš věc solidarity s těmi, kteří nám věřili, že tenhle stát povedeme také k prosperitě, a ono se to nějak zvlášť nedaří. To, co mě trápí, jsou průměrné platy vyšších ministerských úředníků.

Myslím si, že bychom měli v dohledné době chtít od předsedy vlády určitou informaci nebo zprávu o tom, jak se s touto věcí vláda vyrovná. Protože 344 tisíc, já chápu, že je to možná extrémní záležitost, ty další platy jsou už trošku nižší, ale jsou to pořád vysoké platy, ty, které tady byly uvedeny, a myslím, že to neodpovídá současným možnostem státu. Chtěl bych poznat toho pracovního giganta, který má ve státní správě 344 tisíc korun. To je opravdu úžasné, možná, že by mi někdo mohl pošeptat jeho jméno, já se na něj půjdu podívat, protože takového úžasného člověka bych okamžitě zaměstnal za menší peníze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Plachý se hlásil - ano? Správně. Takže já tedy to všechno odmažu. Prosím, pane poslanče. To jste se hlásil s faktickou, ale mohl jste i řádně...

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové. Nebudu zdržovat, jenom krátkou poznámku ke zdanění paušálních cestovních náhrad.

Dámy a pánové, já jsem pro zrušení paušálních cestovních náhrad. Myslím si, že pro většinu z nás, konkrétně třeba pro mě, který dojíždím 300 km, by to vyšlo téměř nastejno, kdybych si psal cesťáky a za ten měsíc je zúčtoval. Pravda, má to jednu nevýhodu. Sněmovna bude muset zaměstnat dalších deset, možná více účetních, které budou likvidovat cesťáky pro 200 poslanců a Senát pro dalších 81 senátorů. Pomíjím další úřady státní správy, kde by to zřejmě muselo být také zabezpečeno. Ale to zrušení paušálních cestovních náhrad má jednu nepopiratelnou výhodu. Poté co dostanu peníze za cesťák, ani ten největší hlupák po mně nebude chtít, abych je danil.

Děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak a teď máme snad už celou rozpravu vyčerpanou, takže pokud se nikdo nehlásí, tak... Hlásí se ještě. Po ukončení. Takže já tedy ukončuji obecnou rozpravu a o slovo se hlásí ještě pan poslanec Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové. Byť já mám jasno, jak budu hlasovat o tomto zákoně, a nepodpořím ten návrh, tak jak je připraven, tak myslím, že je potřeba se nad tím ještě zamyslet, a doporučil bych tedy a požádal bych zároveň, abychom vyhlásili pauzu pro jednání klubu sociální demokracie v délce 25 minut. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dvacet pět minut, to je pauza do 11.45. Takže v 11.45 bude jednání pokračovat.

 

(Jednání přerušeno v 11.15 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP