(18.40 hodin)
(pokračuje Rusnok)

Dále pak se přihlašuji k pozměňovacímu návrhu, který naleznete pod číslem 4889, který se zabývá souběžnými vývozy a dovozy léčiv. Snahou návrhu je zajistit stejný přístup při omezování vývozu léčiv z České republiky pro všechny distributory, tedy nepostupovat restriktivně jen u lékáren, jejichž provozovatelé disponují také povolením distribucí. Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv je tak dán nástroj k omezení exportu těch přípravků, kterých je na trhu nedostatek.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. Dalším přihlášeným je pan poslanec Jiří Skalický. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Skalický: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych se přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu, který je uveden v systému pod číslem 4881 a v podstatě doplňuje problematiku elektronické preskripce o možnost sankcí v případě, že dojde k porušení svobodné volby pacienta, který si může vybrat svobodně lékárnu, jež je schopná tento elektronický recept pak dále realizovat. Tento můj pozměňovací návrh není v kolizi s usnesením zdravotního výboru a v podstatě jinou formou doplňuje nebo řeší problematiku, kterou i předkládal pan kolega Rusnok. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. Dalším přihlášeným je pan poslanec Šťastný. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Boris Šťastný: Děkuji. Já jsem anoncoval, v pozměňovacím návrhu, ke kterému se hlásím, 4886, je návrh na vypuštění novelizačního bodu 31 usnesení výboru pro zdravotnictví. V pozměňovacím návrhu číslo 4887 pouze dopřesňujeme po diskusi s legislativou Ministerstva zdravotnictví otázku problematiky transfuzních přípravků.

Jinak bych chtěl pouze formálně opakovat návrh pana ministra na zkrácení lhůty na 48 hodin, tak abychom mohli třetí čtení tohoto zákona, který je důležitý v rámci evropského prostoru, projednat ještě v pátek. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane poslanče. Zatím posledním přihlášeným je pan ministr Heger.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Já na technický pokyn legislativy ještě jednou přednáším návrh na zkrácení lhůty projednávání mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Hlásí se ještě někdo z místa do podrobné rozpravy? Protože tomu tak není, odbornou rozpravu končím. V podrobné rozpravě zazněl návrh na zkrácení lhůty pro třetí čtení na 48 hodin. O tomto návrhu budeme hlasovat. Je tady ještě žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlašuji a prosím, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami.

 

Budeme hlasovat o návrhu na zkrácení lhůty pro třetí čtení na 48 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 137, přihlášeno 109, pro 170, proti 26. Tento návrh byl přijat. Tím končím projednávání tohoto bodu.

 

Mohli bychom ještě stihnout další předlohu. Je to

 

16.
Návrh poslanců Leoše Hegera, Borise Šťastného, Aleše Roztočila,
Marka Šnajdra, Jiřího Štětiny a Jiřího Rusnoka na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách
a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)
/sněmovní tisk 700/ - druhé čtení

Prosím o uvedení návrhu pana ministra Hegera.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Pane předsedající, děkuji za slovo. Já bych si dovolil jenom stručně zopakovat, o co v návrhu, který koriguje některé aplikační problémy zákona o zdravotních službách, jde. Jednak se upravují informace, které jsou poskytovány pacientovi o jeho zdravotním stavu a o podmínkách nutnosti jejich opakování. Vymezují se případy poskytování služeb nezletilým pacientům, protože komplikovaly požadavek na souhlas obou rodičů, komplikoval značně lékařskou praxi pediatrů. Dále se odstraňují požadavky na to, aby při přípravě některých zdravotnických pracovníků na své povolání byl vždy na pracovišti člověk, který je osobou s pedagogickým vzděláním. Upravuje se oznamování hospitalizace při omezení volného pohybu pacientů.

Pozměňovací návrhy, které byly k tisku 700 schváleny výborem pro zdravotnictví a které jsou součástí usnesení výboru, plně podporuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. V prvém čtení byl návrh přikázán k projednání výboru pro zdravotnictví. Usnesení byla doručena jako sněmovní tisky 700/1-4. Prosím zpravodaje výboru pana poslance Igora Svojáka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Igor Svoják: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych se přihlásil k usnesení číslo 109 zdravotního výboru. Toto usnesení obsahuje komplexní pozměňovací návrh, který byl ve zdravotním výboru projednáván a obsahuje vlastně všechny pozměňovací návrhy, které byly do té doby zdravotnímu výboru doručeny. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. K tomuto bodu otevírám obecnou rozpravu. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, já bych se chtěl krátce zmínit, že tento zákon samozřejmě jde správným směrem, ale taky bych se zmínil o tom, že určitě napravuje určité skutečnosti, které byly chybně dány do zákonů předtím. A my jsme na to upozorňovali, že to není úplně dobré, že není dobré. V podstatě se tam ruší souhlas obou rodičů. Jako pediatři a lékaři z praxe jsme říkali, že prostě se to v praxi neosvědčí, že je to špatné. Samozřejmě že se to neosvědčilo. Je nutné přesně vědět, co ten nezletilý pacient, jeho rozumová a volní vyspělost, a jsem rád, že pan ministr uznal, že souhlas obou rodičů v podstatě obrovsky zatěžuje praxi a praktické provádění lékařství. Hospitalizace bez souhlasu samozřejmě u návykových látek, u lidí ohrožujících okolí, prostředí, duševních poruch atd. je také v pořádku. A provádění praktické a klinické výuky, kde se upouští od podmínky rozšířeného pedagogického vzdělání, si myslím, že je také nasnadě, protože odborná výuka si myslím nutně nepožaduje podmínku tu, aby měl odborný lékař, docent nebo profesor nutně pedagogické vzdělání.

Já tímto děkuji koalici, že tímto zákonem v podstatě napravuje to, co předtím bylo do zákonu dáno, a plně s tím souhlasím. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP