(18.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji panu poslanci Krákorovi. Hlásí se ještě někdo? Prosím, paní kolegyně Marková.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo ještě jednou. Já bych tady chtěla upozornit na dvě věci. Ta první věc je, že tady pan ministr předkládá zákon jako poslanec, to znamená, že vlastně tady napravuje chyby, které způsobilo Ministerstvo zdravotnictví. Já se domnívám, že jde o velmi nestandardní přístup. Když jsme tady při projednávání zákonů o zdravotnických službách poukazovali na to, že ty zákony jsou špatně napsané, že tam jsou chyby, tak jsme upozorňovali i na ty chyby, které se teď napravují v tomto návrhu zákona. A znovu tady teď pan ministr nám vlastně dává za pravdu, protože stojí v čele poslanců, kteří tyto chyby napravují. Já se domnívám, že se tady obchází legislativní proces vlády a že je to velmi nestandardní. Potvrzuje to naše slova, ale je to už kolikátá novela těch zákonů, které se musely přijmout. Byla omezena diskuse, byly zkráceny lhůty a říkalo se, že to bylo možné řádně projednat. Nebylo to možné řádně projednat. A dnešní den jako některé předešlé a některé budoucí tomu dávají za pravdu. Tyto dvě důležité skutečnosti bylo potřeba připomenout.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, paní kolegyně. Ještě někdo se hlásí do obecné rozpravy? Protože nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Protože nepadl žádný návrh, můžeme zahájit podrobnou rozpravu. Do podrobné rozpravy se hlásí paní kolegyně Kohoutová. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, ráda bych se přihlásila k pozměňovacímu návrhu, který je zaveden ve sněmovním dokumentu číslo 4850.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Ještě další přihláška do podrobné rozpravy? Pan ministr Heger avizoval žádost. Prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Já bych si dovolil navrhnout zkrácení lhůty k projednávání mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Ještě nějaká další přihláška? Pan zpravodaj Svoják. Prosím.

 

Poslanec Igor Svoják: Já si dovoluji přihlásit se ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu zdravotního výboru.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Hlásí se ještě někdo z místa do podrobné rozpravy? Protože nikoho nevidím, podrobnou rozpravu končím. Je tady ještě žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami.

 

Padl zde návrh na zkrácení lhůty pro třetí čtení na 48 hodin. O tomto návrhu budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 138 přihlášeno 106, pro 65, proti 18. Konstatuji, že tento návrh byl přijat. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Pokusíme se ještě stihnout bod s pořadovým číslem 17. Je to

 

17.
Návrh poslanců Jana Chvojky, Jaroslava Krákory, Pavla Antonína
a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 373/2011 Sb.,
o specifických zdravotních službách, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 752/ - druhé čtení

Prosím, aby za navrhovatele uvedl návrh pan poslanec Chvojka. Je přítomen pan poslanec? (Není.) Takže místo pana poslance Chvojky návrh uvede pan poslanec Krákora. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážený pane místopředsedo, ten materiál si potřebuji ucelit, kde vlastně to psaní mám. No, v podstatě můžu říct z hlavy a krátce, že k návrhu tohoto zákona nás vedlo to, že se u nás provádí velké množství preventivních prohlídek při vstupu do zaměstnání, o dohodě pracovní činnosti, o sjednaném pracovním poměru, o krátkodobých pracovních poměrech, takže nám s kolegou Chvojkou šlo o to, dát tomu nějakou štábní kulturu a ušetřit, protože to jsou prohlídky, které si samozřejmě platí pacient, ušetřit pacientovi peníze za tyto prohlídky. Je to ještě v souladu dáno do zákona s pracovnělékařskými službami. Dá se říci, že ten náš návrh, musím přiznat, byl trošku nepřesný, protože bych řekl, že se netýkal rizikové práce. Víme, že riziková práce je rozdělena na kategorie a pracovníci, kteří by vykonávali rizikovou práci, by byli vlastně vyřazeni ze vstupní lékařské prohlídky, což by nebylo dobré. Proto jsme návrh tohoto zákona upřesnili na výboru, kde je potom brán komplexní pozměňovací návrh, myslím, že to je číslo 807, za základ, který také lépe vystihuje rizikovou práci a větší soulad se zákoníkem práce.

Takže my souhlasíme jako předkladatelé s tímto komplexním pozměňovacím návrhem jako základem a upřesňujícím stanoviskem této problematiky. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Návrh byl v prvém čtení přikázán k projednání výboru pro zdravotnictví, jehož výsledkem bylo usnesení vám doručené jako sněmovní tisk 752/2. Prosím pana poslance Šťastného, zpravodaje výboru pro zdravotnictví, aby se ujal slova.

 

Poslanec Boris Šťastný: Pane předsedající, dámy a pánové, ano, výbor pro zdravotnictví doporučil tento prospěšný návrh z opozičních lavic ve znění pozměňujících návrhů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr Heger se hlásí o slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Já bych si tento návrh dovolil jménem Ministerstva zdravotnictví podpořit a zároveň bych si prostřednictvím pana předsedajícího dovolil požádat pana předkladatele, zastupujícího předkladatele, jestli by nezvážil zkrácení lhůty k projednání na 48 hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. K tomuto bodu otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy je přihlášen pan poslanec Pavel Holík. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP