(18.20 hodin)
(pokračuje Šťastný)

Tady chci zdůraznit, že nepochybně tento systém je ve prospěch pacientů. Je ve prospěch pacientů, protože se zjednoduší celá administrativa. Pacient se nebude muset strachovat o to, když ztratí recept. Je to pro bezpečí pacienta, to znamená, už nebudou muset lékárníci luštit písmo na psaných receptech. Je to pro bezpečí pacienta z hlediska takzvaných interakcí. Software, který běží, je možné poměrně snadno doplnit o dodatečný software, který bude hlídat u pacientů, kteří berou více léků, zda ty léky nejsou ve vzájemném střetu. Dobře víme, že zejména u starších pacientů dochází k situaci, že berou větší množství léků, které jim předepisují různí lékaři. A často proto, že neexistuje propojenost mezi jednotlivými poskytovateli zdravotní péče nebo je propojenost nedokonalá, pacient si to často nepamatuje, a ti lékaři, ne ve všech případech, buď jsou nedůslední, anebo nejsou schopni ani z toho pacienta získat dostatečnou informaci, tak v takovém případě může dojít k tomu, že pacient užívá od různých lékařů různé léky. Často může při té preskripci dojít k časovému zkrácení mezi jednotlivými fázemi předepisování léků a může to vést k vážným zdravotním komplikacím, dokonce i k ohrožení života, anebo minimálně k zřetelnému zkomplikování léčby u těch pacientů. To je věc, která je velice zásadní. Prostě ten systém bude umět kontrolovat u pacientů, jaké léky berou. Pokud samozřejmě pacient o to bude mít zájem a pokud u svého ošetřujícího lékaře takovou věc si zmocní, bude moci tu věc využít a samozřejmě to je nesmírná výhoda.

Dále chci říci, že to je poslanecký návrh, který vznikl dohodou skupiny poslanců koaličních - poslance Skalického, poslance Rusnoka, mne -, který byl, jak jsem říkal, podpořen i dalšími poslanci zdravotního výboru i z opozičních lavic, který jasně přináší úspory celému systému. My odhadujeme miliardové úspory nejméně na úrovni jedné až dvou miliard korun podle odhadu ročně, které ten systém ušetří díky duplicitnímu předepisování léčiv. Budeme schopni a zdravotní pojišťovny budou moci sledovat, jestli si pacient skutečně léky vyzvedl. Lékař vám předepíše recept, vy dojdete do lékárny, nebo nedojdete. Prakticky ten systém se to v této chvíli nikdy nedozví. Na druhou stranu se ale v systému objeví, že lék byl předepsán. Na druhou stranu existuje řada problémů, kdy nemůže pojišťovna dostatečně kvalitně kontrolovat preskripci. Tato věc tomu významným způsobem může napomoci.

Významným způsobem může napomoci i v rámci ochrany pacientů před padělky. Před paděláním receptů může ochránit lékárníky. Existuje velké množství padělaných receptů, na základě kterých si vyzvedávají lidé preparáty. Je potřeba si uvědomit, že dnes nemá klasický papírový recept žádné ochranné prvky. Když přijdete do lékárny, nedochází k párování žádného identifikačního znaku, jako je třeba EAN kód. Neexistuje žádná možnost si ověřit jednoduchým způsobem preskripci, protože dnes existuje pouze vyhláška, co má recept obsahovat. Ale mám-li to říci v nadsázce, a často se tomu usmíváme, recept může lékař předepsat i na ubrousek v restauraci nebo na pivní tácek z druhé strany. Pokud bude obsahovat to, co má, to znamená například jméno pacienta, rodné číslo, kód pojišťovny, zaškrtnuté RP, název preparátu a pokyn pro lékárníka, podpis, datum a razítko, tak je možné to napsat na jakýkoliv papír.

Čili to jsou všechno věci, které tímto zmizí. Pacient jednoduše přijde do lékárny, přijde k lékaři, dostane elektronický kód. Sami si uvědomujete, že ho může dostat i na mobilní telefon nebo v jakékoli jiné formě. Dojde k lékárníkovi, vyzvedne si léčivý přípravek.

Třetí věc, která je nesmírně důležitá. Od 1. ledna 2015 díky tomu všichni poskytovatelé zdravotní péče v České republice budou povinně připojeni do elektronického systému eHealth. To je věc, která dnes neexistuje. A tento systém, jeho zavedení přinutí, přiměje poskytovatele zdravotní péče, aby se do toho systému připojili, protože každý lékař, každé zdravotnické zařízení, které bude chtít vystavovat recepty, bude muset do toho systému být připojeno a stejně tak logicky lékárny.

My si uvědomujeme, že to bude znamenat nějaké náklady navíc, že to bude pár stokorun měsíčně za internet. Uvědomujeme si, že to bude znamenat rozšířit stávající informační systémy o jednoduchý prográmek, který umožní se do toho připojit. Ale na druhou stranu se peníze, které do toho budou vloženy, ušetří systému zdravotnictví a nepochybně je bude moci systém zpátky lékařům vrátit. Jestliže dnes diskutujeme o každém halíři v rámci úhradové vyhlášky, jestliže si lékaři stěžují v rámci úhradových mechanismů, že nedostávají tolik peněz za bod třeba, kolik by si představovali, tak já tady mohu říci, že jestliže se nám podaří ušetřit peníze na této zcela logické věci na počátku 21. století, tak se ty peníze neztratí, zůstanou ve zdravotních pojišťovnách a ten systém je bude moci přerozdělit zpátky do systému nejenom ve prospěch pacientů, ale samozřejmě i ve prospěch poskytovatelů zdravotní péče.

Na závěr chci připomenout, že samozřejmě budou existovat situace, kdy lékař je v terénu u pacienta. Je u nemocného dítěte, nemá u sebe počítač nebo může dojít k výpadku proudu třeba i na pracovišti. Stále bude zachována možnost za předem určených daných podmínek vyplnit klasický recept. Ten bude platit, akorát bude dodatečně zaveden do elektronického systému.

Tento návrh já pokládám za velmi klíčový. A k této původně víceméně technické novele přibyla věc, kterou tato Sněmovna, pokud schválí, a já skutečně věřím v podporu napříč politickým spektrem, tak změní zase o kousek české zdravotnictví směrem kupředu.

Ještě bych chtěl říci, že jsem v souvislosti s tímto návrhem přišel ještě s jedním návrhem a byl to návrh, aby byl možný distanční výběr léků, tedy zaslání nebo doručení léčivých přípravků k pacientovi i u preparátů, které jsou vázány na lékařský předpis, nicméně byl tam požadavek, aby byl výdej samozřejmě také omezen vyhláškou. Existují preparáty, jako jsou antibiotika nebo některé další preparáty, kde by mohlo dojít k porušení teplotního řetězce, a tam by ministerstvo muselo vyhláškou tuto věc omezovat. Na druhou stranu pokládám za důležité, aby za prvé pacienti v malých vesnicích, kde to mají daleko do lékárny, měli možnost distančně získat svůj léčivý přípravek. Druhou výhodou, který ten návrh, který já jsem představil na zdravotnickém výboru, má, je to, že pacienti budou mít do budoucna jasný přehled o cenách a doplatcích léčivých přípravků, jejichž výdej je vázán na lékařský předpis. Dobře víte, že dnes je možné zasílat přes internet například léčivé přípravky, jejichž předpis není vyžadován.

Nicméně po diskusi s některými odborníky jsem se rozhodl tento návrh odložit. On byl vázán na elektronický recept. Dohodli jsme se, že ho odložíme pro toto projednání. Já proto navrhnu jednoduchý pozměňující návrh, který ho vypouští, s tím, že při nejbližší další příležitosti, v první polovině příštího roku, kdy očekáváme další transpoziční novelu, bude dopřesněn. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP