(11.40 hodin)

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já chci jen odpovědět panu poslanci Vysloužilovi. Prosím, aby pochopil, že sice nejsem legislativní odborník na evropské právo, ale ze všech podkladů, které mám k dispozici, vyplývá, že pokud směrnice je v režimu maximální harmonizace, tak nelze podmínky zpřísňovat nad rámec té směrnice, protože to se samozřejmě netýká pouze českých subjektů, ale jsme v rámci evropského jednotného prostoru, takže tady k tomu rozporu skutečně dochází.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Pan zpravodaj také využije času pro závěrečné slovo. Prosím.

 

Poslanec František Laudát: Vážený pane předsedající, než navrhnu proceduru jak budeme hlasovat, chci jenom říci, že to, co tady padalo, je samozřejmě vedeno jako pozměňovací návrhy dobrými úmysly, ale skutečně bych poprosil o podporu vládního návrhu bez lidové tvořivosti. Ono to vypadá nevinně, ale vládní návrh také respektuje nejenom evropské právo, směrnice, harmonizaci s evropským právem a doporučeními, ale také to, co se děje na finančních trzích ve světě. Pokud naše finanční a hlavně bankovní subjekty začneme zatěžovat nějakými nadstandardními podmínkami, tak to jenom povede ke zdražování služeb a bude to zvyšovat náklady.

Jsem samozřejmě přesvědčen o tom, že úvěroví veksláci se nezastaví schválením tohoto zákona, ale budou vymýšlet další finty, jak z lidí vyrazit další a další úvěry. To znamená, že nelze do budoucnosti vyloučit, že se k tomuto zákonu vrátíme a budeme bojovat s dalšími nápady úvěrových podvodníků. To jen na upřesnění.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Ještě než přikročíme k tomu, abyste oznámil proceduru, tak se s faktickou poznámkou hlásí pan poslanec Bárta. Prosím.

 

Poslanec Vít Bárta: Jenom faktická. Chtěl jsem reagovat na svého předřečníka, že ten návrh není žádným zatížením České národní banky. Nejde o žádnou komplikaci, je to jen odvození postupu od chování České národní banky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Poprosím pana zpravodaje, aby nám oznámil postup při hlasování, nejdříve o legislativně technických opravách a posléze o pozměňovacích návrzích.

 

Poslanec František Laudát: Jak jste obdrželi v tisku 781/3, je předloženo několik návrhů.

Za prvé pod písmenem A máme dva návrhy, A1 a A2, které pocházejí z rozpočtového výboru.

Dále je to návrh poslance Vysloužila, který navrhuje v bodech B1 až B5.

Poslankyně Váhalová, plus stejný návrh předložil kolega Šincl a v rozpočtovém výboru, jestli se nemýlím, kolega Rykala, to je pod písmenem C1 až C3.

Dále je tu návrh poslance Bárty pod písmenem D, kde máme D1 až D4 a k tomu byly přečteny legislativně technické pozměňovací návrhy.

Dále je tady návrh pana poslance Babáka pod písmenem E1 až E3.

Potom návrh poslankyně Langšádlové pod písmenem F, který se vlastně váže na účinnost zákona.

Navrhuji, abychom postupovali následujícím způsobem. Pokud nebude vznesena námitka, budeme hlasovat o návrhu rozpočtového výboru pod písmenem A jako o celku, písmeno B, návrh poslance Vysloužila, dohromady jako celek, písmeno C, poslankyně Váhalová, jako celek, písmeno D, kolega Bárta, jako celek. Pokud by byl přijat, tak teprve potom bychom hlasovali o legislativně technických D1 a D3. U návrhu poslance Babáka pod písmenem E jako celek. Pokud by byl schválen, potom bychom hlasovali o legislativně technických E1 a E2. Nakonec o pozměňovacím návrhu Heleny Langšádlové a pak hlasování o celku.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Vyslechli jsme návrh procedury. Je proti tomuto postupu nějaká námitka? Žádnou námitku neregistruji, takže si myslím, že můžeme přistoupit přímo k hlasování. Pane zpravodaji, proveďte nás hlasováním.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji. První k hlasování je pozměňovací návrh rozpočtového výboru. (Stanovisko zpravodaje i ministra je nesouhlasné.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 74, přihlášeno 167, pro 73, proti 80. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec František Laudát: Dále budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem B, dohromady B1 až B5 poslance Vysloužila. (Stanovisko zpravodaje i ministra je nesouhlasné.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Ještě předtím, než zahájíme toto hlasováním, je tady žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili hlasovacími kartami. Předpokládám, že všichni přítomní už jsou přihlášeni.

 

Můžeme zahájit hlasování o návrhu pana poslance Vysloužila jako celku. (Stanovisko zpravodaje i ministra je nesouhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 75, přihlášeno 162, pro 83, proti 73. Návrh byl přijat.

 

Poslanec František Laudát: Dále budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích poslankyně Váhalové, Šincla a dalších pod písmenem C dohromady, to je C1 až C3. (Stanovisko zpravodaje i ministra je nesouhlasné.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 76, přihlášeno 163, pro 69, proti 92. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec František Laudát: Dále budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích kolegy Bárty pod písmenem D, o D1 až D4 dohromady. (Stanovisko zpravodaje i ministra je nesouhlasné.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro tento návrh, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 77, přihlášeno 162, pro 74, proti 84. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec František Laudát: Tím pádem nemá smysl hlasovat o legislativně technických návrzích D1 a D3.

Jdeme k písmenu E, návrh poslance Babáka. Budeme hlasovat dohromady E1 až E3. (Stanovisko zpravodaje i ministra je nesouhlasné.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 78, přihlášeno 163, pro 76, proti 82. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec František Laudát: Nemá tedy smysl hlasovat o legislativně technických návrzích k bodu E1 a E2.

Dále budeme hlasovat o změně účinnosti, byl to načtený návrh poslankyně Langšádlové. (Stanovisko zpravodaje i ministra je souhlasné.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 79, přihlášeno 165, pro 117, proti 15. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP