(11.10 hodin)

 

Poslanec David Vodrážka: Děkuji, paní předsedkyně, dámy a pánové, zahraniční výbor se smlouvou zabýval na 22. schůzi dne 3. října a shodl se na tomto závěru: Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci změn Dohody o Mezinárodním měnovém fondu vyplývající z rezoluce Rady guvernérů Mezinárodního měnového fondu ze dne 10. listopadu 2010 o reformě Výkonné rady." Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám a otvírám rozpravu. Pan zpravodaj má slovo jako první.

 

Poslanec David Vodrážka: Děkuji a odkazuji na usnesení zahraničního výboru.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ptám se, kdo se další hlásí do rozpravy k tomuto bodu? Nikdo se nehlásí, rozpravu končím.

Oznamuji, že pan kolega Rusnok má náhradní kartu č. 14.

 

Budeme hlasovat. Zahajuji hlasování číslo 51. Táži se, kdo je pro přijetí navrženého usnesení. Kdo je proti?

Hlasování číslo 51, přítomno 122, pro 92, proti nikdo. Usnesení bylo přijato.

 

Tím končím bod 93, sněmovní tisk 746. Děkuji panu zpravodaji, panu ministrovi též.

 

Zahajuji bod 94. Je to

 

94.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva o spolupráci v oblasti
ochrany svědků, podepsaná dne 24. května 2012 na Štiříně
/sněmovní tisk 753/ - druhé čtení

Pana ministra prosím o úvodní slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Vážené dámy, vážení pánové, státy střední a východní Evropy se sdružují do seskupení, které se nazývá Salcburské fórum, za účelem spolupráce v oblasti vnitřní bezpečnosti. V rámci tohoto Salcburského fóra byla připravena a podepsána mnohostranná smlouva, která zajišťuje vzájemnou ochranu svědků podle platné legislativy. Důležité je, že nejen svědků, ale že je rozšířena i na další osoby, které mohou být z hlediska legislativy České republiky chráněny stejně jako svědci, zejména rodinní příslušníci.

V předkládací zprávě je uvedeno, že byť se na přípravě této smlouvy Polsko intenzivně podílelo, tak nestihlo vnitřní schvalovací procedury a smlouvu jako jediné v květnu nepodepsalo. Dovoluji si vás informovat, že Polská republika dodatečně připojila svůj podpis ke smlouvě 11. října 2012 v maďarské Mátraháze a tím je počet ratifikujících ze Salcburského fóra kompletní.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Prosím zpravodajku zahraničního výboru paní poslankyni Gabrielu Peckovou, aby nás seznámila s usnesením výboru, které bylo doručeno jako sněmovní tisk 753/1. Paní kolegyně, prosím.

 

Poslankyně Gabriela Pecková: Dámy a pánové, zahraniční výbor projednal tento návrh na své 22. schůzi dne 3. října 2012 a doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy o spolupráci v oblasti ochrany svědků, podepsané dne 24. května 2012 na Štiříně."

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní zpravodajce. Otvírám rozpravu. Paní zpravodajka, prosím. Stačí jen odkázat na usnesení, se kterým jste nás seznámila.

 

Poslankyně Gabriela Pecková: Odkazuji na usnesení zahraničního výboru.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Ptám se na další přihlášku do rozpravy. Není žádná. Končím rozpravu.

 

Budeme hlasovat o usnesení navrženém zahraničním výborem.

Zahajuji hlasování číslo 52 a táži se, kdo je pro přijetí tohoto usnesení. Kdo je proti?

Hlasování číslo 52, přítomno 123, pro 107, proti nikdo. S usnesením byl vysloven souhlas.

 

Končím bod 94, sněmovní tisk 753, s poděkováním paní zpravodajce a panu ministrovi.

 

Zahajuji bod 95. Je to

 

95.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou
a Černou Horou o spolupráci v boji proti trestné činnosti,
podepsaná dne 22. června 2012 v Podgorici
/sněmovní tisk 754/ - druhé čtení

Pana ministra Kalouska prosím o úvodní slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dámy a pánové, mezi námi a Černou Horou není nijak upraven potřebný právní rámec pro efektivní spolupráci v boji proti nejzávažnějším formám trestné činnosti, což je nepochybně škoda vzhledem k poměrně těsné spolupráci pachatelů trestné činnosti v České republice a v západním Balkánu. Tato iniciativa Ministerstva vnitra současné právní vakuum vyplňuje. Já prosím o jeho schválení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Nyní požádám o slovo zpravodajku zahraničního výboru paní poslankyni Květu Matušovskou. Prosím, aby nás seznámila s usnesením výboru, které bylo doručeno jako sněmovní tisk 754/1. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Květa Matušovská: Děkuji. Paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, zahraniční výbor na své 22. schůzi dne 3. října projednal a doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Černou Horou o spolupráci v boji proti trestné činnosti, podepsané dne 22. června 2012 v Podgorici." Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Zahajuji rozpravu. Paní zpravodajku požádám, aby v rozpravě jenom odkázala na toto usnesení. Prosím.

 

Poslankyně Květa Matušovská: Odkazuji na usnesení zahraničního výboru.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji a ptám se na další přihlášky. Žádná není, rozpravu končím.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení.

Zahajuji hlasování číslo 53 a ptám se, kdo je pro příjetí tohoto návrhu. Kdo je proti?

Hlasování číslo 53, přítomno 123, pro 108, proti nikdo, návrh byl přijat. Usnesení tedy bylo přijato.

 

Končím tím projednávání bodu 95, sněmovního tisku 754. Děkuji paní zpravodajce.

 

Pan ministr ještě zůstává. Zahajuji tedy projednávání bodu 96. Je to

 

96.
Vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Spojenými státy americkými na jedné straně,
Evropskou unií a jejími členskými státy na straně druhé, Islandem na straně třetí
a Norským královstvím na straně čtvrté o letecké dopravě a Doplňková
dohoda mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně, Islandem
na straně druhé a Norským královstvím na straně třetí o provádění Dohody
mezi Spojenými státy americkými na jedné straně, Evropskou unií
a jejími členskými státy na straně druhé, Islandem na straně třetí
a Norským královstvím na straně čtvrté o letecké dopravě
/sněmovní tisk 762/ - druhé čtení

Pana ministra prosím o úvodní slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dámy a pánové, mezi Evropskou unií a Spojenými státy existuje dohoda o jednotném regulačním rámci v rámci letecké dopravy. Signatáři této dohody dosud nejsou Norsko a Island, ač Norsko i Island jsou samozřejmě součástí jednotného evropského leteckého prostoru. Norské království i Island nyní se rozhodly přistoupit k této smlouvě, což samozřejmě vyžaduje souhlas všech signatářů, tedy i České republiky. O tento souhlas prosím.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Nyní dostává slovo zpravodaj zahraničního výboru pan poslanec Jan Hamáček. Prosím, aby nás seznámil s usnesením výboru. Toto usnesení nám bylo doručeno jako sněmovní tisk 762/1. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, zahraniční výbor se tímto tiskem zabýval na své 22. schůzi 3. října tohoto roku a přijal následující usnesení:

Zahraniční výbor po odůvodnění náměstka ministra dopravy Ing. Miloslava Haly a zpravodajské zprávě poslance Jana Hamáčka a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi Spojenými státy americkými na jedné straně, Evropskou unií a jejími členskými státy na straně druhé, Islandem na straně třetí a Norským královstvím na straně čtvrté o letecké dopravě a dává souhlas k ratifikaci Doplňkové dohody mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně, Islandem na druhé straně, Norským královstvím na straně třetí o provádění Dohody mezi Spojenými státy americkými na jedné straně, Evropskou unií a jejími členskými státy na straně druhé, Islandem na straně třetí a Norským královstvím na straně čtvrté o letecké dopravě." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP