(10.10 hodin)
(pokračuje Váňa)

A co školství? Téměř jsme vylikvidovali učňovské školství, protože ten, kdo nenosí kravatu, ten skoro nemá ve společnosti co dělat. Takže dneska nikdo neumí pilkou uříznout ani špalíček, nikdo neumí zednické práce, soustružnické práce, klempířské práce, pokrývačské práce, protože si společnost myslela, že to nebudeme potřebovat.

ODS naopak vyhrožuje zavedením plateb školného. A už dnes je pro celou řadu rodin téměř nemožné, aby jejich děti, obě dvě nebo tři, nebo nedej bože, když je v rodině víc dětí, tak aby všechny děti, pakliže jsou nadané, studovaly na vysoké škole, protože náklad na studujícího vysokoškoláka se v průměru pohybuje deset tisíc korun měsíčně. Já se ptám, která naše rodina si může dovolit poslat své tři děti na vysokou školu, aby třeba dojížděly z Ostravy do Prahy, a každému měsíčně vysázet deset tisíc korun. Která rodina, si to, dámy a pánové, může ze svého platu dovolit? (V poloprázdném sále se ozývají nesrozumitelné připomínky z pravé části sálu.) Připomínky pravice mluví za vše.

A tak se celá společnost nachází ve velmi nelehkém období. Vláda nám všem vysvětluje, že na nic nejsou peníze, že všichni musíme šetřit, protože jsme zodpovědní hospodáři. Vláda se tváří jako rozpočtově spravedlivá. Snad by se to dalo vládě uvěřit, kdy bývalo nebylo toto: Kdyby bývaly nebyly církevní restituce za 150 mld. korun, kdyby bývaly nebyly příklady nákupu předražených letadel CASA za 3,6 mld. korun, kdyby nebyly zpackané státní maturity za 1,1 mld. korun, kdyby nebyla kauza ProMoPro za 400 mil., kdyby nebyly obrněné transportéry Pandur za 15 mld., kdyby nebyla Opencard v Praze 800 mil. či IZIP, elektronických zdravotnických karet, za 2 mld. A tak by se dalo pokračovat dál.

Víte, vláda by byla důvěryhodná, kdyby bývaly nebyly tyto kauzy a kdyby ta rétorika vlády byla férová a vůči lidu poctivá. Zcela jistě by se nikdo nebránil utahování opasků, protože jsme všichni na jedné lodi. A je pravda, že ať bude vládnout ta, či ona vláda, tak by se nám všem politikům mělo jednat předně o lidi a o to, aby se mohla lidem zvyšovat nejen prosperita země, ale aby se lidem zvyšovala i jejich konkrétní životní úroveň. Aby lidé poznali to, že vládne vláda zodpovědná a že oni doma na tom vydělávají. A to se této vládě nedaří.

Vláda je bezohledná, protože bezohledně zdražuje věci denní spotřeby. A to je základní rozpor mezi pravicí a levicí. Tato vláda zdražuje lidem léky, potraviny, služby, nápoje, dětské pleny, autosedačky, bydlení, dopravu, kulturu. Necitlivým zvyšováním spodní sazby DPH lidem zdražuje většinu položek jejich spotřebního koše. A nejvíc touto úpravou daní budou zatíženy nízkopříjmové skupiny obyvatel. Vláda lidem krátí sociální dávky, sociální výdaje a to ještě znásobí necitlivým zdražováním. Zkrátka jsou to věci, které jsou neoddiskutovatelné.

Tato současná vláda nevytváří prostředí pro ekonomický růst. Tato vláda nevytváří prostor pro příliv zahraničních investic. Tato vláda nevytváří podmínky pro vznik nových pracovních míst, pro rozvoj stavebnictví, pro rozvoj stavební výroby. Tato vláda naopak destabilizuje důchodový systém, rozkládá ochrannou síť sociálních služeb, ohrožuje ochranu zdraví občanů. Pro řadu lidí se stává péče o jejich zdraví neufinancovatelná. Tato vláda útočí na celý systém sociálních dávek. Snižuje lidem dávky, komplikuje přístup k nim, snižuje základní funkce státu a stát ohrožuje privatizací státních služeb. Tato vláda ohrožuje podstatu státu jako takovou.

Většina rodin se bojí o svoji ekonomickou budoucnost. Mezi lidmi narůstá pocit sociálního napětí, pocit nejistoty. Tato vláda důchodovou reformou přináší výhody pro ty nejbohatší, pro soukromé penzijní fondy, ohrožuje sociální stabilitu, zabraňuje důstojnému stáří. Tato vláda svými neodbornými a nekompetentními ekonomickými kroky vlastně vede stát k růstu státního dluhu. Veškeré reformy povedou ke zdražování, ke zvyšování spodní sazby daně z přidané hodnoty, a tím se zhorší podmínky pro přiznání starobních a invalidních důchodů. Dále se bude omezovat valorizace důchodů důchodcům, a tak důchodová reforma, jak ji připravuje pro lidi vláda, by znamenala růst chudoby rozsáhlé skupiny starých občanů. Ohroženi by byli i zaměstnanci s nízkými příjmy či s průměrnými příjmy nebo s podprůměrnými výdělky, kteří si nemohou dovolit odkládat své příjmy na zajištění svého stáří. Zkrátka vláda likviduje sociální politiku, zdravotní politiku, privatizuje služby v oblasti zdravotnictví, v oblasti sociálního zajištění. Vláda v podstatě vykořisťuje a šikanuje nezaměstnané systémem veřejných služeb, což už díky bohu zarazil Ústavní soud, a to na základě stížnosti sociálních demokratů.

Vláda při použití systému sKaret komplikuje občanům přístup k výplatě sociálních dávek státní sociální podpory, příspěvku na péči, dávek pro osoby se zdravotním postižením a dávek státní politiky zaměstnanosti.

Přítelkyně a přátelé, dámy a pánové, kolegyně a kolegové, vážené poslankyně a poslanci, tato vláda je asociální. Je nespravedlivá. Omezuje dostupnost a kvalitu veřejných služeb. Cílem této vlády je zprivatizovat veřejnou zdravotní péči. Plošnými výdajovými škrty ohrožuje chod hasičů, policistů, záchranářů a celého zdravotního personálu. Snižuje životní úroveň občanů a zvyšuje tak armádu nezaměstnaných. Nepodporuje investice do infrastruktury, do infrastrukturálních sítí, do dopravních staveb, bytových domů, ekologických projektů. A neprosazuje spravedlivý, jednoduchý a lidem srozumitelný daňový systém. Naopak daňovou zátěž přenáší na nízkopříjmové skupiny občanů. Daně jsou nespravedlivé a daněmi vláda zvýhodňuje nejbohatší. Minimální zdanění je naopak u hazardu a téměř nulové zdanění je u finančních operací. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP