(18.40 hodin)

 

Poslankyně Anna Putnová: Dobrý večer, vážený pane předsedající, dámy a pánové. Dovolte, abych vám připomněla drobnou novelu vysokoškolského zákona, která si klade za cíl zohlednění doby studia z důvodu rodičovství, resp. znamená to neplacení prodloužení za dobu studia, po kterou by jinak trvala mateřská dovolená. Je to novelka, která je významně propopulační. Je cílená na studenty vysokých škol a motivuje studenty vysokých škol, aby neodkládali z materiálních důvodů během studia mateřství a rodičovství. Vyrovnává také příležitosti pro mladé lidi v produktivním věku, a to studující a pracující.

Získali jsme řadu pozitivních ohlasů z vysokých škol a 3. října tohoto roku jsme na výboru pro vědu, výzkum, mládež, kulturu a tělovýchovu probrali v prvním čtení, přičemž bylo doporučeno Poslanecké sněmovně všemi přítomnými, aby Poslanecká sněmovna tento návrh přijala. V rozpravě se potom vyjádřím podrobněji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, paní kolegyně. Předložený návrh byl v prvním čtení přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 634/2. Prosím zpravodaje výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu pana kolegu Ivana Ohlídala, aby se ujal slova.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás informoval, že na 24. schůzi školského výboru, která se konala 3. října 2012, bylo přijato následující usnesení:

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu po odůvodnění poslankyní Annou Putnovou, zpravodajské zprávě poslance Ivana Ohlídala a po rozpravě

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vyslovila souhlas s poslaneckým návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, tisk 634;

2. druhé zmocňuje zpravodaje výboru Poslanecké sněmovny Ivana Ohlídala, aby toto usnesení přednesl ve schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky;

3. zmocňuje zpravodaje výboru poslance Ivana Ohlídala, aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy.

Jinými slovy řečeno, školský výbor jednoznačně svým usnesením souhlasí s touto poslaneckou novelou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. Otevírám k tomuto bodu obecnou rozpravu, do které nemám žádné přihlášky. Hlásí se někdo z místa? Paní kolegyně Putnová. Prosím.

 

Poslankyně Anna Putnová: Pane předsedající, dámy a pánové, jestliže jsem v minulém úvodu upozorňovala na to, že jsme získali řadu kladných ohlasů, myslím, že více než suché argumenty důvodové zprávy mohou působit ohlasy, které jsme dostali skutečně od matek studentek. Jenom drobnou ukázku:

Studuji 2. lékařskou fakultu obor všeobecné lékařství a jsem matkou 14měsíčního syna. Jeho početí bylo plánované. Myslím, že odkládání mateřství až po ukončení studií není ideální zejména proto, že většina mých spolužaček stejně nejprve nastoupí do práce a snaží se získat nějakou praxi, a tak jim na mateřství zbude čas až někdy kolem třicítky, kdy už se výrazně snižuje šance otěhotnění a zároveň zvyšuje množství komplikací. Pro mě jako studentku to samozřejmě není jednoduché. Bez velké podpory manžela a celé rodiny bych se neobešla. Nejde jen o stránku finanční, ale např. i zabezpečení hlídání, abych mohla do školy. Proto je každá změna v tomto zaběhnutém systému skvělá, a pokud pomůže i dalším studentkám ulehčit mateřství, bude to velký krok vpřed. S pozdravem Lenka Cingrošová, studentka 2. lékařské fakulty v Praze.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Ještě nějaká přihláška do obecné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, proto obecnou rozpravu končím.

Protože v obecné rozpravě žádný procedurální návrh nepadl, můžeme zahájit podrobnou rozpravu. Do podrobné rozpravy se hlásí pan kolega Ohlídal.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych se přihlásil ke svému pozměňovacímu návrhu, který se týká této legislativní předlohy. Je veden pod číslem 4186. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. Ještě nějaká přihláška do podrobné rozpravy? Paní kolegyně Putnová. Prosím máte slovo.

 

Poslankyně Anna Putnová: Ráda bych se přihlásila k pozměňujícímu návrhu, který máte ve svých materiálech jako sněmovní dokument 4306. Jedná se o účinnost v tomto pozměňujícím návrhu.

Navíc bych měla ještě takový technický dodatek. S ohledem na to, že pozměňující návrh, který přednesl pan poslanec Ohlídal, v bodě čtyři zahrnuje dva body, prosila bych, aby byla připravena procedura pro hlasování ve třetím čtení o každém bodu zvlášť. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Ještě nějaká přihláška do podrobné rozpravy? Protože už nikoho nevidím, podrobnou rozpravu končím. Zeptám se pana zpravodaje a paní navrhovatelky, jestli ještě chtějí závěrečná slova. Nechcete.

Protože žádný procedurální návrh nezazněl ani v podrobné rozpravě, končím projednávání tohoto bodu.

 

Můžeme pokračovat bodem s pořadovým číslem

 

15.
Vládní návrh zákona, kterým se upravují některé otázky
související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů
a nebytových prostorů v domě s byty
/sněmovní tisk 657/ - druhé čtení

Prosím pana ministra Jankovského, aby z pověření vlády tento návrh uvedl. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Kamil Jankovský Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jen v krátkosti připomenu, oč se jedná. My v tuto chvíli máme neexistenci právní úpravy, která by zastřešila úpravu služeb spojených s bydlením, stanovila jakási obecná pravidla rozúčtování a upravila také práva a povinnosti stran. Cílem tohoto předpisu je tedy naplnění těchto mezer. Návrh zákona obsahuje i výčet služeb, jejichž poskytování je nezbytné pro řádné užívání bytu. Součástí je rovněž úprava postupu při vyúčtování záloh za služby a stanovení kritérií pro rozúčtování. Samostatnou částí zákona je potom úprava možnosti ujednání o paušální platbě. Je možno sloučit částku za nájemné a za služby do jedné fixní platby.

Já bych chtěl říci, že výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj svým usnesením ze dne 29. 11. 2012 doporučil Poslanecké sněmovně projednat a schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Jsem přesvědčen, že tyto pozměňovací návrhy jsou především formálního charakteru a předkládaný materiál zkvalitní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Návrh byl v prvém čtení přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 657/1 až 3. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Jiří Petrů, který zastoupí zpravodajku Zdeňku Horníkovou. Prosím, pane kolego, máte slovo. (Poslanec Petrů má k předsedajícímu poznámku mimo mikrofon.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP