(11.40 hodin)
(pokračuje Blažek)

Česká republika je smluvní stranou Rotterdamské úmluvy od 24. února 2004. Příloha III obsahuje seznam chemických látek a pesticidů, jejichž použití je v řadě zemí zakázáno nebo významně omezeno a na něž se vztahuje tzv. postup předchozího souhlasu upravený úmluvou.

V roce 2011 se smluvní strany rozhodly do přílohy III zařadit tři nové látky, a to - a to je právě to, proč to musím číst - endosulfan, alachlor a aldikarb. Doufám, že to aspoň dobře čtu. Jsou to látky vysoce toxické. Je proto žádoucí, aby toto rozhodnutí podpořila také Česká republika a ke změně přílohy III přistoupila.

Používání endosulfanu, alachloru a aldikarbu je v rámci Evropské unie zakázáno jejich nezařazením do přílohy I směrnice Rady 91/414/EHS o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh. Změny přílohy III Rotterdamské úmluvy proto nebudou vyžadovat změnu platné právní úpravy České republiky v uvedené oblasti a rovněž nebudou mít dopad na státní rozpočet, veřejnou správu ani podnikovou sféru.

Návrh projednal dne 3. října 2012 zahraniční výbor Poslanecké sněmovny, který doporučil dát souhlas k ratifikaci.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Prosím o slovo zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Robina Böhnische. Prosím, aby nás seznámil s usnesením výboru. Oznamuji, že toto usnesení nám bylo doručeno jako sněmovní tisk 645/1. Pan poslanec Robin Böhnisch má slovo.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Hezké dopoledne.

Zahraniční výbor projednal tento sněmovní tisk na své 22. schůzi 3. října letošního roku a po odůvodnění náměstka ministra životního prostředí Vojtěcha Munzara a po mé zpravodajské zprávě a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout usnesení, které dává souhlas s ratifikací změn přílohy III Rotterdamské úmluvy.

Jak říkala paní předsedkyně, text usnesení vám byl rozdán, takže ho asi nemusím znovu číst.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otvírám rozpravu. Prosím o vaše přihlášky. Nehlásí se nikdo. Končím tedy rozpravu a budeme hlasovat o navrženém usnesení. Máme je v písemné podobě, seznámil nás s ním pan zpravodaj.

 

Zahajuji hlasování číslo 174. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

Hlasování číslo 174. Přítomno 107, pro 93, proti nikdo. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas a tím jsme projednali bod 95, sněmovní tisk 645 ve druhém čtení.

 

Děkuji jak panu ministrovi, tak panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

96.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Třetí dodatkový protokol
k Evropské úmluvě o vydávání (Štrasburk, 10. listopadu 2010)
/sněmovní tisk 673/ - druhé čtení

Prosím o úvodní slovo ministra spravedlnosti Pavla Blažka.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dámy a pánové, tento protokol k Evropské úmluvě o vydávání je dodatkovým protokolem, který byl sjednán v roce 2010 v rámci Rady Evropy. Jeho cílem je zjednodušit postup vydávání mezi členskými státy Evropské unie. Vydávání - tím myslím samozřejmě zadržených pachatelů trestné činnosti - která byla později nahrazena rámcovým rozhodnutím o evropském zatýkacím rozkazu.

Rád bych zdůraznil, že to, co bylo přijato na této mezinárodní úrovni, neznamená, že budeme muset změnit nějaké naše vnitrostátní právo. Tato právní úprava už je obsažena v trestním řádu, konkrétně v § 398. Toto nemusíme na základě této dohody nijak měnit. Podstatné ale je, že sjednáním této domluvy získá toto znění i mezinárodněprávní základ pro tento zjednodušený postup vydávání pro státy mimo Evropskou unii. Tento protokol se bude vztahovat rovněž na osoby hledané Českou republikou, které budou zadrženy na území jiného smluvního státu a budou mít zájem na vydání do České republiky. Současně dojde k podstatnému zkrácení pobytu osob ve vazbě, jejíž podmínky v mnohých vězeňských zařízeních mimo území členských států Evropské unie lze považovat za nevyhovující.

Chci vás závěrem požádat o to, abyste tento vládní návrh příznivě posoudili a vyslovili souhlas s ratifikací, s tím, aby Česká republika při založení ratifikační listiny učinila prohlášení ve znění doporučeném usnesením zahraničního výboru.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Nyní dostane slovo zpravodajka zahraničního výboru paní poslankyně Lenka Andrýsová. Prosím, abyste nás seznámila s usnesením vašeho výboru.

 

Poslankyně Lenka Andrýsová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Děkuji také panu ministrovi za podrobné seznámení s tímto tiskem.

My jsme přijali usnesení dne 3. října 2012. Přijali jsme podporující usnesení, které podporuje ratifikaci tohoto protokolu. Zárove, jak už pan ministr říkal, jsme zvolili jednu ze dvou variant. Zvolili jsme variantu, která tvrdí, že osoba, která je vydávána, musí souhlasit s vydáním, a to podle postupu dle článku 5a), nikoliv 5b).

Teď bych vás seznámila s podrobným zněním tohoto usnesení, které jsme přijali: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Třetího dodatkového protokolu k Evropské úmluvě o vydávání, Štrasburk 10. listopadu 2010, a k tomu, aby Česká republika při uložení ratifikační listiny učinila prohlášení, jehož text je uveden v příloze tohoto usnesení.

Já vám také přečtu přílohu: V souladu s článkem 5 písmene a) Třetího dodatkového protokolu k Evropské úmluvě o vydávání, Štrasburk 10. listopadu 2010, Česká republika prohlašuje, že pravidla uvedená v článku 14 Evropské úmluvy o vydávání se nepoužijí, pokud osoba souhlasila s vydáním z České republiky v souladu s článkem 5 Třetího dodatkového protokolu.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní zpravodajce. Jak jsem řekla, usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 673/1.

Otvírám rozpravu. Prosím, abyste se do ní přihlásili. Nehlásí se nikdo. Paní zpravodajku jenom poprosím, aby formálně odkázala na to usnesení v rozpravě.

 

Poslankyně Lenka Andrýsová: Odkazuji se na usnesení i na přílohu k usnesení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Zeptám se, zda ještě někdo chce vystoupit. Nechce. Končím rozpravu.

 

Přistoupíme k hlasování o navrženém usnesení.

Zahajuji hlasování číslo 175. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, s nímž jsme byli seznámeni. Kdo je proti?

Hlasování číslo 175. Přítomno 106, pro 97, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Usnesení jsme tedy přijali. Projednali jsme bod 96, sněmovní tisk 673. Děkuji panu ministrovi, děkuji paní zpravodajce.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

131.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s přístupem Mezinárodní úmluva o občanskoprávní odpovědnosti
za škody způsobené znečištěním ropnými palivy z roku 2001 (úmluva BUNKERS)
/sněmovní tisk 725/ - druhé čtení

Tento tisk uvede pan ministr Jan Kubice.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Dámy pánové, dne 23. 3. 2001 byla v Londýně podepsána Mezinárodní úmluva o občanskoprávní odpovědnosti za škody způsobené znečištěním ropnými palivy z roku 2001 (úmluva BUNKERS), dojednaná v rámci Mezinárodní námořní organizace OSN JMO. V platnost vstoupila dne 21. 11. 2008. Úmluva upravuje odpovědnost vlastníků a provozovatelů námořních obchodních lodí stanovením povinnosti k účinnému zajištění náhrad škod na mořském a životním prostředí nebo škod způsobených příbřežním zemím zapřičiněnými únikem ropných pohonných látek z lodí a zavazuje státní orgány dohlížet na plnění této povinnosti. Provádění úmluvy bude v gesci Ministerstva dopravy a v podmínkách České republiky se pravděpodobně bude týkat vždy jen malého počtu subjektů.

Protože Evropská unie provádí v oblasti bezpečnosti plavby a ochrany prostředí společnou politiku, úsilí o koordinovaný přístup zemí EU ke klíčovým úmluvám IMO rozhodnutím číslo 2002/76/ES ze dne 19. září 2002 zavázala Rada jednotlivé členské státy k přístupu k úmluvě BUNKERS.

Úmluva BUNKERS bude mít v České republice charakter mezinárodní smlouvy prezidentské kategorie, neboť upravuje záležitosti podle článku 49 písm. a) a e) Ústavy, tedy práva a povinnosti, jejichž úprava je vyhrazena zákonu.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Prosím nyní zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Jana Hamáčka. Prosím, abyste nás seznámil s usnesením, které bylo doručeno jako sněmovní tisk 725/1. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP