(11.50 hodin)

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážená paní předsedkyně, pane ministře, dámy a pánové, zahraniční výbor projednal tuto smlouvu na své 22. schůzi 3. října 2012. Dostalo se nám i odpovědi na některé otázky, které jsme tady kladli jak na plénu, tak i potom na výboru, zejména kolika lodí pod českou vlajkou se tato smlouva týká. Odpověď pana ministra, respektive pana náměstka byla, že ani jedné, protože Česká republika nemá rozsáhlou námořní plavbu.

Nicméně i přesto, že se to netýká ani jedné lodi pod českou vlajkou, přijal zahraniční výbor toto usnesení: Po odůvodnění náměstka ministra dopravy Ing. Iva Tomana, MBA, zpravodajské zprávě poslance Jana Hamáčka a po rozpravě zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Sněmovna dává souhlas k přístupu České republiky k Mezinárodní úmluvě o občanskoprávní odpovědnosti za škody způsobené znečištěním ropnými palivy z roku 2001. Další dva body jsou standardní. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám rozpravu. Pana zpravodaje jenom poprosím, aby v rozpravě se odkázal na usnesení ještě po formální stránce.

 

Poslanec Jan Hamáček: Ano, odkazuji se na usnesení, které jsem zde přednesl.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Ptám se, zda někdo další se hlásí do rozpravy. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím.

 

Budeme hlasovat o navrženém usnesení.

Zahajuji hlasování číslo 176. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

Hlasování číslo 176, přítomno 112, pro 93, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Návrh usnesení jsme tedy schválili, projednali jsme tak bod 131, sněmovní tisk 725. Děkuji jak panu ministrovi, tak panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

97.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Úmluva Organizace spojených národů
proti korupci (Mérida, 11. prosince 2003)
/sněmovní tisk 787/ - prvé čtení

Slovo dostane pan ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Nás teď čekají tři úmluvy, které se zaměřují na boj proti korupci, kdy pokud mám hovořit o té první, kterou předkládám, tak je to Úmluva Organizace spojených národů proti korupci. Jde o univerzální právní dokument víceméně politického charakteru, což ale nic nemění na jeho hodnotě.

Tato úmluva byla sjednána již v roce 2003 a v současné době má 162 smluvních stran, včetně 25 členských států Evropské unie i Evropské unie samotné. Představuje v zásadě politický projev vůle bojovat s korupcí a státy se zavazují (nesrozumitelné) korupci jak národních, tak zahraničních veřejných činitelů z různě nazvaných deliktů, které se týkají korupce. Česká republika již v roce 2005 vyjádřila svou vůli k této úmluvě přistoupit. Přesto trvalo sedm let, než bylo možné předložit tuto úmluvu k ratifikaci, neboť klíčovým opatřením bylo zavedení trestní odpovědnosti právnických osob za korupční trestné činy, což v naší právní úpravě chybělo.

Dále myslím, že nemusím zdržovat, a dovoluji si vám navrhnout předložit návrh na ratifikaci této úmluvy k projednání.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Prosím nyní o slovo zpravodaje, kterým pro prvé čtení je určen pan poslanec Pavel Holík. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Pavel Holík: Dobrý den, dámy a pánové, vážená paní předsedkyně. Byl zde podrobně přednesen vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Úmluva Organizace spojených národů proti korupci. Doporučuji tento vládní návrh přikázat zahraničnímu výboru k projednání.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu - bez přihlášek, proto se ptám, zda se někdo hlásí. Nehlásí se nikdo. Končím tedy obecnou rozpravu a budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání výboru zahraničnímu. Má někdo jiný návrh na přikázání? Nemá.

Zahajuji hlasování číslo 177. Ptám se, kdo souhlasí s tím, aby návrh byl přikázán výboru zahraničnímu. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 177, přítomno 115, pro 101, proti 1. Konstatuji tedy, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu.

 

Tím jsme skončili prvé čtení sněmovního tisku 787. Končím projednávání bodu 97. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Zahajuji bod číslo

 

98.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s přístupem České republiky Úmluva o boji proti korupci úředníků
Evropských společenství nebo členských států Evropské unie, vypracovaná
na základě článku K.3 odst. 2 písm. c) Smlouvy o Evropské unii
(Brusel, 26. května 1997)
/sněmovní tisk 788/ - prvé čtení

Pana ministra spravedlnosti Pavla Blažka požádám o úvodní slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Opět děkuji za slovo. Dámy a pánové, druhá ze smluv, o kterých jsem typově hovořil, reaguje na důsledky přijetí, nebo vzniku takzvaného schengenského prostoru, protože volný pohyb osob, služeb, zboží a kapitálu způsobuje i to, že korupce již přesahuje hranice takzvaných národních států a stává se problémem mezinárodním. Proto se členské státy Evropské unie rozhodly na tento problém reagovat zlepšením justiční spolupráce v boji s korupci tím, že uzavřou Úmluvu o boji proti korupci úředníků Evropských společenství nebo členských států Evropské unie. Tato úmluva vstoupila v platnost dne 20. 8. 2005.

Podstatným cílem této úmluvy je harmonizovat ustanovení postihující korupci a dále obsahuje požadavky, aby takový postih měl trestněprávní charakter, a v relevantních případech také podmínku oboustranné trestnosti. Tato úmluva se zabývá také otázkami procesního charakteru a zejména definuje klíčové pojmy, jakými jsou například úředník, aktivní a pasivní korupce a některé další.

Dovoluji si vám tímto předložit úmluvu k projednání. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Prosím o slovo zpravodajku pro prvé čtení paní poslankyni Lenku Andrýsovou.

 

Poslankyně Lenka Andrýsová: Také děkuji panu ministrovi za uvedení tohoto sněmovního tisku. Já jenom dodám, že toto je dnešní už druhá protikorupční úmluva. Ta první se vycházela z OSN, tato vychází z Evropské unie. Doporučuji, abychom tento sněmovní tisk projednali i na zahraničním výboru, takže se připojuji k doporučení organizačního výboru. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Otevírám obecnou rozpravu. Zeptám se, zda se někdo chce přihlásit do obecné rozpravy. Ale nehlásí se nikdo. Dostaneme se k návrhu na přikázání výborům k projednání. Končím tedy obecnou rozpravu. Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání zahraničnímu výboru. Paní poslankyně Andrýsová - zahraniční výbor také. Ptám se ještě někoho na jiný návrh.

 

Není-li žádný, budeme hlasovat o tom jediném, tedy o přikázání výboru zahraničnímu.

Zahajuji hlasování číslo 178. Ptám se, kdo souhlasí s tímto přikázáním. Kdo je proti?

Hlasování číslo 178, přítomno 115, pro 100, proti 1. Konstatuji tedy, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu.

 

Končím projednávání bodu 98, sněmovního tisku 788 v prvém čtení, s poděkováním panu ministrovi i paní zpravodajce.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 99. Je to

 

99.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s přístupem České republiky Úmluva o ochraně finančních zájmů
Evropských společenství, vypracovaná na základě článku K.3 Smlouvy
o Evropské unii (Brusel, 26. července 1995), Protokol k Úmluvě o ochraně
finančních zájmů Evropských společenství, vypracovaný na základě článku K.3
Smlouvy o Evropské unii (Dublin, 27. září 1996), Druhý protokol k Úmluvě
o ochraně finančních zájmů Evropských společenství, vypracovaný na základě
článku K.3 Smlouvy o Evropské unii (Brusel, 19. června 1997), a Protokol
o výkladu Úmluvy o ochraně finančních zájmů Evropských společenství
Soudním dvorem Evropských společenství prostřednictvím rozhodnutí
o předběžné otázce, vypracovaný na základě článku K.3
Smlouvy o Evropské unii (Brusel, 29. listopadu 1996)
/sněmovní tisk 789/ - prvé čtení

Pana ministra spravedlnosti Blažka požádám i tentokrát o úvodní slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP