(11.20 hodin)
(pokračuje Nedvědová)

V podstatě toto se týká i hodnocení bezpečnostní situace na Šluknovsku. Situace zde je i nadále napjatá a stačí jakýkoliv podnět, který může zapůsobit jako rozbuška, aby zde došlo k opětovnému vážnému narušení bezpečnostní situace. To se ovšem týká i ostatních oblastí České republiky s obdobnou strukturou obyvatelstva a neřešenými problémy v oblastech zaměstnanosti, sociální apod. Pokud nebudou řešeny samotné příčiny těchto problémů, velmi těžko se pak budou shánět prostředky na vytvoření mimořádných policejních sil, jako tomu bylo v nedávné době právě na Šluknovsku.

Poměrně paradoxně pak působí ve světle posledních událostí a dní tvrzení, že provázanost podnikatelské a komunální sféry je příčinou korupčních jevů při transakcích s veřejným majetkem a že klientelistické a korupční praktiky zasahují jak velká statutární města, tak malé obce, s tím, že v řadě měst jsou vlivové skupiny schopny zasahovat do rozhodování zastupitelstev a eliminovat vliv funkcionářů samosprávy, kteří jim nevycházejí vstříc, přičemž vyšetřování závažných případů, u nichž existuje podezření, že došlo k trestněprávnímu jednání, komplikují politické konsekvence a možná podjatost místních orgánů činných v trestním řízení.

Podle zprávy jako by prakticky neexistovaly v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku žádné vážnější problémy. Nárůst násilné a drogové kriminality se jen konstatuje, stejně jako zvyšování podílu recidivistů při páchání trestné činnosti, aniž by z toho byly vyvozovány nějaké konkrétní závěry a případně i předpovědi předpokládaného vývoje situace v této oblasti. Pouhá čísla, grafy a tabulky podle mého názoru k tomu vůbec nestačí. Statistika věda je, ale údaje, které shromažďuje, podle mého názoru nemusí být zcela přesné.

Počet přijatých trestních oznámení je nižší, v některých oblastech se konstatuje i pokles kriminality. Ovšem otázka je, zda na to nemá vliv i snížený počet policistů.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni Nedvědové. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy ke zprávě o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti. Nehlásí se nikdo, všeobecnou rozpravu končím a zahajuji rozpravu podrobnou.

Prosím paní zpravodajku, aby přednesla návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslankyně Marie Nedvědová: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Zprávu o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku na území České republiky v roce 2011 (ve srovnání s rokem 2010) a Zprávu o plnění úkolů vyplývajících ze strategické prevence kriminality na léta 2008 až 2011 za rok 2011, sněmovní tisk 723."

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy s návrhem usnesení. Nehlásí se nikdo, podrobnou rozpravu tedy končím.

 

Budeme hlasovat o jediném návrhu, a to o návrhu, který máme v písemné podobě, v podobě usnesení výboru pro bezpečnost, a také nás s ním právě seznámila paní zpravodajka.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 169 a ptám se, kdo souhlasí s návrhem usnesení, jak nám bylo přečteno a předloženo v písemné podobě. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 169, přítomno 116, pro 80, proti 7. Tento návrh byl přijat. Návrh usnesení byl tedy schválen.

 

Tím jsme projednali bod 119, sněmovní tisk 723. Děkuji panu ministrovi i paní zpravodajce.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

121.
Zpráva o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců
na území České republiky v roce 2011
/sněmovní tisk 795/

Také tuto zprávu uvede ministr vnitra Jan Kubice. Prosím vás o slovo, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, usnesením vlády České republiky číslo 525 ze dne 11. července 2012, kterým byla schválena Zpráva o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců na území České republiky v roce 2011, mi bylo uloženo tuto odůvodnit v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

Jedná se o ucelený materiál, podrobně monitorující oblast migrace za dané období, který je vzhledem ke svému obsahu využitelný jako výchozí podklad pro specifikaci potřeb České republiky v oblasti migrace. Podává informaci jak o změně působnosti správních orgánů v oblasti pobytu cizinců na území České republiky, tak i o změnách v návratové politice. Jedná se o převedení agendy dlouhodobých víz, agendy dlouhodobých pobytů a agendy přechodných pobytů občanů Evropské unie a jejich rodinných příslušníků s účinností od 1. ledna 2011 na Ministerstvo vnitra.

Důležitou změnou v návratové politice je zavedení institutu rozhodování o povinnosti opustit území České republiky a zavedení zvláštních opatření za účelem vycestování. Významnou změnou je zakotvení povinnosti policie informovat veřejného ochránce práv o každém výkonu správního vyhoštění, předání nebo průvozu cizince.

Zpráva mapuje problematiku migrace, mezinárodní ochrany a integrace cizinců na území České republiky v roce 2011 s porovnáním některých profilových ukazatelů s úrovní roku 2010, případně let předcházejících, a přináší základní analýzu migračních trendů. Zároveň poskytuje informaci o legislativních aktivitách týkajících se zákona o pobytu cizinců a zákona o azylu, které byly prioritně zaměřeny na změny odvozené od zásadních změn jiných právních předpisů. Důležité jsou i změny, které přinesly novely zákona o zaměstnanosti.

Zpráva rovněž věnuje pozornost oblasti vízové politiky, hodnocení schengenské spolupráce, problematice provádění readmisních dohod a dobrovolných návratů, zahraniční rozvojové pomoci České republiky, projektům Ministerstva vnitra, zaměřeným na specifické kategorie cizinců a trestné činnosti cizinců na území České republiky.

Ze skutečností ve zprávě uvedených vyplývá, že migrační a bezpečnostní situaci v České republice lze hodnotit jako stabilní. Ke dni 31. prosinci 2011 dlouhodobě či trvale pobývalo na území České republiky 436 389 cizinců.

V oblasti nelegální migrace bylo v roce 2011 zjištěno na území České republiky celkem 3 360 osob. Ve srovnání s rokem 2010 došlo k nárůstu o 372 osob. V této souvislosti bych rád poznamenal, že ani v letošním roce nebyla zaznamenána v oblasti nelegální migrace změna. Za osm měsíců roku 2012 bylo v souvislosti s nelegální migrací zjištěno 2 377 osob. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2011 se jedná o nárůst 267 osob.

Ke dni 31. 8. 2012 bylo evidováno 438 629 cizinců s povoleným přechodným či trvalým pobytem na území České republiky. Od konce roku 2011 se jedná o nárůst 2 240 osob.

Dne 10. října 2011 projednal zprávu výbor pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, který ji svým usnesením číslo 34 vzal na vědomí.

Domnívám se, že materiál vyhodnotil sledovanou problematiku za rok 2011 v souladu s usnesením vlády, a proto bych vás chtěl závěrem požádat, aby předloženou zprávu vzala Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky na vědomí.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Zprávu projednal výbor pro bezpečnost. Usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 795/1. Slovo nyní dostane zpravodaj výboru, pan poslanec Rudolf Chlad. Prosím, aby nás informoval o jednání výboru a také potom v podrobné rozpravě přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Rudolf Chlad: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, pan ministr vyčerpal kompletně ve své zprávě všechno, takže já potom dám návrh na usnesení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Ptám se, kdo se do ní hlásí. Nehlásí se nikdo, všeobecnou rozpravu končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Prosím pana poslance Rudolfa Chlada, který je zpravodajem, aby přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Rudolf Chlad: Děkuji. Takže návrh na usnesení zní: Byl projednán - tato zpráva byla projednána na výboru pro bezpečnost na 10. schůzi 10. října a navrhuje Poslanecké sněmovně toto usnesení přijmout jako...

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Čili návrh usnesení je: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Zprávu o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců na území České republiky v roce 2011 dle sněmovního tisku 795." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP