(23.20 hodin)
(pokračuje Šincl)

Musím zde bohužel zopakovat, že tento návrh, který je zde projednáván, obsahuje i takové absurdity, jako je již zmiňovaná finanční náhrada ve výši vyšší než jedna miliarda korun pro Apoštolskou církev, která byla zaregistrována až v roce 1989. Hlava mi nebere, jak je možné dávat tak velké finanční náhrady někomu, kdo fakticky neexistoval v době, které se týkají tyto restituce.

Pro ty, co mají své uši ohlušeny cinkotem peněz z církevních restitucí, i pro ty musím tady zopakovat, že tímto postupem koalice a tato vláda velice riskuje v této věci budoucí nestabilitu v případě změny vlády. A to si pište, že bude! A hádejte, kdo to bude. Stačí se podívat na nedávné výsledky voleb do krajského zastupitelství a Senátu. Vypadá to, že této vládě je to jedno - hlavně rychle to protlačit touto Sněmovnou a po nás potopa.

Musím tady zase zopakovat, co všichni vědí. To, že jde o obrovské majetkové přesuny a velké finanční transakce, se kterými je spojena spousta nejasností a pochybností. Musím tady zopakovat, že z tohoto vládního návrhu vyplývá velké nebezpečí prolomení tzv. Benešových dekretů. Jde například o řád německých rytířů a některý další řádový majetek zabavený dle těchto dekretů. To přiznal v České televizi dne 7. června 2012 ve 20.50 hodin v pořadu Máte slovo - Církevní restituce dokonce i sám můj koaliční přítel poslanec Marek Benda, předseda ústavněprávního výboru Sněmovny, hlavní vykladač církevních restitucí za ODS. A taky musím tady zase zopakovat to, co je nad slunce jasné - že tyto obrovské majetkové přesuny a velké finanční transakce jsou hlavní důvod existence této vládní koalice. A je to hlavní, co ji drží ještě pohromadě.

Musím tady také zopakovat, že většina rozumných lidí v této zemi vidí, že tento návrh je nespravedlivý, není dostatečně promyšlený a že není vůbec jasné, jaký objem majetku by měl být vlastně převeden. I to je jeden z důvodů, proč tuto vaši snahu lidé náležitě ocenili ve volbách. A tak se postupně výsledky vládních stran scvrkávají a scvrkávají, až za chvíli možná zcela zaniknou. I toto je předkladatelům asi jedno. Důležité je to - možná, nevím - to Topolánkovo fíčko. Ne to, co bude pak, za rok a půl, po volbách. Tuším, že uši i oči představitelů této vlády jsou pravděpodobně zaslepeny touhou po tomto velkém majetkovém převodu a že žádnou pravdivou odpověď se stejně pravděpodobně nedovíme.

Mohlo by se zdát, že církvím nepřeji a něco proti nim mám. Naopak, opak je pravdou. Jsem pevně přesvědčen, že církve a náboženské společnosti mohou mít svou velice důležitou roli a mohou pomoci zlepšení nepěkného stavu naší společnosti. Mohou mít důležitou pozitivní roli ve společnosti, ve které se i díky politice této vlády stává postupně lež, korupce, přetvářka a sobectví základní normou. Mohou mít důležitou pozitivní roli ve společnosti, kde se množí kriminalita, drogy atd. Osobně bych si proto přál, aby vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi byly už konečně dořešeny a tím definitivně skončily. Tak zvaně, aby byla provedena restituční tečka. Obávám se však, že předložený návrh zákona, který by byl zde přijat, bez patřičné politické a společenské dohody může naopak přinést církvím a náboženským společnostem spíše více dalších problémů než užitku. Po prostudování předloženého návrhu mám totiž vážnou obavu o budoucí společenské postavení církví. Zda naopak díky urputné snaze o získání majetku nedojde ke ztrátě zbytku respektu a úcty. Velice se obávám, že získáním hmotných statků a peněz mohou církve na druhou stranu ztratit zbytek svých věřících a příznivců. Je nutné si uvědomit, že například mezi léty 1991 a 2001 došlo k poklesu o 30 % a tento trend dále pokračuje.

Místo touhy po majetku a penězích by si měli vzít hlavně příklad z jednoho svého svatého. Ze života Františka z Assisi, který byl zakladatelem tří křesťanských řádů. Měli by si vzít příklad z jeho života, z doby, kdy nastoupil cestu větší evangelijní dokonalosti tím, že vyměnil své bohatství materiální za duchovní. Ne mamon, ne touha po majetku a po penězích, ale duchovno. Svým vzorem dokázal měnit i v té době problematickou církev. Příkladem toho je známé tzv. obrácení lakomého katolického kněze Silvestra, který se neváhal postavit do fronty, když obrácený bratr Bernard rozdával svůj majetek mezi chudé. Cituji: "František se pousmál, když viděl, že i tento katolický kněz je uštknut jedem hada. Aby v něm tento zavrženíhodný žár ochladil, nasypal mu do rukou, aniž počítal, plno mincí." Mám podezření, že také většina nejvyšších představitelů katolické církve a i dnešní vlády jsou stejně jako kněz Silvestr uštknuti jedem hada a jejich srdce zjedovatěla touhou po bohatství.

Tento muž na rozdíl od jiných pochopil moudrá slova o majetku a pokoře z kanonického evangelia svatého Matouše, původem povoláním celníka, v 19. kapitole části 24, ve které Ježíš při setkání s bohatým mladíkem vyučuje o vztahu k majetku a následně promlouvá ke svým učedníkům. "Amen, pravím vám, že bohatý těžko vejde do království nebeského. Znovu vám říkám, snáze projde velbloud uchem jehly než bohatý do božího království." (Ojedinělý nesouhlasný potlesk, výkřiky.) Jsem přesvědčen, kdyby to takto hlavně katolická církev dělala, tak by pak byla mnohem uvěřitelnější a přesvědčivější než nyní. A neměla by problémy s neustálým úbytkem věřících. Pak by své kostely měla možná plné a ne prázdné jako dnes.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z opozičních lavic.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím pana poslance Pavla Ploce. Dále je přihlášena paní poslankyně Kateřina Konečná.

 

Poslanec Pavel Ploc: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dámy a pánové, ocitáme se v situaci, která od divokých privatizací a tunelování zatím nemá obdoby. Projednáváme vládní návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Co k tomu říci?

Nelze souhlasit se způsobem a rozsahem takto navrženého vyrovnání s církvemi. Neexistuje žádný oficiální soupis nemovitého majetku církví, který by měl být vrácen nebo který by měl být vyrovnán. Dle návrhu soupis nemovitého majetku, který bude církvím vrácen, bude proveden, teprve až tento proces proběhne. Je skandální, že při stanovení hodnoty majetku církví byly účelově přemrštěny ceny zemědělské půdy a lesů, které neodpovídají ani současné tržní realitě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP