(23.10 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Ano, jde o demokraticky smýšlející a k hodnotám sociální spravedlnosti a lidské sounáležitosti inklinující mladé lidi. Nevidím jediný důvod, proč bych neměl stát na jejich straně a jednoznačně oponovat těm, jejichž mysl ztemněla touhou po majetku a zákulisním kšeftováním s mocí.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Ladislav Šincl je dalším přihlášeným do rozpravy. Po něm pan poslanec Pavel Ploc. Prosím, pan poslanec Šincl.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, paní předsedající. Vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, přeji hezký večer, vlastně noc.

Dnes je velice zajímavý den. Jak již zde bylo řečeno, dne 7. listopadu například před 95 lety na Leninův rozkaz vystřelil křižník Aurora salvu slepých nábojů jako signál pro dělostřelecký pluk, který zahájil útok na Zimní palác. Den, kdy začala občanská válka v Rusku. Dnes je také významný den. Dnes se totiž v Poslanecké sněmovně vzdali svých mandátů, najednou, tři koaliční poslanci, kteří se vzpírali podpořit takzvaný zdražovací balíček, a tedy i církevní restituce. Jen doufám, že to nebyl signál k začátku občanské války u nás. Toto překotné vzdávání se mandátů bylo u těchto koaličních poslanců možná způsobeno i tím, že byly na ně použity speciální metody této vlády, metody takzvané pozitivní i negativní motivace, které jsou mnohem propracovanější a uhlazenější než metody použité v roce 1917. Nicméně stejně jako v roce 1917 i ty současné metody vedou ke stejnému cíli - uchopení a udržení moci. Malý rozdíl mezi rokem 1917 a dneškem je to - tehdy to byli bolševici a dnes to je ODS, TOP 09 a i LIDEM.

Vypadá to, že se možná naše diskuse přehoupne do dalšího dne, kdy bude 8. 11. To je také pěkné datum pro tuto diskusi, která se zde odehrává. Dne 8. 11. 1620 se totiž konala bitva na Bílé hoře, svedená v blízkosti Prahy. Tato bitva zpečetila osud českého stavovského povstání a na dalších 300 let rozhodujícím způsobem ovlivnila osud českého státu. Možná že dne 8. 11., to je zítra, se odehraje ta pravá bitva o církevní restituce, která také ovlivní další osud českého státu. Já doufám, že to bude bitva vítězná.

Aby to bylo trošku tematické a aktuální, tak na již zmíněné koaliční poslance možná v rámci schvalování zdražovacího balíčku byla použita pozitivní motivace formou balíčku s páskou České národní banky. Kdo ví. Nebo možná to bylo i tím, že se v rámci negativní motivace jich dotkla koaliční medúza. Tak jak to vtipně pojmenoval a prorokoval kolega Michal Doktor již v listopadu minulého roku. To by opravdu vyděsilo každého.

Jeden z těchto vzdorujících poslanců byl rychle nahrazen člověkem, který je odsouzen za korupci na šest let. To je obzvlášť pikantní. Pikantní, protože tato vláda se pořád zaklíná bojem proti korupci, a najednou jí vůbec nevadí, že odstupujícího poslance nahradí člověk, který je odsouzený za trestný čin korupce. Důležitý je cíl a těm, co hledají prostředky, těm to vůbec nevadí. Zvolí jakékoli.

Dnešním cílem je co nejrychleji schválit církevní restituce, neboť díky svým speciálním metodám dnes má na chvíli tato koalice takzvanou stojedničku. Je vidět, že pánům Nečasům, Kalouskům a jim podobným po protlačení balíčku takzvaně otrnulo a rozhodli se zde takzvaně rychle profičet všecko včetně církevních restitucí, klidně i po půlnoci, klidně i do rána. Nedivme se, jejich touha je silná. Ve hře je totiž hodně, hodně miliard. A dovolte mi použít výraz bývalého pana premiéra Topolánka. Ve hře je určitě i hromada takzvaného fíčka. Ten, kdo neví, co to je fíčko, tak to je provize.

K danému tématu jsem už několikrát vystupoval. A jak je vidět, poslanci a poslankyně z pravicové části spektra zde vyřčené argumenty nepochopili. A proto je nutné opět alespoň to základní zopakovat.

Musím tedy zopakovat již mnohokrát zde vyslovené argumenty o tom, že celková částka kompenzací bude představovat více než 150 miliard korun. Také to, že tento návrh s takto obrovskou částkou přichází v době, kdy nezaměstnanost trhá rekordy, v době, kdy stovky tisíc lidí jsou v evidenci nezaměstnaných, kdy další stovky tisíc lidí z této evidence vypadly a živoří na sociálních dávkách, které tak rádi a s chutí kritizujete a snažíte se omezit.

Ač to nechtějí někteří slyšet nebo mají své uši zalité církevním voskem, i pro ty tady musím zase opakovat, že tento návrh přichází v době, kdy chybějí prostředky na podporu vzdělávání, v době, kdy se propouštějí policisté, protože stát nemá na jejich platy. Musím tady také připomenout, že je to v době, kdy realizovaná a připravovaná různá vládní asociální opatření postihují především střední vrstvy, důchodce, zdravotně postižené, rodiny s dětmi, studenty. Musím tady také zopakovat, že současně tato vláda s velkým farizejem v čele tvrdí, že má starost o osud těchto ohrožených sociálních skupin, ale vůbec jim přitom nevadí fakt, že se tím zmenší majetek státu a převede se v podstatě do majetku jiného státu, Vatikánu, z jehož výnosů mohly být uvedené skupiny podporovány.

Musím tady také zopakovat, že dle názoru odborníků a i mnohých lidí by se církvím vydávat žádný majetek vlastně neměl, protože církev vlastně žádný majetek nikdy v podstatě nevlastnily, neboť tento jejich majetek neměl nikdy povahu čistě soukromého a ničím neomezeného vlastnictví. Musím tady zopakovat, že předmětný majetek nikdy v podstatě církvím nepatřil. Musím tady zopakovat, že bylo velice nemoudré, aby do komise, která připravovala takto závažnou normu, nebyl přizván žádný reprezentant opozice, a dokonce ani zástupce Asociace krajů České republiky. Musím tady zopakovat, že nebylo realizováno ani jediné jednání mezi vládními stranami a opozicí na takto důležité téma, které vyžaduje obrovské výdaje ze státního rozpočtu a zatěžuje budoucí generace po velmi dlouhé období třiceti let. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP