(10.30 hodin)
(pokračuje Šincl)

Chvíli se zdálo, že ODS a TOP se začaly postupně měnit na stranu alespoň se špetkou sociálního cítění, ale pak přišel kongres ODS, nastoupily speciální přesvědčovací metody a začaly se opět dít věci. Do práce se pustil nově zvolený první místopředseda ODS, kterého přesně před rokem jiný kolega, poslanec Michal Doktor, na základě svých osobních vlastních zkušeností přirovnal k doteku medúzy, a splnil svou speciální misi na 110 %. Tento zlý muž ODS začal postupně jednat s poslanci, kteří se do té doby zapřísahali, že nepřipustí zvýšení DPH a jiné věci z balíčku, a ti najednou obrátili. A další se s neuvěřitelnou lehkostí začali vzdávat svých poslaneckých mandátů. Nabízí se otázka, jaká sladká slůvka jim říkal, co jim nasliboval nebo čím je tak vyděsil. To se asi zatím nedozvíme. Šušká se tu všelicos, například o nominaci na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. No, uvidíme, jaká bude praxe. Aby toho nebylo málo, tak se pro jistotu našel jeden poslanec z klubu Věcí veřejných, kterému se najednou přes noc začalo vládnutí pana premiéra líbit a přeběhl do jiného tábora.

Této vládě, která se zaklíná bojem proti korupci, najednou nevadí, že jejich odstupující poslance nahradí také člověk, který je odsouzen na šest let za korupci. Hlavně že bude hlasovat pro to, co chtějí. Účel světí prostředky. Nedivme se, ve hře je hodně miliard - církevní restituce, takzvaná penzijní reforma atd.

Přemýšlel jsem, co způsobilo ještě před kongresem ODS a nasazením jejích speciálních metod tento náhlý obrat, tento průlom v jejich myšlení, že vůbec předložili téměř stejný pozměňující návrh jako já. Že by to bylo mým vystupováním a neustálým voláním po odstranění největších nesmyslů ze zdražovacího balíčku? Ne, tak naivní nejsem. Skutečným důvodem byly nedávné volby, které měly v sobě něco natolik kouzelného, co způsobilo, že někteří představitelé TOP 09 a ODS alespoň na chvíli zjihli a možná ještě jsou připraveni ušetřit 170 tisíc nízkopříjmových obyvatel, nebo v té méně optimalizované variantě jen 20 tisíc osaměle žijících penzistů. Pravda je taková, že až do nedávných voleb jim bylo úplně jedno, že tito lidé už nyní vydají za bydlení zhruba polovinu svých příjmů. Bylo jim zcela jedno, že těmto lidem zbude po zaplacení nájmu jen svobodná volba, jestli to, co zbude, utratit raději za potraviny, nebo spíše za léky.

Lidé naštěstí tuto snahu náležitě při volbách ocenili, a tak například strana TOP 09 se nedostala vůbec ani do mnohých krajských zastupitelstev. Například u nás na severu Moravy jejímu odhodlanému lídrovi Robinu Hoodovi z Čeladné, s úctou, nepomohla ani síla boha Radegasta ani rozum lišky Bystroušky ani temný rytíř Vítek, ani permoníci (smích a potlesk z levé strany sálu) ani děd Praděd, které vzýval ve svém působivém předvolebním klipu.

Obávám se, že tento nový obrat, tento průlom, který se projevoval v jaksi náhlém soucitu s nejpotřebnějšími, je bohužel jen chladný kalkul způsobený volebními výsledky. Myslím si, že si všichni rozumně uvažující lidé mohou být jisti, že pokud by výsledek pro tyto strany byl jiný, jen o trošku lepší, tak by se před kongresem ODS ani na chvíli žádný soucit nedostavil.

V každém případě je to takové světélko v tunelu. Pro jeho další zvětšování je ovšem potřeba minimálně ještě jeden pořádný volební výprask. Doufám, že lidé nezapomenou a že v parlamentních volbách tento výprask brzy přijde. (Potlesk zleva.)

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, teď poněkud netradičně vstoupíme do této debaty, protože mě ještě požádala o slovo paní poslankyně Bohdalová. Bude se jistě týkat volebních bodů. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Já se omlouvám, kolegové, ale situace je hektická. Zjišťujeme, jak se nám uvolnily různé posty, takže ještě vyhlašuji nominaci na uvolněné místo předsedy Meziparlamentní unie a vyhlašuji lhůtu do dnešního dne do 19 hodin.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni Bohdalové. Nyní tři vystoupení s přednostním právem. Pan poslanec Suchánek avizoval své vystoupení, poté pan poslanec Bohuslav Sobotka, poté pan kolega Lubomír Zaorálek. Slovo má pan poslanec Suchánek. Prosím.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já se vrátím trošku do reality z filozofických myšlenek. Chtěl bych upozornit všechny kolegy poslance, že pan poslanec Šnajdr podle § 121 odst. 2 jednacího řádu již není poslancem, tudíž jsou jeho pozměňující návrhy nehlasovatelné. Prosím, abyste si to poznačili ve svých dokumentech.

Chtěl bych Sněmovnu požádat o stažení mého pozměňujícího návrhu pod písmenem B4. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. O tom budeme rozhodovat, poté kdy bude schválena procedura hlasování a dalšího postupu. Nyní dostává slovo pan kolega Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych se vyjádřil za poslance České strany sociálně demokratické k tomuto opakovanému vládnímu návrhu, který již byl jednou v Poslanecké sněmovně zamítnut, a vláda ho přesto předložila znovu.

Sociálně demokratičtí poslanci pro tento vládní návrh hlasovat nebudou. On to totiž ve skutečnosti není žádný daňový balíček, ale je to zdražovací balíček. Tím, že se zvedá opět sazba daně z přidané hodnoty, a to jak ve snížené, tak také v základní sazbě, tak to znamená, že pokud bude tento zákon přijat, zdraží se všechno zboží a všechny služby, které jsou zatíženy daní z přidané hodnoty. Bude to tedy znamenat zdražení, na základě kterého se vláda rozhodla inkasovat další peníze do státního rozpočtu.

Hlavní důvod, proč tento návrh sociální demokraté nepodpoří, je fakt, že zdražovací balíček poškodí českou ekonomiku. Je evidentní, že v důsledku několikaleté politiky současného ministra financí Miroslava Kalouska jsme se dostali jako země do začarovaného kruhu škrtů a hospodářského poklesu. A vláda nemá sílu se vzepřít této politice ministra financí a běhá v tom začarovaném kruhu jako veverka. Není schopna jakékoliv akce, kterou by tuto tristní situaci země prolomila. A tak letos je Česká republika v recesi, a tak možná příští rok v té recesi skončíme znovu.

Chci připomenout, že Česká národní banka už snížila úrokové sazby na absolutní technické minimum. Národní banka už tedy nemůže udělat nic dalšího pro podporu hospodářského růstu, pokud nechce začít tisknout peníze a podporovat růst tímto způsobem. Vláda na rozdíl od národní banky nepodnikla v uplynulých měsících žádný krok k tomu, aby hospodářský růst podpořila, a tupě pokračuje ve své staré strategii škrtat na výdajové straně a zvyšovat nepřímé daně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP