(10.20 hodin)
(pokračuje Šincl)

Dne 10. 7. následovalo druhé čtení v Poslanecké sněmovně, kde jsme předložili návrh na zamítnutí celého balíčku. Návrh na zamítnutí podpořil bohužel jen jeden jediný koaliční poslanec, a to opět - opět jen pro jistotu, kdyby ten návrh náhodou prošel, aby se mohli včas svolat a nás přehlasovat. No a můj opětovný pozměňující návrh, který jsem podal i v druhém čtení, návrh na vypuštění ze zdražovacího balíčku číslo 1, celé části týkající se dávky na bydlení a doplatku na bydlení, pro jistotu ani k hlasování nebyl připuštěn a byl prohlášen panem zpravodajem za nehlasovatelný. Co kdyby náhodou...

Pak zdražovací balíček číslo 1 odešel do Senátu a pak se vrátil zpět do Poslanecké sněmovny, kde si výsledek snad všichni pamatujeme. Dne 5. 9. 2012 ho Poslanecká sněmovna ho nepřijala. Poslanecká sněmovna tak dala jasně najevo, že s tímto návrhem nesouhlasí.

Pan premiér a pan ministr financí Kalousek se přes velké množství vyřčených argumentů nepoučili a hned další den, 6. 9. to tu předložili úplně ve stejné podobě, jen pod jiným číslem sněmovního tisku, tentokrát je to sněmovní tisk 801. Tito pánové se prostě rozhodli, že tento zdražovací balíček, který nechce ani Poslanecká sněmovna ani Senát, a dokonce ani prezident, zde protlačí děj se co děj. Za každou cenu, i kdyby měli některé své kolegy, kteří nesouhlasí, takzvaně přesvědčit svými speciálními metodami k rezignaci či přetáhnout náhodou nějakého přeběhlíka.

První čtení staronového zdražovacího balíčku číslo 2 pak proběhlo 18. 9. Zde jsme opět navrhovali tento návrh zamítnout. Nikdo z koalice tento návrh na zamítnutí opět nepodpořil. Následně je přikázán opět do rozpočtového výboru. I přesto, že se tento staronový návrh opět týkal i zákona o státní sociální podpoře a pomoci v hmotné nouzi, nikdo z koaličních poslanců ze sociálního (vysloveno s důrazem) výboru se k němu bohužel nehlásil a ani jej takzvaně dobrovolně neprojednal. Co nějaké dávky na bydlení? Co nějaký zákon o hmotné nouzi? Co nějakých 170 tisíc lidí, kteří dnes platí za nájemné více než polovinu svého příjmu? Řešili daleko závažnější úkoly, jak již jsem řekl, raději služební cestu do Francie nebo Itálie, anebo radši do obou.

Na rozpočtovém výboru se tento materiál projednal 10. října. Na tomto jednání jsem předložil pro změnu dva pozměňující návrhy. Cílem mého prvního pozměňujícího návrhu bylo vyjít vstříc některým svým koaličním kolegům, kteří v poslední době velice často mediálně vystupovali a měli problém se zvyšováním daní, především se zvýšením sazeb DPH na 15 a 21 %. Jak jistě tušíte, podstatou mého pozměňujícího návrhu bylo zachovat i po 1. lednu 2013 dosavadní systém dvou sazeb DPH, a to v jejich současné výši, to je 20 % základní sazba a 14 % snížená sazba, a současně zabránění tomu, aby se DPH od 1. ledna 2013 sjednotila na úrovni 17,5 %. Protože důsledky tohoto zvýšení, nastupujícího po čtyřprocentním zvýšení sazeb DPH v letošním roce, by byly pro životní úroveň obyvatelstva katastrofální. Velice mne mrzí, že tuto mou snahu najít k nim cestu mí kolegové z koalice v rozpočtovém výboru kritizující toto zvýšení nepochopili a nepřipojili se k tomuto návrhu. Asi to tak s těmi svými návrhy nemysleli tak vážně. Nicméně téměř identický návrh, který podal jeden z mých kolegů, byl nakonec v rozpočtovém výboru přijat a je součástí usnesení rozpočtového výboru pod bodem A1.

Pro případ, že by snad někomu vadilo, že doporučení rozpočtového výboru obsahuje usnesení týkající se snížení daně z přidané hodnoty a současně vypuštění dávek na bydlení a doplatku na bydlení, podal jsme opět v druhém čtení tyto návrhy formou samostatných pozměňujících návrhů. Bohužel se mi do těchto návrhů vloudila malá chyba, a proto podám ve třetím čtení nutné legislativně technické opravy.

U DPH jsou poslanci mimo jiné strašení tím, že pokud balíček takzvaně neprojde, tak od příštího roku začne platit jedna sazba DPH ve výši 17,5 %, a proto je prý nutné přijmout balíček, který je spojen s důvěrou vlády. Toto není pravda, protože v současné době se vrátil ze Senátu sněmovní tisk 733, který byl zařazen na páteční jednání. Tento tisk v sobě obsahuje pozměňující návrh, který zachovává daň z přidané hodnoty na současné výši. Poslanecká sněmovna ho tedy může klidně přijmout. Mnou podaný pozměňující návrh označený jako C1, včetně načtené opravy, reaguje na tento sněmovní tisk.

Jak již jsem řekl, ve zdražovacím balíčku číslo 2 zůstal ve stínu jiných škrtů nadále i návrh na zrušení klíčové sociální dávky, takzvaný příspěvek na bydlení, a současně také dávky v hmotné nouzi, doplatek na bydlení. Namísto těchto dvou dosavadních dávek se v systému pomoci v hmotné nouzi navrhuje nová dávka, takzvaný příspěvek na náklady bydlení. Možná vás překvapím, některé kolegy se sociálního výboru, ale podle mého názoru je možné, aby byla jen jedna dávka na bydlení. Dokonce by to mohlo teoreticky zjednodušit dnešní systém vyplácení dávek a posuzování nároku na dávky. Současně je ovšem nutno podmínky nastavit tak, aby systém i nadále zahrnoval občany a rodiny s nízkým příjmy, pracující za minimální mzdu, důchodce a podobně. A nejen osoby v hmotné nouzi, tj. osoby prakticky zcela bez příjmu a v některých případech osoby nepřizpůsobivé a zneužívající náš sociální systém. Jak již jsem uvedl, tento nemoudrý škrt by se dotkl přibližně 170 tisíc občanů České republiky a tato nepromyšlená redukce státního příspěvku by výrazně zkomplikovala jejich život. Z těchto důvodů jsem se rozhodl opět podat v rozpočtovém výboru pozměňující návrh, který se týká opět dávek na bydlení. Něco se muselo změnit, neboť k mému velkému překvapení byl tento můj pozměňující návrh přijat v rozpočtovém výboru a stal se součástí usnesení rozpočtového výboru.

V evangeliu svatého Tomáše v části 94 je uvedeno: Kdo hledá, najde, kdo klepe, bude mu otevřeno. A proto klepu, klepu, vysvětluji a vysvětluji a podávám pořád ty samé pozměňující návrhy a doufám, že mi bude otevřeno. A najednou, po podání mých pozměňujících návrhů ve druhém čtení, se to stalo. Asi se v některých koaličních poslancích hnulo svědomí, protože jedna koaliční poslankyně zde předložila pozměňující návrh, jehož podstatou je najednou kompenzovat osamělým důchodcům zdražovací balíček v rámci dávek na bydlení a doplatků na bydlení tím, že pro jejich výpočet by se nepočítal celý jejich důchod, ale jen 80 %. Toto je podle mě ovšem nedostatečné. Jiná koaliční poslankyně z koalice přišla dokonce s téměř totožným pozměňujícím návrhem jako já, s celým vypuštěním části týkající se dávek na bydlení a doplatku na bydlení ze zdražovacího balíčku. Nechce se tomu věřit. Po téměř pěti měsících, po tolika pokusech to už vypadá, že jsem se doklepal a bude mi snad otevřeno. No vypadá to, že i slepé modré kuře se občas může na zrno trefit.***




Přihlásit/registrovat se do ISP