(17.00 hodin)

 

Poslanec Stanislav Huml: Dobrý den ještě jednou. Chtěl jsem jenom reagovat na kolegu Štětinu.

Fond zábrany škod tady fungoval desetiletí. Dnes je to bohužel postaveno na dobrovolnosti a fond zábrany škod prostě neexistuje. Myslím si, že to bylo srozumitelně vysvětleno i v mém vystoupení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím paní poslankyni Strnadlovou jako další. Prosím.

 

Poslankyně Miroslava Strnadlová: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Pokusím se být stručná.

Shodou okolností jsem byla teď o víkendu na setkání dobrovolných hasičů našeho regionu a můžu vám říct, že všichni tito chlapi - kteří se ve svém osobním volnu věnují dětem v obcích, ve kterých žijí, a nahrazují tím jejich sezení u počítačů, je to neuvěřitelná práce, kterou ve svém osobním volnu věnují našim dětem - všichni tito lidé vám vzkazují: Podpořte tento zákon, protože i ti dobrovolní hasiči potřebují mít o něco lepší techniku. A když už nemají nárok na nic jiného ve svém dobrovolnictví, dokonce ani do jejich starobních důchodů se nezohledňuje jejich celoživotní práce, tak si určitě zaslouží aspoň dostávat lepší techniku ke své práci.

Děkuji vám za podporu zákona.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Boris Šťastný se ještě hlásí.

 

Poslanec Boris Šťastný: Já se omlouvám, už jsem se téměř vypařil a sleduji to z kuloárů před sálem, abych nezasahoval. Ale já jsem to nevydržel.

Prosím vás, já miluju hasiče! Já jsem chtěl být taky hasič! (Smích v sále.) Hasiči jsou skvělí lidé, je to perfektní parta, všichni je mají rádi. Děti je mají rády a pomáhají nám. Prostě mají skvělá naleštěná auta, musíme jim pomoct! Ale proč jim nepomůžeme ze státního rozpočtu? Proč to máme platit? (Pokřikování z lavic. Řečník stupňuje důraznost projevu.) Proč to máme platit z povinného ručení? Proč soukromá pojišťovna má brát lidem z povinného ručení penízky a dávat to na hasiče? Máme to zaplatit stejně jako policii, stejně jako armádu - stejně se mají zaplatit hasiči, a ne aby to platili lidi z pojistky na auto.

Děkuju. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Jeronýma Tejce.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Jenom jednu větu. Kdybychom ty hasiče platili tak jak policisty, tak to bych si skutečně nepřál. To bychom jim toho moc nedali. (Zatleskání.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, ještě.

 

Poslanec Jan Bureš: Nechci, prosím pěkně, přilévat oheň do ohně - tedy olej do ohně. (Hlasitá reakce ze sálu, smích.) Takové kouzlo nechtěného. Ale prosím pěkně, já bych jenom takovou malou technickou poznámečku.

Prosím vás, nevzbuzujme v hasičích nějaké přílišné naděje, protože pokud tady bude vytvořen takovýhle fond, a asi se k tomu ta Sněmovna velmi intenzivně chýlí, že takový fond tady bude vytvořen - a teď, prosím pěkně, dávám stranou, kolik takový fond bude stát provozně a kdo bude sedět v různých správních radách atd., to nechávám stranou.

Ale jenom jedna věc. Vy jste hovořili o vícezdrojovém financování. Velmi živě si dovedu představit, že prostředky, které se tímto způsobem získají od pojišťoven, o to je zkrátí státní rozpočet právě na ty hasiče. Prosím vás, nevzbuzujme v nich nějaké přehnané a falešné naděje. Já si myslím, že prostředky, které nakonec takto budou získány na obnovu hasičské techniky, budou stejné, jako jsou možná dneska, nebo byly před dvěma třemi lety.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl poslanec Bureš. Teď už snad jsme vyčerpali rozpravu. Ne, ještě se hlásí pan poslanec Dolejš. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Jsem od přírody pozitivně uvažující člověk, takže musím říci, že zástupce klubu ODS kolega Šťastný mi svým způsobem udělal radost, a rád bych to dotáhl za něj, protože on to možná nestihl. Já beru jeho vystoupení tak, že pokud vláda do svého nového návrhu státního rozpočtu nedá potřebnou miliardu na hasiče, možná i na policii, nebude hlasovat pro tento návrh státního rozpočtu, možná ve spojení se zítřejším hlasování o důvěře vládě, že této vládě nedá důvěru. No pak je vše v pořádku. A do té doby, než se tohle ukáže v plné nahotě, tento zákon může zůstat v běhu. A když to bude ve státním rozpočtu, tak nakonec ten návrh může být dokonce i stažen. (Potlesk v lavicích nalevo.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To už snad byl poslední příspěvek do rozpravy, takže rozpravu můžeme ukončit. Požádám zpravodaje - mám dojem, že v rozpravě zazněl návrh na zamítnutí.

Ještě závěrečné slovo. Takže ještě prosím, kdokoliv z vás může vystoupit se závěrečným slovem. Už zagonguji.

 

Poslanec Rudolf Chlad: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, já jenom krátce. Pan poslanec Boris Šťastný mě opravdu probudil.

Chtěl bych jenom říct, že nejde o život teď vůbec, jak tady bylo předřečníky řečeno, jde o první čtení, propuštění do druhého čtení. Takže nejde o život. Ale myslím si, že i vůle pana ministra Kalouska jednat o tom dál svědčí o tom, že financování hasičů není v pořádku. Pojďme se prosím bavit potom v druhém čtení, nebo před druhým čtením, o tom, co je rozumné, co není rozumné, protože si myslím, že kompromis se najde a že dofinancování hasičů je opravdu potřebné. Myslím si, že barák hoří zrovna tak levičákovi nebo pravičákovi. Tohle to vůbec nerozděluji. Zachránit život potřebuje zrovna tak z levé strany, tak z pravé strany. Pojďme mluvit konkrétně argumentačně. Myslím si, že když se propustí tento zákon do druhého čtení, tak se vůbec nic neděje, protože se snažíme všichni najít to, aby to fungovalo, aby životy nebyly v ohrožení, jak tady padlo několikrát.

Myslím si, že tím to stačí, vše už bylo řečeno. O dalších konkrétních detailech by se myslím mělo opravdu jednat ve výborech a před druhým čtením. Děkuji vám. To je všechno.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Laudáta také o závěrečné slovo.

 

Poslanec František Laudát: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, po více než hodinové diskusi, nebo hodinu a půl, nevím, kolik to trvalo, tady padlo několik návrhů. Seznámil bych vás s nimi.

Jednak tady padl ze strany Borise Šťastného návrh na zamítnutí, o tom by se asi mělo hlasovat jako o prvním návrhu. Dále pak - ale to jsem pochopil, že byl řečnický obrat ze strany pana kolegy Tejce, že to doporučuje schválit už v prvním čtení, ale následně že o tom chce diskutovat. Takže to chápu, že bylo pouze v rámci diskuse, že o tom chce diskutovat ve druhém čtení, takže to bylo jako propustit do druhého čtení. Takže to je nulitní z hlediska hlasování. Zkrácení na 30 dní potom zaznělo. O tom bychom hlasovali asi nakonec. A ze strany kolegy Humla návrh na to, aby se tím zabýval výbor pro bezpečnost.

Takže nejprve asi, pane předsedající, bych nechal hlasovat o návrhu na zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, je to tak. Budeme o tom hlasovat jako první, pokud je to všechno. Snad jsou už všichni tady.

 

Budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí, který přednesl poslanec Boris Šťastný.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti zamítnutí?

Hlasování má pořadové číslo 110. Přihlášeno je 181, pro hlasovalo 25, proti 126. Zamítnutí bylo zamítnuto.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání. (Hlasy a hluk v sále.) Copak se děje? Pan poslanec Huml se hlásí? A proč? (Výbor.) To už jsem slyšel, to tady mám. Jestli tedy chcete tohle, tak to registruji. Ale můžete. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Huml: Když jsem mluvil, mluvil jsem o bezpečnostním, ale chtěl bych navrhnout i hospodářský, protože podvýbor pro dopravu - souvisí to s prevencí nehodovosti.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, takže to jsou ještě dva výbory. Budeme ale nejdříve hlasovat o přikázání výboru rozpočtovému, protože to bylo to původní.

 

Takže první - rozpočtový výbor.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, aby se to přikázalo rozpočtovému výboru, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 111. Přihlášeno je 181, pro hlasovalo 155, proti 1. To bylo přijato.

 

Pak ten další by byl výbor bezpečnostní.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro bezpečnostní výbor, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 112. Přihlášeno je 181. Pro hlasovalo 142, proti 12. Takže to by bylo přijato.

 

Poslední byl výbor hospodářský.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro výbor hospodářský, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 113. Přihlášeno 181, pro hlasovalo 116, proti 32. Takže ten byl nakonec odhlasován také. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP