(17.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Hulinský ještě jednou.

 

Poslanec Petr Hulinský: Pane ministře, to, že aktivní zálohy posilují vlastenectví, cítění, že aktivní zálohy jsou důležité, o tom není pochyb. Ale možná že by bylo dobré, aby zaznělo, co na těch internetových stránkách, 801. prapor vojenské policie, vlastně je v tom taktickém záměru, který se jmenuje Trvalá paměť. Já z něj přečtu:

Píše se rok 2013. Evropská unie je v totální krizi. Ekonomické otřesy v Řecku, Portugalsku, Španělsku, Itálii a Maďarsku vyvolaly vlnu rozpadů národních ekonomik, sociální bouře, nepokoje, živené tajně Čínou a teroristickými muslimskými organizacemi Středního východu. Hoří francouzská a britská města, zapálená zahraničními, převážně muslimskými přistěhovalci. Množí se případy rasových a ekonomických vražd. Média jsou korumpována, redakce velkých deníků - Právo, poslední české médium, a německými vlastníky držená Mladá fronta, Lidové noviny, nejčtenější médium na trhu bulvární Blesk - objíždí tajně německý velvyslanec v Praze, který v tichosti za zaplaceného nezájmu českých médií v listopadu 2012 přesídlil do svého nového úřadu umístěného (předsedající upozorňuje na čas) v nejcennější barokní památce v Praze, Lobkovickém paláci na Malé Straně.

Kdybych vám četl námět tohoto cvičení, které viselo na webových stránkách, tak bychom mohli být zděšeni všichni. Myslím, že by mohli (předsedající upozorňuje na čas) být zděšeni i ti, kteří to s námi myslí vážně. Pane, ministře, nerad bych, aby se něco takového opakovalo. 801. prapor (předsedající upozorňuje na čas) Vojenské policie.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Bude na to reagovat ještě ministr Alexandr Vondra.

 

Ministr obrany ČR Alexandr Vondra Já děkuji za tu citaci, kde autor toho námětu svého předchozího zaměstnavatele, tzn. deník Právo, bere do ochrany jako poslední český deník v této zemi. Znovu opakuji, zmíněná osoba ani lidé kolem něj již nejsou příslušníky aktivních záloh České republiky.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak a teď prosím další, tj. interpelace pana poslance Václava Klučky na ministra Leoše Hegera.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, policie klade za vinu mnoha lidem, že ti, kteří pančovali alkohol s metanolem, museli přece odborně vědět, jak je to nebezpečné. Metanol je skutečně nebezpečná látka. A my bychom také měli vědět, že do roku 2010 byla zakázána v České republice k používání i do ostřikovačů. Kupříkladu i do ostřikovačů. V roce 2010 Evropská unie přijala směrnici, kterou zrušila zákaz používání metanolu do rozmrazovacích směsí, tedy i do ostřikovačů aut. Česká republika implementovala tuhle tu směrnici Evropské unie do české legislativy a povolila tím používání metanolu do ostřikovačů. V ten moment se taky mnoho zahraničních firem podívalo na Českou republiku jako na objekt zájmu a začalo vozit ve velkém levný metanol do České republiky. Tedy není to jenom problém pálení slivovice, jak my říkáme, třeba i černé pálení slivovice, ale je to problém toho, že metanol tady putuje ze zahraniční a dále se používá jak legitimně, tak i nelegitimně.

Já se vás ptám, pane ministře: Má Ministerstvo zdravotnictví v úmyslu s tímto problémem v této legislativě něco dělat?

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane poslanče. Prosím pana ministra Hegera o reakci.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji za interpelaci, vážený pane poslanče. Máte naprosto přesně pravdu, je to skutečně tak. Ten řetězec událostí se odvíjel v Evropské unii od roku 2002, kdy pozice metanolu byla z pozice zvlášť nebezpečný jed překlasifikována na vysoce toxickou látku a potom v roce 2010 na pouze toxickou látku. My jsme implementovali tu věc jako transpoziční směrnici, tuším, že je to ve vyhlášce, pod zákonem o chemických látkách, který je v gesci Ministerstva životního prostředí a nás, Ministerstva zdravotnictví. Víceméně jsme tuto situaci převzali jako situaci vynucenou. Upozornili nás na to již krajští hygienici, když jsme řešili metanolovou aféru, jako na jednu z příčin.

Já musím říct, že jsme v tom zatím nic nepodnikli a čekáme, jak se dohodne vláda, jakým způsobem bude řešit celý komplex legislativy boje proti takovýmto příhodám. Jenom bych řekl, že k mému překvapení, pokud jsou mé informace správné, se toho metanolu u nás technicky zpracovává poměrně velké kvantum, zdaleka ne jenom pro účely ostřikovačů. A já si teď nejsem jistý, jestli ta čísla řeknu správně. Myslím, že čistého lihu, tak jak se konzumuje u nás potravinářsky nebo alkoholicky, je 120 tis. litrů ročně a metanolu je 80 tis. litrů, čili dvě třetiny toho, co se vypije alkoholu, se u nás průmyslově zpracovává metanolu. Takže on ten metanol je leckde. Pro příklad - motory plochodrážních jezdců, což je trošku rarita, motory do leteckých modelů, malinké motorky jezdí na metanol, v laboratořích se používá hojně apod.

Bezpečnost potravinářského trhu bude řešena jak kontrolou metanolu, to je jedna možnost, ale podle mého názoru z té aféry jednoznačně vyplývá, že je potřeba řešit problém falešného alkoholu, který byl tou hlavní příčinou, protože ten vede k porušování technologických postupů, do kterých se pak dostane metanol. Takže jestli se vydáme cestou tlačit na Evropskou unii, aby pozici metanolu zpřísnila, nebo jinou kontrolou trhu, já dnes ještě nedokážu říct. Ale dávám vám za pravdu, že tato věc se stala a pravděpodobně zčásti i přispěla k našemu problému.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Pan poslanec Klučka bude mít ještě doplňující otázku. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji, pane předsedající. Já nevím, jestli to bude otázka, ona to bude možná prosba, protože už pan premiér tady mluvil o událostech, které se očekávají ve vládě k celé metanolové aféře.

Já jsem spokojen s tím, že máme souhlas s panem ministrem, že tohle to je jedna z příčin, která mohla tuhle tu věc v České republice silně ovlivnit. On je metanol levný a skutečně přimíšení do etanolu je to, co je falešný alkohol a nebezpečný alkohol. Já bych jenom pana ministra chtěl poprosit, aby společně s dalšími vyvíjeli takový potřebný tlak, aby skutečně tahle příčina byla v České republice s rizikem co nejmenším.***




Přihlásit/registrovat se do ISP