(15.20 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Předloha prošla širokým připomínkovým řízením, jednáním ve Sněmovně a čelí celé řadě argumentů, které, upřímně řečeno, pokládám za zástupné, protože ty skutečné si málokdo dovolí říct naplno. Ale stále platí jednoduchá pravda: V kalných vodách se loví velmi dobře, ve vodách průzračných se loví velmi obtížně. To znamená, rybáři zvyklí lovit v kalných vodách vždy budou protestovat proti vodám průzračným i za tu cenu, že si najdou své zástupné argumenty. Já jsem na ty argumenty připraven a suverénem je Poslanecká sněmovna. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru, kontrolnímu výboru a výboru pro veřejnou správu. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 595 lomeno jednou až lomeno šesti, proto bych požádal zpravodaje rozpočtového výboru pana kolegu Jirouta, aby se ujal slova. (Poslanec Jirout není v tu chvíli připraven.) Pane kolego, jste zpravodajem rozpočtového výboru pro tuto předlohu.

Dobře, než se kolega Jirout zorientuje, tak bych poprosil zpravodajku kontrolního výboru a výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj paní kolegyni Zdeňku Horníkovou, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Hezké odpoledne, dámy a pánové, vážený pane předsedající. Byla jsem určena zpravodajkou tisku, který pan ministr uvedl velmi správně, když řekl, že problematika je složitá, tisk je také složitý, najít jednoduché řešení je velký problém a napsat dobrý zákon k této problematice je problém ještě větší.

Musím říct, že jako zpravodajka na dvou výborech jsem se účastnila projednávání tohoto tisku, které trvalo řádově mnoho hodin, desítek hodin, možná i sto hodin. Chci upozornit Poslaneckou sněmovnu, že projednávání tohoto tisku probíhalo se širokou veřejností. Byly svolány dva velké semináře, jeden z nich byl svolán skupinou odborníků, a to interních auditorů, tohoto semináře se účastnil i zástupce Evropské komise. Následně jsme dostali i stanovisko Evropské komise k tomuto tisku. A tento seminář byl nejenom kvalitní, dobře navštívený, ale vyvolal také potřebu druhého semináře, který byl, a tím chci poděkovat Ministerstvu financí, který se uskutečnil na základě žádosti Ministerstva financí, byl dobře zastoupen a problematika byla dobře projednána.

Z tohoto - a proč si dovoluji tento úvod, než vás seznámím s usneseními těchto dvou výborů - z tohoto druhého semináře vznikla řada dotazů a poznámek, které byly následně Ministerstvem financí zpracovány, kontrolním výborem dále projednány, nicméně nenajdete je v žádném tisku, který máte na stole, protože zůstaly v šuplíku kontrolního výboru, neboť nebyl prostor k jejich zveřejnění při druhém čtení.

Teď mi dovolte, abych vás seznámila s usneseními dvou výborů, kde jsem zpravodajem tohoto tisku. První usnesení je usnesení kontrolního výboru, který doporučuje vládě, aby vládní návrh tisku 595 vzala zpět k přepracování. Druhý návrh je návrh výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj, kde tento výbor popravdě, abych řekla, čekal na stanovisko gesčního výboru, což je rozpočtový, a na stanovisko výboru kontrolního, přerušil své projednávání a projednávání tohoto tisku nedokončil.

Já si dovolím, abych už sem nemusela chodit podruhé, využít této příležitosti.

Seznámila jsem vás se dvěma stanovisky dvou výborů. V úvodní části své řeči jsem říkala, že po desítkách hodin projednávání vznikly podle mého názoru velmi rozumné návrhy, které jsou v řádu tak tří stránek A4. Bohužel leží na kontrolním výboru a vzhledem k tomu, že kontrolní výbor přijal usnesení na vrácení k přepracování, nemohl kontroverzně přijmout usnesení, ve kterém by byly pozměňovací návrhy obsaženy. Tyto návrhy ale existují, jsou k dispozici, jsou po dohodě s Ministerstvem financí a podle mého názoru jednoznačně zkvalitňují tento tisk. Bude na Poslanecké sněmovně, zda při hlasování, a pokud zde padne návrh na vrácení k projednání výborům, což podle § 93 odst. 2 je možné, zda Sněmovna umožní projednání těchto pozměňovacích návrhů a předložit tisk ve vylepšené formě, či zda se vypořádá s návrhem postoupit tento tisk do třetího čtení, či s návrhem kontrolního výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji paní kolegyni Horníkové a teď poprosím zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Jirouta. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radim Jirout: Dobré odpoledne, kolegyně, kolegové. Omlouvám se za drobný zmatek. Takže tedy rozpočtový výbor se touto materií zabýval třikrát na svých zasedáních 30. května, 4. července a naposledy potom 3. října. Po dvou přerušeních rozpočtový výbor konstatuje, že návrh zákona, kterým se mění zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční kontrole), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, projednal kontrolní výbor a rozpočtový výbor se již jím dál nebude zabývat.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Tak to byla vystoupení zpravodajů a k tomuto bodu otevírám obecnou rozpravu. Prosím, pan předseda Vojtěch Filip. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane místopředsedo. Členové vlády, paní a pánové, já jen mohu okomentovat to, co tady bylo ve zpravodajské zprávě paní kolegyně Horníkové. Protože kontrolní výbor neměl žádný zájem poškodit jednání České republiky s Evropskou komisí a s Evropským účetním dvorem a ta podmínka, která loni v listopadu a v prosinci padla po provedení kontroly Evropského účetního dvora některých akcí v České republice, byla docela zásadní, a to je, aby se změnil kontrolní systém financování ve veřejné správě, proto kontrolní výbor také udělal nejvíc, jak mohl, a usnesení, které vláda neprojednala, nebo ho zatím nevzala na vědomí, je možné modifikovat jediným způsobem. Abychom se vyhnuli nepříjemnostem, které nás čekají 15. listopadu při jednání zástupců Evropského účetního dvora v České republice, kdy inženýr Kinšt, který je členem kolegia Evropského účetního dvora za Českou republiku, přijde s prezentací výsledků kontroly, a abychom se vyhnuli větším nepříjemnostem při dnes schválené návštěvě prezidenta OLAFu, tedy řekl bych finanční policie Evropské unie v České republice, kterou dnes projednal organizační výbor, tak by bylo vhodné, abychom si ještě udělali určitý čas jako pro vládu, pro Ministerstvo financí, ale i pro výbory Parlamentu České republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP