(15.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Neregistruji žádnou další přihlášku do obecné rozpravy. Hlásí se někdo z místa? Pan předseda Sobotka, prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já bych chtěl jenom velmi stručně ještě zareagovat na vystoupení svého předřečníka Lubomíra Zaorálka. On zde hovořil o té eventualitě, o které jsme se dnes všichni dozvěděli v médiích, že vládní dislokační komise doporučila pro sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu budovy mimo hlavní město. Je tam zmiňován i Vyškov. Protože zastupuji v Poslanecké sněmovně Vyškovský okres a koneckonců mám ve Vyškově svoji poslaneckou kancelář, tak bych chtěl reagovat na svého kolegu.

Dámy a pánové, ani Vyškov není konec světa! Čili určitě i Vyškov by mohl být zvolen jako sídlo nějaké státní instituce. Ale platí, a myslím, že ta úvaha je velmi zajímavá, pokud se podíváme na fungování vládní dislokační komise, pokud se podíváme na všechna prohlášení vlády, která se týkají slučování ministerstev, propouštění na ministerstvech, tak mně připadá velmi zvláštní, že po všem tom snižování počtu úředníků, které vláda vykazuje a vykázala v minulých letech, v Praze nejsou žádné volné budovy. Čili je tady evidentní rozpor mezi statistikami, které vykazuje tato vláda o snižování počtu úředníků, zejména na ministerstvech, a tím, jaké prostory tím jsou v hlavním městě Praze uvolňovány. A mně připadá úplně absurdní situace, kdy na jednu stranu se tady vykazuje zeštíhlování státní správy a na druhou stranu nejsme schopni v hlavním městě najít sídlo pro takovou instituci, jakou je Nejvyšší kontrolní úřad. Čili tady by možná stálo za to, kdyby se ta věc nenechávala čistě jenom administrativně, byrokraticky, na rozhodování vládní dislokační komise, ale někdo by se na to skutečně podíval prakticky, jestli není možné v hlavním městě prostory najít. Já myslím, že při troše dobré vůle by se tady určitě prostory našly a mohlo by se realizovat nějaké rozumné ekonomické řešení.

Ale rozhodně chci odmítnout takový ten pohled, že Vyškov by snad měl být koncem světa. Rozhodně není (s úsměvem). Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Ještě někdo se hlásí do obecné rozpravy? Kolega Korte s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Daniel Korte: Děkuji, pane předsedající. Když jsem tak poslouchal svého předřečníka, tak myslím, že veškeré problémy s dislokací státních úřadů by se daly vyřešit tím, že by byly kočovné. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Takže pokud se nikdo nehlásí do obecné rozpravy, obecnou rozpravu končím. Vzhledem k tomu, že v ní nepadl žádný návrh, můžeme zahájit podrobnou rozpravu. Jako první je přihlášena paní místopředsedkyně Karolína Peake. Prosím, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně vlády ČR Karolína Peake: Děkuji, pane místopředsedo. Ráda bych načetla avizovaný pozměňovací návrh, který není výsledkem žádné mé cesty nikam, ani té do Bruselu na energetický kongres, ale výsledkem koaličního kompromisu. To je taková věc, kterou člověk uzavírá, když chce něčeho dosáhnout, a zkrátka jsou na to čtyři nebo tři strany, které tu dohodu musejí uzavřít. Také musím říct, že si rozhodně pokaždé doma neuplivnu, když si rozsvítím nebo zapnu topení, ani doma nesvítím petrolejkou. Takže bych se ráda vyvarovala některých zbytečných invektiv.

Pozměňovací návrh Karolíny Peake, Marka Bendy, Stanislava Polčáka a Romana Sklenáka ke sněmovnímu tisku 352: V článku I bodě 1 se v § 3 na konci odstavce 1 tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno e), které zní: hospodaření s majetkem právnických osob, v nichž má Česká republika nebo územní samosprávný celek alespoň 50procentní majetkovou účast, pokud nejde o akciovou společnost, jejichž akcie byly přijaty k obchodování na regulovaném trhu. Má-li v právnické osobě majetkovou účast Česká republika i územní samosprávný celek, jejich podíly se pro účely určení uvedené hranice sčítají.

Bod 2. V článku II se číslo 2012 nahrazuje číslem 2013.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan kolega Koníček. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážený pane předsedající, chtěl bych se přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu, který máte v systému zavedený pod sněmovním dokumentem číslo 4207. Je to jednoduchý pozměňovací návrh, který prodlužuje lhůtu pro Nejvyšší kontrolní úřad na stanovisko ke státnímu závěrečnému účtu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Dalším přihlášeným do podrobné rozpravy je paní kolegyně Klasnová.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Děkuji, pane předsedající. Já bych také načetla avizovaný pozměňovací návrh. Hlásím se k pozměňovacímu návrhu pod číslem 4189. Radši ho zde také ještě načtu:

V článku I bodu 1 § 3 odst. 1 - doplňuje se nové písmeno e), které zní: hospodaření s majetkem právnických osob, v nichž má stát nebo územní samosprávný celek většinovou majetkovou účast.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Pan kolega Sklenák.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Já bych se chtěl také přihlásit ke dvěma jednoduchým pozměňovacím návrhům, které jsou v systému vedeny pod čísly 2565 a 2640. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Ještě nějaká přihláška do podrobné rozpravy? Protože tomu tak není, podrobnou rozpravu končím. Požádám o závěrečné slovo pana ministra Pavla Blažka. Pane ministře, přejete si závěrečné slovo? (Ministr nemá zájem.) Pan zpravodaj Polčák? Také ne.

Vzhledem k tomu, že žádné návrhy nepadly, můžeme ukončit projednávání tohoto bodu.

 

Můžeme zahájit projednávání dalšího bodu.

 

10.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 320/2001 Sb.,
o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů
(zákon o finanční kontrole), ve znění pozdějších předpisů, a zákon
č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném
a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 595/ - druhé čtení

Předložený návrh z pověření vlády uvede pan ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dámy a pánové, děkuji za pozornost, děkuji za slovo, děkuji za projednávání ve výborech.

Přiznám se, že bych byl docela šťasten, kdybych se tohoto úkolu mohl zříci. Nicméně nemohu, protože je to jednak součástí protikorupční strategie vlády, jednak je tady nezbytná harmonizace na standardy veřejnosprávní kontroly vlády. Cílem je odstranit nejzávažnější problémy současné finanční kontroly ve veřejné správě a sjednocení systému kontroly využívání prostředků fondů Evropské unie a ostatních veřejných prostředků. Máme pocit, že bychom neměli dělat rozdíl. Koneckonců, ať už ty peníze přicházejí z Evropské unie, nebo jsou z národních zdrojů, jsou to tytéž peníze týchž daňových poplatníků. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP