Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
24. října 2012 v 10.02 hodin
Přítomno: 196 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji druhý jednací den 47. schůze Poslanecké sněmovny. Dovolte mi, abych vás všechny přivítala, a prosím též, abyste se všichni zaregistrovali svými identifikačními kartami, případně prosím, abyste mi oznámili, kdo budete mít kartu náhradní.

Nejprve k omluvám. Z dnešního jednání se omlouvají z poslanců: Pavel Bém - zahraniční cesta, Vlasta Parkanová - zahraniční cesta, Josef Novotný starší - zahraniční cesta.

Z členů vlády se omlouvají: Pavel Dobeš - zahraniční cesta, Tomáš Chalupa mezi 10. a 12. hodinou - pracovní důvody, Jan Kubice - zahraniční cesta, Karel Schwarzenberg do 10 hodin, což už tedy uplynulo, pro pracovní důvody.

To byly omluvy, které mi byly až k této chvíli doručeny.

Pan poslanec Paroubek má náhradní kartu číslo 9.

Dnes se budeme věnovat pevně zařazenému bodu 2, což je státní rozpočet v prvém čtení, sněmovní tisk 812. Po jeho projednání bychom se měli věnovat dalšímu pevně zařazenému bodu, což je bod 45, sněmovní tisk 785, v prvém čtení. Dále máme návrh na projednávání bodů z bloku druhých čtení.

Ale ještě se hlásí teď dva kolegové, pan poslanec Stanjura a poté pan kolega.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Hezké dopoledne. Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, včera jsme prvním bodem zkrátili lhůtu na projednání materiálu sněmovního tisku 725. Dovolte, abych v této chvíli navrhl rozšíření pořadu schůze o projednání tohoto tisku a současně o jeho pevné zařazení příští čtvrtek po písemných interpelacích. Je to k bodu 1, zprávy, smlouvy a další body. Včera jsme zkrátili v bodě 1 lhůtu o 28 dní. Ta lhůta uplyne, takže navrhuji zařadit tento bod a příští čtvrtek ho projednat po písemných interpelacích. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová My tam máme, myslím, dva body, pane předsedo. Tak jestli by bylo možné po těch dvou bodech jako třetí bod po jedenácté hodině. (Souhlas,) Děkuji.

Pan kolega Votava. Prosím.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolil bych si navrhnout zařazení pevného bodu, a to na středu 31. 10. Jedná se o návrh Zastupitelstva Plzeňského kraje na vydání zákona o Národním parku Šumava, což je tisk 435. Pokud se nemýlím, tak na středu není žádný pevný bod zařazen, byl by to tedy první bod - středa 31. 10. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Středa 31. 10. a je to sněmovní tisk 435, Šumava.

To jsou dva návrhy. Ještě pan kolega Svoják. Prosím.

 

Poslanec Igor Svoják: Hezké dobré ráno. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, chtěl bych navrhnout pevné zařazení bodu - původní bod číslo 14, sněmovní tisk číslo 603, jako první zařazený bod na pátek 2. listopadu. Je to sněmovní tisk 603, zákon o periodickém vydávání tisku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je to sněmovní tisk 603. (V sále je rušno.)

Ještě se zeptám, zda k pořadu schůze se někdo hlásí. Pokud ne, budeme hlasovat nejprve o návrhu pana poslance Stanjury. Ten žádá, aby sněmovní tisk 725 byl zařazen na čtvrtek 1. 11. po písemných interpelacích jako třetí bod. Zahájím hned hlasování. Prosím tedy, abyste věnovali pozornost tomu, o čem budeme rozhodovat.

 

Zahajuji hlasování číslo 45. Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Stanjury na pevné zařazení sněmovního tisku 725 na čtvrtek 1. 11. jako třetí bod po písemných interpelacích? Kdo je proti?

Hlasování číslo 45. Přítomno 155, pro 121, proti 2. Tento návrh byl přijat.

 

Pan kolega Votava žádá o pevné zařazení sněmovního tisku 435, Šumava, na středu 31. 10. jako první bod.

Zahajuji hlasování číslo 46. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 46. Přítomno 159, pro 76, proti 45. Návrh přijat nebyl.

 

Pan kolega Svoják žádá o pevné zařazení bodu číslo 14, sněmovního tisku 603, na pátek 2. 11. jako první bod.

Zahajuji hlasování číslo 47. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem pana poslance Svojáka. Kdo je proti?

Hlasování číslo 47. Přítomno 163, pro 90, proti 9. Tento návrh byl přijat.

 

Oznamuji, že paní poslankyně Schejbalová má náhradní kartu číslo 56.

Hlasovali jsme o všech návrzích, které zazněly, proto se již budeme moci věnovat bodům pořadu schůze.

 

Zahájím projednávání bodu číslo 2. Je to

 

2.
Vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2013
/sněmovní tisk 812/ - prvé čtení

Z pověření vlády tento návrh uvede ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, dovoluji si z pověření vlády Sněmovně předložit návrh státního rozpočtu na rok 2013. Nyní, tak jak jsem předpokládal, mělo následovat zhruba třičtvrtěhodinové zdůvodnění jeho parametrů, makroekonomického prostředí, v kterém se nacházíme, legislativy, o kterou se závazné ukazatele státního rozpočtu opírají, a zdůvodnění, proč vláda návrh předkládá v takové podobě v souvislosti se svou fiskální strategií, jak ho předkládá.

Já si s vaším dovolením, pokud se vás to nedotkne - pokud se vás to dotkne, tak jsem připraven reagovat v rozpravě. (Předsedkyně prosí o klid v sále.) Ale já vás s vaším dovolením tohoto zdůvodnění ušetřím, neboť nemohu zdůvodňovat návrh, který v tuto chvíli objektivně neodpovídá realitě a platnému právnímu řádu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP