(16.40 hodin)

 

Poslanec Daniel Korte: Děkuji, pane předsedající. kolegyně a kolegové, já patrně nyní zkalím takovou poklidnou harmonickou atmosféru, která panuje v tomto sále vždy, když se Sněmovna chystá kolektivně schválit nějakou hloupost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jsem zase něco špatně gramaticky řekl?

 

Poslanec Daniel Korte: Nikoliv, já mluvím k tomuto bodu. Nikoliv.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Aha. Ne. Výborně, mně se ulevilo.

 

Poslanec Daniel Korte: Omlouvám se, že možná budu i poněkud protivný. Předesílám k tomuto bodu, že já nepokládám poslaneckou imunitu - a senátorskou - prosím pro zkrácení, řeknu-li poslanec, vždy myslete, že říkám poslanec či senátor - nepokládám poslaneckou imunitu za jakousi výsadu. Poslanecká imunita vznikla v Anglii, v kolébce demokracie jako ochrana před zásahem moci, aby povolaní zástupci mohli přijet svobodně na zasedání. Poslanecká imunita je tedy ochrana mandátu před zásahem státní moci, aby zákonodárné sbory mohly svobodně pracovat.

S touto premisou na začátku pravím, že předložený návrh je v lepším případě zbytečný, v horším případě škodlivý. Vysvětlím proč. Zbytečný je podle mého mínění proto, že Sněmovna vydává, vydává dokonce možná ochotněji, než by musela. Systém tedy funguje, zdá se, že je nastaven dobře. Konzervativní zásada praví: "Není-li nezbytné učinit změnu, je nezbytné ji nečinit."

Důležité je podívat se, jaký je skutečný důvod, proč dnes tento návrh máme na stole. Ten návrh ostatně je identický jako sněmovní tisk 760, to je ústavní návrh, je přesně doslova. Ocituji první větu z důvodové zprávy toho senátního návrhu, jestli si vzpomenu. Téma imunity poslanců a senátorů je dlouhodobě předmětem kritiky veřejnosti. Dámy a pánové, tak to je skutečný motiv, proč tento návrh máme na stole. A tomu se prosím říká populismus. To je čisto čirý populismus a nic jiného.

Tato Sněmovna přijala řadu populistických návrhů v zoufalé snaze vylepšit si u veřejnosti svou prestiž, která se pohybuje někde na úrovni uklízečky - údajně. Tak například - ledva jsme sem dorazili, snížili jsme si platy. Ocenil to někdo? Polepšili jsme si v očích veřejnosti? I kdepak. Co taková přímá volba prezidenta, Kde v důvodové zprávě byl vlastně jediný důvod: veřejnost si to přeje. Provedli jsme ústavní paskvil a nyní vy, kteří jste pro to hlasovali, já ne, s hrůzou přihlížíme, kde jaké krysy to vylézají z kanálů a derou se do sídla českých králů. (Potlesk napříč sálem.) Jednomu kouká přes rameno Lukoil, druhému Soukup s Chrenkem, třetímu Gazprom. No, pán bůh nám pomáhej. A polepšili jsme si v očích veřejnosti? Ani zbla. Aneb vlk zůstal hladov a koza je rozervána.

Quo usque tandem? vece Cicero v zahájení své slavné řeči proti Catilinovi. Jak dlouho ještě budeme odečítat zbožná přání ze rtů veřejnosti a ochotně je plnit? Quem ad finem? Kam až v tomto nadbíhání zajdeme? Jestliže se jednoho dne dozvíme, že veřejnost si přeje znovu zavést trest smrti, všeho necháme, hned sem spěcháme, ochotně ruku zvedáme? Jestliže jednoho dne zvíme, že valná část veřejnosti si přeje vylikvidovat - abych použil termínu jednoho českého prezidenta, který se údajně zasloužil o stát - vylikvidovat jistou část obyvatelstva, všeho necháme, hned sem spěcháme, ochotně ruku zvedáme? Já tedy ne. A neříkejme si, že se to nemůže stát. V minulém století se staly strašné věci, o kterých by si byl nikdo nepomyslil, že se mohou stát.

Dámy a pánové, domnívám se, že jsem vysvětlil, proč pokládám ten návrh za zbytečný. Přejdu k tomu, proč ho pokládám za škodlivý. Mám k tomu několik důvodů.

Za prvé. Ten poslanec či senátor, který ví, že po skončení svého mandátu propadne ruce zákona, udělá všechno pro to, aby si ten mandát udržel do skonání věků. Všemi prostředky se bude snažit udržet mandátu. Dámy a pánové, víte, co nyní děláte? Vy tady otvíráte nové pole pro korupci, o které se nikomu ani nesnilo. Jestliže toto je úmysl zákonodárce, smekám.

Za druhé. Co teprv nějaká politická strana, jejíž poslanec či senátor bude zapleten do něčeho, co třeba souvisí s financováním strany? Financováním volební kampaně, jak nám zde nedávno zaznačil stále nepřítomný poslanec David Rath na adresu ČSSD. Co pak ta udělá? No udělá totéž, udělá to, aby všemi prostředky udržela svého poslance v mandátu, protože propánajána - co kdyby nám při vyšetřování zazpíval?

Za třetí. Logickým důsledkem bude, že Sněmovna přestane vydávat. No, proč by vydávala, když ten poslanec či senátor za dva roky, za rok, za pár bude trestně stíhán? A my přece ten hlas potřebujeme. Tudíž zrušíme systém, který funguje a o němž jsme si řekli na začátku, že funguje správně a že je nastaven dobře.

Za čtvrté. Představíme-li si, že někdo spáchá trestný čin na počátku svého mandátu, stíhání bude zahájeno za čtyři roky, respektive za šest, nějakou dobu se potáhne a pak při čilosti našich soudů, které si to budou několik let přehazovat sem a tam, k rozsudku se dospěje po nějakých devíti jedenácti letech. V takovém případě prosím zcela odpadá jedna z funkcí trestu, to jest funkce výchovná a funkce odstrašující, nemluvě o tom, že je otázka, jestli vůbec je možné dospět k nějakému spravedlivému rozsudku, protože po deseti letech se paměť svědků stoprocentně vytratí.

A posléze za páté, a potěším vás, za poslední, může být zneužito tohoto institutu k politické mstě umělými, uměle vykonstruovanými zmanipulovanými obviněními. Může tak být zničena kariéra, neboť samozřejmě když má někdo na krku trestní stíhání, tak těžko dosáhne nějakého dobrého výsledku v následujících volbách. Nemysleme si, že se to nemůže stát, byli jsme toho nedávno svědky v případě Vlasty Parkanové.

Dámy a pánové, toto jsou důvody, proč pokládám tento návrh za zbytečný a škodlivý, a toto jsou důvody proč já, Daniel Korte, pro něj hlasovat nebudu a ani pro žádný jiný podobný. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk uprostřed sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Chvojka chce? A vidím ještě pana poslance Křečka. Tak nevím, kdo byl dřív. (Poslanec Chvojka mimo mikrofon, že on byl dřív.) Tak prosím. Já se omlouvám, pokud paní poslankyně chtěla reagovat hned, tak má přednostní právo. Ale necháme už pana poslance Chvojku. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP