(12.50 hodin)

 

Poslanec Adam Rykala: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, rád bych jenom poprosil kolegy jak z levice, tak z pravice o podporu pozměňovacího návrhu, který by zaručil daň, která by zůstala od Nového roku ve výši 10 a 14 % DPH. Využijme tuto, jak říká pan ministr, technickou novelu k tomu, aby nedošlo, až padne vláda - řekněme, že dostaneme krásný vánoční dárek ve formě pádu vlády České republiky - tak až padne vláda, tak aby lidé, když dostanou krásný vánoční dárek, nebyli nespokojeni, že 1. ledna začne platit sjednocená 17,5procentní daň. Máme jedinečnou možnost v tuto chvíli hlasovat o pozměňovacích návrzích. Nebudeme se bavit o tom, jestli to navrhuje sociální demokrat, jestli to navrhuje člen Věcí veřejných. Pojďme hlasovat pro jakoukoliv možnost změnit v tomto zákoně a nechat daň ve výši 10 a 14 %. A hlavně bych chtěl poprosit členy ODS, členy TOP 09, případně členy nově vznikající strany LIDEM, aby našli odvahu, aby hlasovali pro pozměňující návrh, protože jak všichni víme, tak zde jde o lidi, zde jde o to, zdali se budou zdražovat potraviny, léky a vlastně všechny věci, ale zároveň zde jde o podporu ekonomiky. Pokud budeme zvyšovat DPH v tuto chvíli, kdy ekonomika České republiky neroste, tak škrtíte českou ekonomiku.

Takže děkuji vám za podporu pozměňovacího návrhu, který by zachoval 10 a 14 % na DPH od Nového roku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Slovo má pan ministr Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pane poslanče, já jsem také poslanec, z jiné části politického spektra než vy, ale byl jsem vámi osloven, byl jsem vámi osloven o podporu vašeho pozměňujícího návrhu, abych podpořil 10 a 14 % na příští rok. Kdybych se rozkrájel, tak něco takového podpořit nemůžu. Když už vám ty vaše hlouposti někdo napíše, tak si pro živého boha aspoň přečtěte, co navrhujete!

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. S další faktickou poznámkou v pořadí byl pan poslanec Bárta.

 

Poslanec Vít Bárta: Kdyby pan ministr financí dával pozor, tak by slyšel - a promiňte mi, že interpretuji předřečníka - aby se podpořil návrh jeho, nebo Věcí veřejných, a já za jeho konstruktivnost děkuji. Pan ministr financí, jako obvykle, nečte, musí spíše řešit prohibici ve své kanceláři a zjevně zapomněl na to, že VV navrhují jen a jen zachování současné výše, to znamená 14 a 20.

A prostřednictvím pana místopředsedy vzkazuji panu ministrovi financí, že méně pít a více číst se vyplácí. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Další faktickou poznámku pan poslanec Rykala.

 

Poslanec Adam Rykala: Děkuji. Vážený pane ministře a celá Sněmovno. Já se omlouvám, samozřejmě jsem se v rozčilení spletl, na rozdíl od pana ministra Kalouska dokážu uznat svou chybu. Omlouvám se za to a poprosil bych možná, aby pan ministr Kalousek do budoucna, pokud přijme nějakou daň, pokud dělá daňové změny, aby byl schopen přiznat chybu a opravit to. Jde nám všem o Českou republiku, ať jsme z pravice, nebo z levice. Děkuji. (Potlesk z levé strany.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Další faktická poznámka pan poslanec Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové. Já nevím, co se stalo s politikou České republiky za posledních dvacet let. Že v politice jsou paradoxy, na to si lidé zvykli a my tady také, ale jeden zásadní paradox přece jen je třeba připomenout. Pravice vždy říkala, že levice je tady od toho, aby vybrala více peněz a rozházela je na neúčelné věci. To tady říkala pravice posledních dvacet let. Teď tady stojí levice v zákopech a brání zvyšování daní v České republice, ať se to týká daně z přidané hodnoty, nebo spotřební daně, prostě svět se nějakým zásadním způsobem změnil.

Já nevím, jestli lidé mohou ještě rozumět tomu, co se v České republice děje. Prosím, nepoužívejte ty laciné argumenty o levici, tak jak jste to dělali posledních dvacet let. Protože vy jste ti, kdo poslední dobou navrhují stále a stále zvyšování daní a zatěžování občanů i firem v České republice. Proto konkurenceschopnost padá, proto si lidé stěžují a žije se jim čím dál hůř. Je to paradox, je to obrovský paradox politiky, že právě pravice, která tady dvacet let mluvila o něčem jiném, je dnes strůjcem zvyšování složené daňové kvóty.

Děkuji vám. (Potlesk z levé strany.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan předseda Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych chtěl oslovit vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, pana předsedu hospodářského výboru Urbana.

Já se snažím docela pečlivě poslouchat slova vašeho stranického předsedy Bohuslava Sobotky a ten poslední měsíce říká, že až se ČSSD dostane k moci, tak by se zhruba složená daňová kvóta mohla zvednout tak o 3 až 4 procenta HDP, což je - mluvíme o daních, a já jsem řekl o daních - což je 120 až 160 miliard korun. Pokud mi tady napovídá pan poslanec Jandák, že se jedná o korporátní daně, tak neumím si představit, kolik by museli vybírat, aby se vybralo o 120 miliard víc na korporátní daně. Nemá cenu, abychom tady ta procenta zvedali, protože je to více než dvojnásobek stávajícího stavu.

Takže pokud tady někdo mluví o tom, že levice brání nebo nechce zvyšovat složenou daňovou kvótu, tak určitě to není pan Bohuslav Sobotka, který říká, že to chce zvednout tak o 3 procentní body. Slyšeli jsme to v posledních týdnech a měsících několikrát. Já s tím názorem nesouhlasím, ale neříkejte tady, že vy to takto udělat nechcete. Vy jste nikdy nespecifikovali, ze kterých daní, to je pravda, vy jste jenom řekli, jsme proti zvyšování jakýkoliv daní, které navrhla vláda, jsme proti snižování jakýchkoliv výdajů, že výdaje není třeba snižovat, ale současně chceme zvýšit 3 až 4 procenta složenou daňovou kvótu, to znamená chceme o 120 až 160 miliard korun více. Že je v tom nějaká logická chyba, si nemyslím pouze já, protože pokud chci vybrat o tolik víc, tak některé daně prostě zvýšit určitě chystáte, pokud byste se dostali k moci.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Slovo má pan poslanec Jeroným Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Kdybychom byli u těch logických chyb, tak se jich určitě najde víc, protože pravice nám slibovala před volbami, že sníží zadlužení státu. Já si vzpomínám, že když jsme odcházeli jako sociální demokraté z vlády, tak dluh byl 0,9 bilionu korun, teď je tuším 1,6 - možná mě pan ministr Kalousek opraví. A po celou dobu tady vládly pravicové vlády až na jeden rok, kdy tady byla vláda nestranická. A to je myslím, ten jeden důvod, proč je potřeba se nad tím vším zamýšlet, ale je potřeba se zamýšlet i nad tím, jak by byly ony daně nastaveny. Ten zásadní rozdíl mezi námi je v tom, že pravice tady za poslední dobu, kdy zvyšovala daně, zvyšovala daně nepřímé, zvyšovala daň z přidané hodnoty především, a tím zatěžovala především v té větší míře lidi s nižšími příjmy nebo s příjmy středními. Prostředky, které jste vybrali navíc, jste mnohdy použili na to, abyste mohli snížit třeba díky rovné dani daně těm nejbohatším. A to je prostě rozdíl mezi námi. A můžeme diskutovat o tom, jestli má být složená daňová kvóta taková, či onaká, ale já musím říct, že ta složená daňová kvóta je opravdu velmi vysoká na to, jakým způsobem vy tady v této zemi vládnete. Já jsem přesvědčen, že sociální demokraté by to dělali jinak a lépe. Vy jste přesvědčeni o opaku, ale každopádně bychom měli rozhodnout o tom v tuto chvíli, jaké budou daně z přidané hodnoty, ať už v nižší sazbě, nebo v té základní, od 1. 1., a to je to, o čem bychom měli hlasovat, a já bych se za to přimlouval, abychom k tomu hlasování co nejdříve přistoupili.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Jelikož tomu tak není, rozpravu končím. Pane ministře, chcete závěrečné slovo? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP