(12.40 hodin)

 

Poslanec Stanislav Polčák: Vážený pane místopředsedo, já budu jen poměrně krátce reagovat na pana kolegu Kováčika. Jakkoli si ho vážím, tak mám pocit, že návrh na vrácení do druhého čtení by za této situace mohla skutečně navrhovat jenom opozice, protože ta zde předvádí souboj o to, která verze je správná a o které chce hlasovat. Já jsem neviděl, že by zde vystoupil někdo z koaličních poslanců a že by tento návrh byl nevydiskutován, jak bylo řečeno, anebo odůvodňováno panem kolegou Kováčikem. Pokud se opozice o této věci hádá, my jsme v rámci koaličních lavic určitě připraveni tento návrh podpořit a jít hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Pan poslanec se hlásí k faktické poznámce? Ano. Prosím.

 

Poslanec Václav Klučka: Vážený pane předsedající, pro všechny kolegy a kolegyně, kteří se nepodívali do jednacího řádu, přečtu ustanovení jednacího řádu: Ve třetím čtení se koná rozprava, ve které lze navrhnout pouze opravu legislativně technických chyb, gramatických chyb, chyb písemných nebo tiskové úpravy, které logicky vyplývají z přednesených pozměňujících návrhů, popřípadě podat návrh na opakování druhého čtení. Nic víc a nic míň. Prosím, abychom dodržovali tento jednací řád. (Potlesk některých poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Prosím pana ministra Kalouska.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Já děkuji panu poslanci Klučkovi za to, že nás nabádá k disciplíně z hlediska jednacího řádu. Nicméně bohužel jednací řád nezapovídá provádět v rámci třetího čtení předvolební exhibici, a protože nezapovídá, tak předpokládám, že diskuse, zvlášť když se podívám na přihlášená jména, bude pokračovat.

Jenom bych rád zdůraznil, že se zatím diskuse netýká, a nepředpokládám ani, že se týkat bude, vládního návrhu. Diskutujete, kolegové, pouze o svých vlastních návrzích, o které se přete a se kterými ministr financí nesouhlasí. Ministr financí jménem vlády sem předložil úplně jinou předlohu a o té vůbec nediskutujete. Je to samozřejmě vaše právo.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Můžeme pokračovat v písemných přihláškách do rozpravy. Jako další je přihlášen pan poslanec Šincl. Připraví se pan poslanec Bárta. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, pane předsedající. Dovolte mi, abych v obecné rozpravě zde načetl legislativně technickou úpravu pozměňujícího návrhu poslance Václava Votavy uvedeného ve sněmovním tisku 733/2 pod písmenem C1. Smyslem pozměňovacího návrhu poslance Votavy uvedeného pod písmenem C1 je včlenit do návrhu zákona část týkající se změny zákona č. 370/2011 Sb. K tomuto smyslu byl však nedopatřením zvolen nevhodný legislativní postup. Z důvodu dodržení formálního požadavku mi proto dovolte načíst vůči pozměňujícímu návrhu C1 poslance Votavy legislativně technickou úpravu, která umožní jeho hlasovatelnost.

Legislativně technická úprava: Ve sněmovním tisku 733/2, v pozměňujícím návrhu C1 poslance Votavy, se slova "V článku 2 zákona č. 370/2011 Sb., odst. 5 se slovo" nahrazují slovy "Za část druhou se vkládá nová část třetí, která včetně nadpisu zní: "Část třetí - Změna zákona č. 370/2011 Sb.

Čl. IV. V zákoně č. 370/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, v čl. II bodu 5 se slova".".

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Dalším přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Bárta. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, je velmi tragické, když ministr financí této země má pocit, že v situaci, ve které se nachází Česká republika, je nyní zájmem konkrétních osob provádět politickou předvolební kampaň. Je velmi smutné, že pan ministr financí nechápe, že nyní jsme v situaci, že jestliže je tady vážné riziko pádu této vlády a této koalice, tak že pan ministr financí má pocit, že přijetí záchranného padáku, vypuštění tohoto záchranného padáku, který buď bude, nebo nebude potřeba, je jen a jen brzdný mechanismus pro následky, který si nepřeje ani koalice ani opozice. Je to jako schválně zavařit únikové dveře z autobusu, když víme, že nám mohou selhat brzdy. Je to jenom zarputilá arogance s pocitem toho, že brzdy neselžou, bez ohledu na to, že brzdy selhat mohou.

Nejde o nic jiného než nezavařovat únikové dveře, než je nechat otevřené, s tím, že buďto brzdy selžou, či neselžou - a já chápu, že ministr financí a reálný vládce TOP 09 udělá všechno pro to, aby brzdy neselhaly. Já mu mohu slíbit, že udělám všechno pro to, aby brzdy selhaly, protože není v zájmu České republiky, aby autobus Mirka Kalouska dojel do pekelného cíle dalšího propadu české konkurenceschopnosti. Ale to už je ten politický spor. Ale není politickým sporem a není politickým marketingem, aby nebyly zavařeny únikové dveře autobusu. A proto apeluji na zdravý rozum, aby se přijal návrh Michala Babáka, proto, aby když ani opozice ani koalice nechce 17,5 % DPH, tak aby v tomto duchu existoval náhradní brzdný mechanismus, aby existovala otevřená úniková cesta z šíleného autobusu.

Já už jsem tady několikrát v souvislosti s DPH říkal citát Martina Luthera Kinga "na světě není nic nebezpečnějšího než upřímná ignorace a vědomá hloupost". To je přesně to, co tady nyní zažíváme. To je přesně to, že nyní místo zodpovědného přístupu k dané věci, kdy pan ministr financí ignoruje to, že zvýšil DPH už v loňském roce a v tomto roce nevybral reálně ani o korunu více, tak znovu zarputile trvá na zvedání daní, především DPH, v situaci, kdy ví, že česká ekonomika v žádném případě reálně nebude růstovou ekonomikou. Přesto v tomto kontextu zarputile ve státním rozpočtu trvá na vyšším růstu, než je podle mě pořád velmi pozitivní odhad České národní banky o více než dvě desetiny, a ještě k tomu se rozhoduje dál zvedat daně v situaci, kdy ví, že je prostě reálně nemůže zvednout, a počítá s příjmy, které reálně nemohou nastat.

Jiná věc je - a to podle mého není záchranný balíček, ale je to jediná pozitivní intervence, která může alespoň trošičku prospět tomu, aby se reálně alespoň trošičku přibližovala čísla, která Miroslav Kalousek považuje za automatická, a to je alespoň částečná podpora českých podnikatelů ve svízelné současné situaci. A to je druhý návrh, který obsahuje to, co předkládá Michal Babák, a to je, abychom propláceli DPH až po zaplacení faktur. Pro české podnikatele s nedostatkem cash-flow, s velmi konzervativním chováním bank, je jedinou situací, jak jim v jejich nelehké ekonomické situaci pomoci.

A je naprosto absurdní, že dnes tady potřetí hovořím o tom, jak se pravicová vláda neideologicky a protismyslně chová. Ruší povinnou státní maturitu z matematiky, resp. těžší verzi státní maturity z matematiky, odmítá proplácet DPH po zaplacení faktury a ještě chce sjednocení DPH na 17,5 %, když ví, že v tuto chvíli je to špatně.

Prosím, mysleme zdravým rozumem a naopak - naopak, nedělejme tady volební kampaň.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Tím jsme vyčerpali písemné přihlášky do rozpravy. Z místa se hlásí pan poslanec Rykala. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP