(13.00 hodin)

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pouze bych zopakoval, že diskuse se netýkala vládního návrhu. Výlučně pozměňujících poslaneckých návrhů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Pane zpravodaji? Ani pan zpravodaj nepožaduje závěrečné slovo. Proto můžeme přistoupit k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby oznámil proceduru. Vás bych požádal o maximální pozornost, protože ta procedura není jednoduchá. Vyhneme se tak zbytečným nejasnostem.

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych vás seznámil s návrhem procedury hlasování o tisku 733 a pozměňujících návrzích.

Za prvé bychom hlasovali o legislativně technických úpravách, které byly přečteny ve druhém čtení pod písmenem E1-E3 en bloc.

Za druhé bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích A1-A17, usnesení rozpočtového výboru, en bloc, včetně pozměňujícího návrhu E2 k bodu A14. V případě, že by byl přijat tento pozměňující návrh rozpočtového výboru, byly by nehlasovatelné body B2-B16 a D1 a D2. V případě nepřijetí A1-A17 bychom hlasovali dále o B2-B16, v případě přijetí B2-B16 je D2 nehlasovatelné a hlasovali bychom jen D1. V případě nepřijetí B2-B16 bychom hlasovali i o D2.

Další hlasování by bylo o legislativně technické úpravě, kterou načetl v rámci rozpravy ve třetím čtení poslanec Šincl k pozměňovacímu návrhu C1, který by bez této změny byl nehlasovatelný. Dále bychom hlasovali, pokud by tato legislativně technická úprava prošla, o návrhu C1 pana poslance Votavy. Potom bychom hlasovali o bodech D3-D11 en bloc poslance Michala Babáka. Předposlední hlasování by bylo o legislativně technické úpravě vztahující se k novelizačním bodům 192 a 193, které jsem načetl v rozpravě ve třetím čtení. A na závěr bychom hlasovali o návrhu zákona jako o celku ve znění přijatých pozměňujících návrhů.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Má někdo připomínku k této proceduře? Pan poslanec Babák.

 

Poslanec Michal Babák: Pane předsedající, dámy a pánové, poprosil bych o změnu v proceduře, jak jsem již v rozpravě se zmiňoval. Vzhledem k tomu, abychom předešli tomu, aby byl nehlasovatelný pozměňovací návrh jak můj, tak sociálních demokratů o zachování sazby 14 a 20 %, rád bych hlasoval zvlášť v pozměňovacím návrhu pod písmenem A, tzn. v pozměňovacím návrhu, který jde z rozpočtového výboru, tak bych rád hlasoval zvlášť písmena A3, A5, A11, A14 a poslední A17 a potom zbytek áček bychom hlasovali dohromady jako jedno hlasování.

A potom mám druhý návrh. Vzhledem k tomu, že náš návrh pod písmenem D byl podán o týden dřív než návrh pod písmenem B, tak bych poprosil o změnu v proceduře, aby se hlasoval nejdřív pozměňovací návrh pod písmenem D, a potom až pozměňovací návrh pod písmenem B.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Poprosím pana zpravodaje o stanovisko ke změnám v proceduře.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Vyjádřím se ke změně pana poslance Babáka v tom smyslu, že já bych jako zpravodaj trval na proceduře, kterou jsem navrhl já. V případě, že pan poslanec Babák bude chtít změnu, tak bych nechal hlasovat a rozhodnout Sněmovnu o jeho návrhu.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Dobře. Ještě pan poslanec Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já se moc omlouvám za zdržování, nicméně rád bych požádal ještě pana zpravodaje, aby zde jasně řekl, a možná jsem to v té složité proceduře nepostřehl, zda v případě, že nebude vyhověno první části pozměňovacího návrhu pana poslance Babáka k návrhu procedury, tak bude hlasovatelný návrh pod písmenem B, tedy poslance Adama Rykaly, potažmo tedy návrh pana poslance Babáka. To je jediné, co bych potřeboval ujasnit. To znamená v případě, že bude platit, že nebude podpořena první část návrhu v proceduře pana poslance Babáka, tak by nebylo možné hlasovat o pozměňovacích návrzích. Tohle bych potřeboval vědět, zda je to možné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Ještě jednou zopakuji, že pokud budeme hlasovat jako druhé hlasování o pozměňujících návrzích rozpočtového výboru pod písmeny A1-A17 jako o celku, tak budou další pozměňovací návrhy B2-B16 a D1 a D2 nehlasovatelné. Jen doplním, pane kolego Tejci, v případě přijetí pozměňujícího návrhu rozpočtového výboru. V případě, že nebude komplexním hlasováním přijat, budeme hlasovat postupně dále o všech pozměňujících návrzích.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Slyšeli jsme stanovisko pana zpravodaje, a proto musíme nechat hlasovat o protinávrhu pana poslance Babáka. Domníváte se, že je nutné ten návrh znovu přečíst, pane poslanče? Není.

 

Zahajuji hlasování o tom, kdo souhlasí s návrhem procedury podle návrhu pana poslance Babáka. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 187, přihlášeno 152, pro 72, proti 72, tento návrh nebyl přijat.

 

Budeme se proto řídit procedurou tak, jak ji navrhl pan zpravodaj pan poslanec Suchánek. Omlouvám se, ještě je tady žádost o odhlášení. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami.

 

Nyní budeme hlasovat o schválení procedury, tak jak ji přednesl pan zpravodaj Pavel Suchánek.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem procedury, tak jak byla panem zpravodajem přednesena? Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 188, přihlášeno 152, pro 81, proti 44, tento návrh procedury byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích, tak jak pan zpravodaj navrhl. Prosím, pane zpravodaji, abyste je přednášel.

 

Poslanec Pavel Suchánek: První hlasování bude o legislativně technických úpravách pod písmenem E1-E3 en bloc. Pokud projdou, je pozměňující návrh B1 pana kolegy Rykaly nehlasovatelný. Stanovisko zpravodaje kladné. (Ministr: Souhlas.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Zahajuji hlasování o souhlasu s těmito legislativně technickými úpravami. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 189, přihlášeno 152, pro 144, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem těchto úprav jsme vyslovili souhlas. Prosím, další návrh.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Druhé hlasování bude o usnesení rozpočtového výboru pod písmeny A1-A17 en bloc. V bodě A14 již ve znění přijaté legislativní úpravy, kterou jsme v současné době přijali. V případě, že tento návrh projde, budou nehlasovatelné pozměňovací návrhy pod písmenem B2-B16 a D1 a D2. Zpravodaj kladné stanovisko. (Ministr: Souhlas.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP