(11.00 hodin)

 

Poslanec Stanislav Křeček: Jenom faktickou, pane předsedo. Dámy a pánové, toto je třetí čtení zákona. Já se ptám, k čemu byla ta první dvě čtení. Co se tedy dělo s tímto zákonem v prvních dvou čteních, když ho nyní takto projednáváme ve třetím čtení? Jestli budeme všechna třetí čtení takto projednávat, tak ať se nikdo ve 23 hodin nediví, že ještě máme před sebou deset bodů. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. A můžeme snad v této chvíli tedy ukončit rozpravu ve třetím čtení. Ještě bych požádal, jestli závěrečné slovo by někdo chtěl přednést. Kdokoli. Ještě pan ministr přece jenom si vezme slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Fiala: Dámy a pánové, velmi stručně, jenom abyste neměli žádné pochybnosti, uvedu některá čísla. V jarním řádném termínu neuspělo u maturitní zkoušky zhruba 20 % studentů, v tom opravném podzimním to bylo 46 %. Maturita jednoznačně plní funkci nepodkročitelné meze a tuto funkci v plném rozsahu zachováváme, neměníme na ní nic. Zatímco vyšší úroveň z jakéhokoliv předmětu si v jarním semestru zapsala zhruba 3 až 3,5 % žáků, tak v tomto podzimním termínu to byla 0,64 %, tedy zhruba půl procenta. Takže změny, které děláme, žádným způsobem nemění funkce, které státní maturita má, ty pozitivní funkce, které od ní očekáváme.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě paní zpravodajka si vezme slovo, paní poslankyně Vlasta Bohdalová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Již velice krátce předtím, než vás provedu jednoduchým hlasováním o tomto zákonu.

Byla tady uvedena hrůzná vulgární slova směrem k tomuto tisku. Říkám, že to bylo projednáno v prvním i v druhém čtení zcela zodpovědně.

Ale moje rýpající poznámka je: V roce 2006 jsme na nátlak tehdejší koaliční vlády oddálili maturitní termín z roku 2007/2008, kdy měly maturity poprvé startovat, na roky další. Stálo to strašné miliony, a když se podíváte do původního znění zákona 561, tak jak byl přijat v roce 2005, tak se po těch vyházených stamilionech a dalších věcech vracíme k původní verzi. Takže já bych chtěla říci, že někdy se má jít do vody a plavat rychleji, než se na břehu učit plavat. Ono to bude stát míň peněz.

A teď jestli můžu, bych už provedla Sněmovnu hlasováním. Sněmovní tisk 732, který byl předložen Sněmovně, projednaly dva výbory. Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj a výbor pro vědu, vzdělání, mládež, kulturu a tělovýchovu. Z obou výborů zde máme pozměňovací návrhy. Hlasování bude probíhat tak, že prvně budeme hlasovat pozměňovací návrh výboru pro veřejnou správu a za druhé budeme hlasovat návrh výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a poté budeme hlasovat závěrečné hlasování. Čili dojde vlastně ke třem hlasováním.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Ptám se, jestli někdo má něco proti této proceduře a navrhuje něco jiného nebo nějakou jinou. Nikdo nenamítá.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Můžeme hlasovat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ne, počkejte, něco tady zaznívá. Pan poslanec Korte se hlásí k proceduře. Je to tak. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Daniel Korte: Dámy a pánové, zásadně s procedurou žádné velké problémy nemám, ale prosil bych, abychom hlasovali o těch návrzích, a nikoli ty návrhy. Děkuji. (Potlesk, pokřik v sále.)

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Velice děkuji, nemělo by se mi to stát.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně, slyšela jste, že máme hlasovat o návrzích.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Takže můžeme hlasovat o návrzích, pane místopředsedo. Můžete zahájit proceduru. To znamená nejdřív bychom měli hlasovat sněmovní tisk 732/2, to je pozměňovací návrh výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Stanovisko zpravodaje je kladné.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Stanovisko ministra? (Souhlas.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 178, přihlášeno 158. Pro hlasovalo 137, proti 2. Takže to bylo přijato. Můžeme další.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Další pozměňovací návrh, to je pozměňovací návrh výboru pro vědu, mládež, kulturu a tělovýchovu. Je to sněmovní tisk 732/1. Stanovisko zpravodaje kladné.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře? (Souhlasím.)

 

Zahajuji hlasování, kdo je pro, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 179, přihlášeno 158, pro hlasovalo 141, proti 1, výsledek - přijato. Tedy tohle bylo schváleno. Další návrh.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Vyrovnali jsme se se všemi pozměňujícími návrhy a nyní bychom měli hlasovat o celém sněmovním tisku číslo 732 s pozměňujícími návrhy.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji a přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 732, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento text, co jsem přečetl - který jsem přečetl, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Omlouvám se. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 180, přihlášeno 158, pro hlasovalo 142, proti nula. My jsme tedy odhlasovali, schválili tento zákon.

 

Díky panu poslanci Kortemu se sezení tady stane brzy peklem, kolegové.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu, to je pan poslanec - to je bod číslo 128.

 

128.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 108/2006 Sb.,
o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 724/ - třetí čtení

Zákon pana ministra Drábka. Ten zaujme místo, stejně jako paní poslankyně Renata Witoszová. Návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy tady nebyly předneseny.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Do ní se hlásí pan ministr Drábek.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, tato technická norma již byla vysvětlena podrobně v prvním čtení, druhé čtení jsme zvládli velmi rychle, protože nebyl uplatněn žádný pozměňovací návrh. Já jenom připomenu, že se jedná o změnu právní formy čtyř ústavů sociální péče, které jsou dosud organizačními složkami státu, a úlohu zřizovatele plní Ministerstvo práce a sociálních věcí. Navrhuje se od 1. ledna 2013 změnit právní formu těchto ústavů sociální péče na příspěvkovou organizaci, což je procedurálně mnohem lepší řešení, než když ústav sociální péče musí všechny své příjmy a všechny své výdaje zanášet jako součást státního rozpočtu.

Tedy tolik k této velmi technické normě.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Prosím zpravodajku paní kolegyni Witoszovou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP