(13.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Další faktická poznámka pan poslanec Opálka.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Víte, kdyby v České republice nebylo takové právní a reálné prostředí, jaké je, tak by ten zákon nebyl ani potřeba. Ale tady se svléká na milion občanů téměř donaha včetně jejich rodinných příslušníků díky požadavkům o sociální dávky, protože tento stát jim není schopný zajistit takové materiální příjmy, aby měli na živobytí, a na druhé straně tady uniká spousta peněz.

Já bych se chtěl zeptat prostřednictvím pana řídícího kolegy Šťastného, jestli si mám vysvětlit jeho vystoupení tak, že veřejnosti - do těch 281 politiků, kteří jsme do toho šli, tak si kopejte, ale našich donátorů se nedotýkejte, jinak po bolševicku většinově s vámi zacvičíme. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď jsem měl v pořadí přihlášky - no, kdybych to věděl. Já vidím paní poslankyni Peake, tu vidím. Doufám, že jsem nikoho nepředběhl. Nikdo neprotestuje, tak vám dám slovo. Prosím.

 

Místopředsedkyně vlády ČR Karolína Peake: Děkuji, pane místopředsedo. Tak já jsem za rozrajcovanou označovala diskusi, nikoliv sebe, ale začínám být, to máte pravdu.

Je mi akorát líto, že místopředseda této Sněmovny, této slovutné Sněmovny, považuje za plytkou floskuli takovou věc, jako je rovnost vlastnictví podle Ústavy České republiky. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Sobotka se hlásí o slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, já myslím, že je krásné se tady odvolávat v této Poslanecké sněmovně na Ústavu České republiky. Já bych si dovolil se odvolat také na jednoduchou věc a to je věrnost slibu, který jsme dali voličům v době, kdy jsme kandidovali do této Poslanecké sněmovny. Myslím si, že paní Peake by se nad tím měla velmi zamyslet, jestli sliby, které dala voličům, skutečně neporušila.

A já teď tedy musím jasně říci také svoji osobní zkušenost. Když mluvím s občany, lidé mi říkají: Vyřiďte tam, udělejte to, chovejte se tak. A dostávám také hodně vzkazů pro paní Karolínu Peake a rád bych využil této příležitosti, abych jí ty vzkazy vyřídil.

Vážená paní ministryně, lidé nechápou, jak je možné, že politická strana, kterou nikdo nevolil, je součástí vlády. Lidé nechápou, jak je možné, že politická strana, která neprošla volbami do Poslanecké sněmovny a kterou nikdo nevolil, má členy ve vládě. Jak to může v České republice takovýmto způsobem fungovat? A já jim to prostě nedokážu vysvětlit. Možná by bylo dobře, kdybyste jim to někdy zkusila vysvětlit sama. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. S další faktickou poznámkou se přihlásil pan místopředseda Zaorálek. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych chtěl připomenout místopředsedkyni paní Karolíně Peake, že my se tady nacházíme v prvém čtení. To znamená, že tady jde o to pustit vůbec to téma do rozpravy. Debata, kterou tady začínáte, je v této chvíli zbytečná. My jsme sepsali různé podoby zákonů o majetkovém přiznání a nejsme schopni se strefit do takové, která by vůbec tady byla připuštěna k debatě.

A co se týče těch důvodů, mně připadá, že vám se podařilo něco, co jsem ještě nikdy nezaznamenal. Vy jste kandidovala do Parlamentu s tím, že zrušíte anonymní akcie v přístupu k veřejným penězům. Nám se to podařilo ve Sněmovně krátce před volbami anonymní akcie opravdu zrušit, a vy jste do Sněmovny přišla a jedna z prvních věcí, kterou jste udělala, bylo, že jste tady začala zpravodajovat a vedla jste návrh úpravy zákona, kterým se tady tohle zrušilo. Vy jste udělala pravý opak toho, co jste slibovala v pochodu do Sněmovny. Zatímco jste slibovala, že skoncujete s netransparentními společnostmi v přístupu k veřejným penězům, tak vy jste tu úpravu zákona, která toto umožnila, naopak zrušila. Chápete? Vy jste udělala o 180 stupňů opak toho, co jste voličům slíbila. Připadá mi, že tohle by měl někdo po zásluze ocenit. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Paní místopředsedkyně bude reagovat na tuto faktickou poznámku.

 

Místopředsedkyně vlády ČR Karolína Peake: To, co tady právě řekl pan místopředseda Zaorálek, je nehorázná lež a hloupost. Kdyby se zajímal o to, co bylo obsahem onoho pozměňovacího návrhu krátce po našem zvolení do Poslanecké sněmovny, jistě by na to po čase přišel sám.

Pan předseda Sobotka - ráda bych informovala občany, kteří se na něj obracejí s dotazy vůči mně - není mou sekretářkou, je předsedou sociální demokracie, což je opoziční strana v této Poslanecké sněmovně. Moje e-mailová adresa je Karolina.Peake@lidem.cz. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já tady mám, že poslanec Paggio je ten, kdo se hlásil s faktickou, a pak vidím pana poslance Chvojku.

 

Poslanec Viktor Paggio: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, skrze pana předsedajícího předsedovi Sobotkovi. Mně také občané vyřizují vzkazy třeba panu poslanci Rathovi nebo panu hejtmanovi Palasovi a já je tady neventiluji skrz mikrofon a nevzkazuji vám je před celým národem. Určitě byste je nerad slyšel.

Pokud jde o tu věrnost straně, no tak vždycky je to o tom, co si myslíme, že lidé volí. Buď volí stranický sekretariát, nebo volí člověka a politický program, za který byl zvolen. Pokud jste názoru, že lidé volí stranický sekretariát, pak budete chtít, aby byli poslanci slepě věrni stranickému sekretariátu. Koneckonců tuto debatu jste pravděpodobně vedl s panem kolegou Paroubkem před pár měsíci. Já jsem jiného názoru. Já se domnívám, že lidé volí politický program, že volí svědomí toho člověka, že člověk musí být věrný programu. Pokud strana ten program nerespektuje, vzdálila se mu, tak je na místě odejít. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pak tady mám pana poslance Borise Šťastného. Jsou tady písemné přihlášky, tak se omlouvám. Pan poslanec Boris Šťastný.

 

Poslanec Boris Šťastný: Ano, dámy a pánové, tady slyším hlasy z pléna, abych to vrátil tam, kam to patří. Já bych byl skutečně rád, aby se debata vrátila tam, kam to patří, abyste nehledali záminky v jednoduchém a zbabělém útoku na vicepremiérku této vlády a více se vrátili k tomu, co je principem toho návrhu.

Dokonce ani předkladatelé neříkají občanům pravdu. Já si myslím, že snad bychom měli odpříště si zkusit odhlasovat, že když někdo předkládá nějaký zákon, zejména takovouto hrůzu, tak ten zákon bude muset být povinně přečten, aby lidé za televizními obrazovkami skutečně věděli, o čem se tady bavíme, protože z té debaty obyčejný občan a člověk, který se nebude dívat na internet a nebude tu hrůzu číst, se to prostě nedozví.

Já přečtu jeden jediný odstaveček, a to odst. 2: Povinná osoba - to je tedy občan každé země, dámy a pánové, všichni občané, kteří nás budete sledovat, tak každý z vás nebo každý z nás - podává povinně přihlášení majetku bez výzvy správci daně příslušnému podle daňového řádu, pokud hodnota majetku vyjádřená cenou určenou podle tohoto zákona - rozuměj, nejprve si všechno musíš složitě ocenit za drahé peníze a sepsat -, s výjimkou majetku od přihlašovací povinnosti osvobozeného - to je takové to, co už má někdo zapsáno třeba v katastru nemovitostí -, přesáhne k rozhodnému dni hodnotu 20 mil. a v případě právnické osoby 50 mil. A toto musí učinit do 30. dubna 2013 a pak každý rok znovu a znovu a znovu.

Čili tento zrůdný zákon říká, že každý občan této země je zločinec, že tady existuje presumpce viny, že nefungují a nebudou fungovat zákony této země, že a priori tady už nebude platit v této zemi, že má být trestán ten, který se něčeho dopustil. To znamená, že jestliže někdo něco ukradne, tak má být dopaden a také potrestán, a pokud díky tomu nabude majetek, tak ten majetek mu třeba má být zabaven. To už tady neplatí. Tady se každý bude muset rovnou přiznat k majetku, poslat to na příslušný úřad, abychom náhodou mohli zjistit, jestli neudělal nějakou nepravost.

Čili prosím pěkně, navrhovatelé tohoto zákona a všichni, kteří ho podporují, se vysmívají občanům této země a říkají, že jsou zločinci. Až budou volby, prosím, pamatujte na to. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP