(16.00 hodin)

 

Poslanec Vít Bárta: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, v návaznosti na interpelaci D47 mi nezbývá nicméně, než reagovat na to, co tady zaznělo. D47 je jeden velký podvod. Fiktivní převzetí od společnosti EUROVIA bude Českou republiku stát miliardy. Ale nemůžu tady nevnímat souvislosti, když tady můj předřečník ministr vnitra řekne, že policie je v dobrém stavu, že jde směrem na západ a že v tomto kontextu policie je v lepším stavu a kondici, v situaci, kdy pan ministr vnitra tady přihlíží policejnímu puči - ne přihlíží: řídí policejní puč, posílá Policii České republiky ne směrem na západ do Evropské unie, ale někam na Sibiř. Mně to přijde nestoudné, když tady může pan ministr takováhle slova říct.

Mám potřebu říct, že to je ostuda, lež, že pan ministr je lhář a že je neuvěřitelné, co si dovoluje na půdě Poslanecké sněmovny tady říkat! Je to neuvěřitelně odporná záležitost a chce se mi z vás zvracet, pane ministře. To samé díky nepřítomnému panu ministru Dobešovi. Ani nemá cenu tady o té Eurovii něco říkat, protože ruka ruku myje, jeden ministr podporuje kartelovou dohodu a druhý zajišťuje to, aby jediný nezávislý policejní prezident byl v pekle a pan Langer tady kryl prasárny kartelových dohod! Je mi stydno.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. Nicméně rád bych vás upozornil, že takováto slova by neměla na půdě této Sněmovny zaznívat. Považujete... Protože kolega Bárta opustil jednací síň, tak budeme předpokládat, že i přesto mu pan ministr Dobeš v zákonné lhůtě odpoví.

Další interpelace je interpelace kolegy Látky na pana ministra Kubiceho ve věci hasiči. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji, pane předsedající.

Vážený pane ministře, rozpočet hasičů by se podle střednědobého výhledu Ministerstva vnitra mohl do roku 2014 snížit z letošních 6,8 mld. na 5,2 mld. korun. Sám jsem dobrovolným hasičem a tento výhled vůbec není optimistický. Často konzultuji záležitosti kolem hasičů s jejich veliteli na různých úrovních a situace začíná být velmi vážná. Realita je totiž taková, že investice jsou dlouhodobě na nule a provozní prostředky se snižují. Škrty na platech hasičů, ke kterým se sáhlo, však tuto situaci nevyřeší. Nejhorší je, že připravované snižování rozpočtu znamená propuštění 3 000 hasičů, kteří jsou již nyní naštvaní a otrávení. Bohužel není vůbec jisté, že se propouštění vyhne výjezdovým hasičům. Krácení rozpočtů profesionálů se nutně dotkne i dobrovolných hasičů. Pokud by počet profesionálů klesal a budou muset ještě více šetřit, lze očekávat, že to jen zvýší nároky na hasiče dobrovolné. Nic na tom nemění fakt, že počet dobrovolných hasičů rok co rok stoupá a i jejich odbornost se zkvalitňuje. Dalšími škrty v rozpočtu Hasičského záchranného systému a přenesením jejich povinností na hasiče dobrovolné přesouvá stát své povinnosti v bezpečnosti občanů na obce a také kraje. Ne každá obec však na to bude mít.

Vážený pane ministře, berete občanům v obcích a na venkově malé školy, berete jim pošty. Neberte jim prosím ještě hasiče. Hasiči totiž nejen chrání životy, zdraví a majetky nás občanů v krizových situacích, jako je požár, dopravní nehoda, povodeň či živelní pohroma. Hasiči jsou zejména v menších obcích mnohdy jediným garantem a organizátorem veškerého kulturního, společenského i sportovního dění. Žádám vás, pane ministře, pomozte zabránit tomu, aby byl Hasičský záchranný systém paralyzován, a tím byla ohrožena i činnost hasičů dobrovolných. Moc tím pomůžete občanům této země. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego za kultivovaný přednes vaší interpelace. Prosím pana ministra Kubiceho o reakci.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Já bych chtěl říct, že situace jak v policii, tak u Hasičského záchranného sboru určitě není jednoduchá. My jsme začali jednat o rozpočtu na rok 2013 někdy v únoru letošního roku a 21. srpna na poradě o rozpočtu na rok 2013 bylo dohodnuto s Ministerstvem financí navýšení o 830 mil. pro hasiče a pro policii do provozu a do investic. Z toho by mělo být asi těch 160 nebo 170 mil., omlouvám se, teď nevím přesně, pro hasiče a 700 mil. pro Policii České republiky. To je vlastně nadstavba, to je přidání. A to je vlastně i vysvětlení pro to, když jste mě interpeloval v předchozí části, že policisté a hasiči nemají benzin na výjezdy. Budou mít zcela určitě na rok 2013, protože rozpočet bude odsouhlasen. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Pane kolego, bude ještě doplňující otázka?

 

Poslanec Jan Látka: Já jsem chtěl odejít, já jsem se z toho zpotil. Vaše odpověď byla ještě mnohem kratší než moje otázka. Policii nechci diskutovat. Hasiči, pane ministře, nemáte pravdu. Konzultuji to s krajskými řediteli, s hasiči okresními, jsou tam problémy, obrovské problémy. Kdyby to nepodporovaly obce a kraje, hasiči by mnohdy nemohli jezdit k výjezdům. Je tam problém v technice. Já jsem z Plzeňského kraje. Nebýt pochopení hejtmana a vůbec vedení Plzeňského kraje v pořizování nových cisteren, vybavení a i na určitý provoz a na činnost hasičů, zvláště dobrovolných, byl by to obrovský problém.

Vy jste zmínil, jestli jsem dobře poslouchal, zhruba 170 mil. navýšení pro hasiče. Pro 14 krajů vychází to zhruba 12 až 13 mil. na kraj. Co to je? Hasiči mají obrovský problém. Já bych se nechtěl dožít toho, že problém pocítí občané na podstatném snížení bezpečnosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Pan ministr ještě bude reagovat na vaši doplňující otázku. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Já samozřejmě děkuji krajům a obcím, pakliže podporují Hasičský záchranný sbor. Ale ještě na doplnění vám mohu říci, že v současné době, na přelomu roku nebo začátkem příštího roku, je projekt ve výši 1 mld. korun na nákup hasičských cisteren. To je vlastně ten projekt, který realizoval ještě můj předchůdce pan ministr John. Tímto mu za to děkuji, nebo navrhl a rozjel ten projekt a byla to ve své době náhrada za polygon v Hradci Králové, který by se pravděpodobně již v programovém období nestačil udělat. Takže jedna miliarda.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. A můžeme přikročit k další interpelaci a to je interpelace pana kolegy Johna na místopředsedkyni vlády Karolínu Peake ve věci úspor ve státní správě. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Radek John: Vážená trosko vlády v počtu dvou kusů, vážení tři zbylí poslanci ODS v tomto sále, vážený pane jeden zbylý poslanče TOP 09 v tomto sále, rád bych se zeptal jedné osoby z LIDEM, paní vicepremiérky, na to, jak bude nastaveno snížení byrokratických nákladů v této zemi.

Když jsme vyjednávali ještě ve Věcech veřejných, kterých jste byla členkou, s ODS a TOP 09 zpackaný zákon o církevních restitucích, dosáhli jsme příslibu, že peníze nepůjdou z kapes daňových poplatníků, ale zeštíhlením byrokratických institucí a zrušením ministerstev. Před pěti měsíci jste při našem posledním koaličním jednání dostala jako vicepremiérka na starosti toto opatření. Zatím slyším jenom proklamace, že v příštím roce má být ušetřeno 12 mld. Moje informace jsou, že zatím máte v rukou návrhy na ušetření 600 mil., což je jenom ubohých 5 %.

Takže bych rád věděl, kdy začne šetření, jak na tom pracujete, kdy představíte ucelenou koncepci, jak ušetřit. A upozorňuji, že sliby, že se bude šetřit 2014-2015, což bude jenom závěr této vlády, pokud vydrží, což teď není moc pravděpodobné, tak celý šetřivý balíček bude zřejmě testament, odkaz nové vládě, aby ušetřila a zachránila alespoň zbytky toho, co tato vláda prohospodařila nebo co bylo rozkradeno. Rád bych znal konkrétní termíny a konkrétní objem úspor, který máte na starosti. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP