(15.50 hodin)
(pokračuje John)

Zpráva o jeho příběhu je alarmující. Orgány činné v trestním řízení před čtrnácti lety v případu pana Kosteleckého fungovaly tak, že on je upozornil na trestný čin, oni ho donutili, aby ve spolupráci s policií se zúčastnil transakce na předání peněz, a potom přijela zásahová jednotka, zatkla ho, pan Kostelecký strávil měsíce ve vazbě, soud se táhl léta a pan Kostelecký, který oznámil trestný čin, byl obviněn. Jeho život se octl v troskách, firma zkrachovala, rodina se rozpadla a pan Kostelecký se čtrnáct let marně domáhá svých práv. Česká justice porušila základní práva pana Kosteleckého ze Šumperska. Pan Kostelecký předal informace osobně, a místo aby byl vyzdvihován jako hrdina, skončil tragicky. Pokud se takhle budeme chovat k oznamovatelům trestných činů, nikdy nic nevyšetříme.

Soud pana Kosteleckého zprostil žaloby po řadě let a z rozsudku vyplývá, že policisté s justicí spolupracovali velmi neochotně a nechtěli objasnit podrobnosti té fingované transakce. Zásah do svých osobnostních práv pan Kostelecký posléze zažaloval a žádal zcela oprávněně náhradu škody za vazbu a za totální zničení svého života. Dlouho se mu to nedařilo. Mnoho soudů mu nepřiznalo ani korunu. Teprve Ústavní soud teď, před několika měsíci, vydal přelomové stanovisko. Jeho nález říká, že soudy by měly náhradu nemajetkové újmy poskytnout vždy, když doba mezi zahájením trestního stíhání a osvobozujícím výrokem bude delší než v řádu týdnů a měsíců. (Upozornění na časový limit.) Tady šlo o roky.

Takže prosím pana ministra, aby celou věc důsledně prošetřil a aby se zasadil o principiální narovnání vzešlých křivd jak tohoto občana, tak tisíců dalších takto poškozených. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji vám. Poprosím pana ministra Blažka o odpověď. Prosím, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dámy a pánové, z interpelace je jasné, že teď z hlavy na to odpovědět nemohu. S panem poslancem Johnem jsme se dohodli, že odpovím písemně. Ale jednu poznámku bych možná učinil.

Ono se to týká například nově připravovaného zákona o státním zastupitelství. Když se volá v těchto soustavách po čím dál větší nezávislosti, tak budeme muset také zvyšovat odpovědnost a dohled nad těmito orgány. Pak totiž je pravděpodobnost, že takovýchto případů, kdy se někomu zničí život zásahem státní moci, teoreticky by mělo ubývat. Když je dnes mediální a populistické heslo zvyšování nezávislosti, tak já využívám této příležitosti, abych spíše vyzval k budování nestrannosti těchto orgánů a s nezávislostí těchto soustav bych zacházel pokud možno opatrně. Ale to nás čeká při tvorbě nového zákona o státním zastupitelství.

Odpovím písemně, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Předpokládám, pane kolego Johne, že nemáte doplňující otázku. Děkuji a přistoupíme k další interpelaci, kterou vznáší kolega Látka na pana ministra Kubiceho ve věci policie. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobrý den, pane ministře. Těch interpelací na vás byla spousta a jsem rád, že se takto, sice ne tváří v tvář, ale mikrofon u mikrofonu můžeme konečně setkat po roce a půl.

Vážený pane ministře, je evidentní, že motivací vlády Petra Nečase je posílit městské a obecní policie, které by měly nahradit chybějící policisty. Zatímco v roce 2014 disponovala Policie České republiky 47 tisíci policistů, již nyní jich není ani 39 tisíc a jejich počet se bude snižovat i v příštích letech. Vy jste neumožnil spuštění náboru nových policistů v dostatečném počtu. Už dnes ve třetině místních a obvodních oddělení Policie České republiky nedosahuje počet policistů potřebných patnácti a jejich činnost je do budoucna ohrožena. U části z nich pak hrozí úplné zrušení.

Rozpočet Ministerstva vnitra má oproti roku 2010 klesnout v roce 2014 až o neuvěřitelných 25 %. Zákon posilující pravomoci strážníků je snahou pravicové vlády ještě více přenést odpovědnost za bezpečnost v ulicích na jednotlivá města a obce. Ty budou muset navíc omezit výdaje v jiných oblastech a posilovat rozpočty svých městských či obecních policií. Takové řešení je nesystémové, protože zajištění bezpečnosti na celém území je jednou ze základních funkcí státu, ne měst a obcí.

Proč se, pane ministře, nepokusíte naopak získat více peněz pro Policii České republiky, aby mohla ve vztahu k občanům našeho státu skutečně pomáhat a chránit? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. Poprosím pana ministra Kubiceho o reakci. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, Policie České republiky v roce 2012 plní úkoly ve smyslu zákona. Je pravdou, že za poslední rok, rok a půl odešly od policie zhruba 2 000 lidí, bohužel se tak stalo živelným způsobem, tak jak to bývá, to znamená, že odcházejí lidé a je potřeba k tomu samozřejmě vytvořit i odpovídající řídicí strukturu. Na rok 2013 je předpoklad, v současné době jsem předložil na vládu a myslím, že buď příští týden, nebo ten následující bude projednána systemizace policie, která předpokládá počet policistů na 38 996.

V současné době probíhá diskuse uvnitř policie, kdy každý krajský ředitel, každý ředitel celorepublikového útvaru dostává čísla a finance, do kterých by se měli vejít na rok 2013. Podle mých informací, jak ta setkání probíhají, zatím ti, kteří byli pozváni, s tím souhlasí. Poté, až budou odsouhlasena na všech krajích a na všech útvarech tato čísla, tak budou muset policejní prezident a příslušní náměstci samozřejmě rozhodnout o určitých změnách, kde třeba jsou jiné kriminogenní faktory nebo jiné podmínky na práci.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Máte, pane kolego, ještě doplňující otázku?

 

Poslanec Jan Látka: Určitě. Já bych vám to všechno rád věřil, pane ministře. Mám bohužel problémy ve svém regionu. Na mě se obrátí občané s tím, že jim vykradli auto, vykradli garáž, a když s tím jdou na policii, tak bohužel není nic vyšetřeno, protože jim je řečeno i oficiální cestou, že bohužel mnohdy nemají ani na benzin. To je dost velký problém. Já nejsem odborník na to, abych posoudil, jestli nárůst policie zhruba o 2 000, který jste zmínil, na necelých 39 tis., když jsem v roce 2010 zmiňoval 45 tis. policistů. Prostě je to špatně.

A jako takovou perličku uvedu příklad, na který také lidé poukazují: V ulicích je bohužel policistů čím dál tím méně, a když sem vedete Davida Ratha, tak je kolem toho takový humbuk. Takže i to by myslím stálo za zvážení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Pan ministr ještě bude reagovat na vaši doplňující otázku. Prosím.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Tak určitě se domnívám, že policie pracuje v současné době dobře. Domnívám se, že i bere v úvahu onu komparativní analýzu, která vlastně srovnala početní stavy v evropských státech, a není to nijak mimořádné, ten stav je naopak ještě o trochu větší. Nicméně jsem přesvědčen o tom, že policie se na rok 2013 připravuje velmi odpovědně, velmi dobře a 1. ledna spustí nové podmínky.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Další interpelací je interpelace pana kolegy Víta Bárty na ministra dopravy Pavla Dobeše ve věci fiktivního převzetí D47. Prosím, pane kolego. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP