(Jednání pokračovalo v 10.00 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, budeme pokračovat v našem dnešním jednání. Ještě vás seznámím s omluvami, které mi byly mezitím doručeny. První omluvou je omluva paní poslankyně Marie Rusové, která se omlouvá dnes z pracovních důvodů od 10 do 12 hodin. Dále pan ministr Kamil Jankovský se omlouvá dnes z pracovních důvodů a pan poslanec Stanislav Křeček se omlouvá z dnešního jednání od 11 hodin, a to z důvodu naléhavého plnění povinností mimo budovu Sněmovny. To byly tyto omluvy.

Budeme moci zahájit projednávání písemných interpelací. První interpelace, která byla na pořad 45. schůze předložena - celkem jich bylo deset, kdy poslanci nebyli s odpověďmi spokojeni a z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Sněmovny. Vzhledem k tomu, že paní poslankyně Kateřina Klasnová svou interpelaci stáhla a uplatní ji příště, musíme se vypořádat s devíti odpověďmi na písemné interpelace.

Upozorňuji tedy ještě všechny poslance na ustanovení § 112 odst. 6 jednacího řádu Sněmovny, které zní: Není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ní dále nejedná.

Nyní tedy máme první interpelaci. Je vznesena na ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu. Ten odpověděl na interpelaci poslance Břetislava Petra ve věci zpracování státní energetické koncepce. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 722. Nyní dávám slovo panu poslanci Břetislavu Petrovi. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Břetislav Petr: Dobrý den. Paní předsedkyně, vy jste mi sice dala slovo, ale pan ministr Kuba, který měl odpovídat na moji interpelaci, tady není přítomen. Já bych chtěl, abyste moji písemnou interpelaci posunula na další jednání Sněmovny.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dobře, čili tato interpelace dnes projednána nebude a bude projednána příště, kdy se jí budeme věnovat. Čili to je vyřešení první interpelace.

 

Poslanec Břetislav Petr: Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji vám. To je vyřešení první interpelace. Druhá je vznesena na předsedu vlády Petra Nečase. Je to interpelace, v níž předseda vlády odpověděl panu poslanci Miroslavu Váňovi ve věci, v jakém stavu je naše společnost v důsledku vládnutí této koaliční vlády. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 727. Pan poslanec Miroslav Váňa - nevím, zda je přítomen. (Už stojí u mikrofonu.)

 

Poslanec Miroslav Váňa: Tak já tady stojím.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, já jsem se dívala do lavic a hledala jsem vás v lavici.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Zezadu vypadám jinak než zepředu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Paní předsedkyně, děkuji za udělené slovo. Já musím s lítostí říci, že není poprvé, kdy předseda vlády ne náhodou, ale zcela cíleně, zcela záměrně nepřijde mezi nás, k nám do Poslanecké sněmovny, v době, kdy se mají projednávat písemné interpelace, a stává se to i v případě ústních interpelací. Já jsem velmi rozlítostněn, já to považuji za skandální. Je to opovrhování všemi poslanci na průřez celé Poslanecké sněmovny, na průřez celého politického spektra a potažmo je to opovrhování i veřejností jako takovou, protože z logiky věci my poslanci si interpelaci na premiéra připravujeme proto, abychom mu přednesli obraz, který on nevidí, obraz tam zezdola, obraz o společnosti, obraz o stavu, ve kterém se společnost nachází.

Já nebudu dále zdržovat. Já vás, paní předsedkyně, velmi prosím a žádám, aby moje interpelace na předsedu vlády byla přesunuta, byla stažena a zařazena na příští zasedání. Jenom věřím, že předseda vlády na to zasedání mezi nás přijde, že dorazí a že bude přítomen. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče. Zeptám se vás ještě, zda se totéž týká i vaší příští interpelace.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Pakliže myslíte tu druhou - jenom prosím, abyste řekla název té druhé interpelace.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Název druhé interpelace je ve věci - vláda je sociálně nespravedlivá. Je to tisk 728.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vláda je sociálně nespravedlivá, ano. Ano, tak té se to týká také.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dobře. Tím jsme vyřešili druhou a třetí interpelaci. Čtvrtá interpelace byla paní poslankyně Kateřiny Klasnové. Avizovala jsem, že ji předloží na příští schůzi, nebo příště.

Pátou interpelací je odpověď předsedy vlády Petra Nečase na interpelaci poslance Miroslava Grebeníčka ve věci podezření, že vláda České republiky, předseda vlády a někteří její jednotliví ministři v rozporu s platnou ústavou a zákony dlouhodobě záměrnou nečinností nebo nedbalostí, případně konkrétními politickými a dalšími aktivitami, zabraňují řádnému šetření a postihu případů korupce a velké hospodářské a jiné kriminality, která ohrožuje ekonomickou bezpečnost státu a způsobuje škody mimořádně velkého rozsahu na majetku státu, měst a obcí a rozsáhlou újmu na majetku a právech podnikatelských i nepodnikatelských subjektů a občanů. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 775.

Pan poslanec Grebeníček má slovo.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, myslím, že jste slyšeli název mé interpelace. Jde o tak zásadní a vážnou věc, že bez přítomnosti premiéra by vlastně ani nebylo korektní zahájit jednání na toto téma. Já bych se na vás tedy obrátil s tím, že bych požádal o přerušení do příští schůze, tedy do doby, kdy premiér bude přítomen při jednání Poslanecké sněmovny. Děkuji za pochopení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tedy přerušení. Budeme muset teď hlasovat o tom, že přerušujeme projednávání této interpelace.

Já se ještě zeptám, protože jsem teď byla upozorněna - pan poslanec Petr navrhoval totéž, přerušení, pokud se nemýlím. Čili bychom tato dvě hlasování nyní absolvovali. Upřesněte nám to prosím, pane kolego.

 

Poslanec Břetislav Petr: Já jsem byl upozorněn tady pánem z protokolu, že musím, abych nemusel znovu psát písemnou žádost, požádat o přerušení. Paní předsedkyně, já bych požádal stejně jako pan kolega Grebeníček o přerušení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dobře, stejně tak. Jestli Sněmovna nebude mít námitek, vrátíme se nejprve k interpelaci pana poslance Břetislava Petra, který interpeloval pana ministra Kubu a žádá o přerušení této interpelace do příštího jednání, tedy do příštího termínu, kdy budou na pořadu schůze písemné interpelace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP