Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
6. září 2012 v 9.01 hodin
Přítomno: 176 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji třetí jednací den 45. schůze Poslanecké sněmovny. Vítám vás na ní.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. Prosím, abyste mi ohlásili, kdo máte kartu náhradní.

Dnes se omlouvají z našeho jednání tito kolegové: Vojtěch Adam - osobní důvody, Ivan Fuksa - pracovní důvody, Michal Hašek - bez udání důvodu, Pavel Hojda - pracovní důvody, David Kádner - pracovní důvody, Květa Matušovská - pracovní důvody, Josef Nekl - pracovní důvody, Josef Novotný mladší - pracovní důvody, Jiří Paroubek - osobní důvody, Anna Putnová od 9 do 15.30 - osobní důvody. Ještě dodám, že pan poslanec Nekl se omlouvá od 9.30 do 14.30 a pan poslanec Hojda se omlouvá dnes od 9.30. Pan kolega Antonín Seďa od 9.30 do 13 hodin pro pracovní důvody, Bohuslav Sobotka - pracovní důvody, Jiří Šlégr - osobní důvody, Dana Váhalová - pracovní důvody, Miloslava Vostrá - osobní důvody.

Z členů vlády se omlouvají: Petr Nečas, Pavel Dobeš, Petr Fiala pro pracovní důvody, Leoš Heger - pracovní důvody od 9 do 10 hodin, Tomáš Chalupa - 9 až 11 a od 14.30 pro pracovní důvody, Martin Kuba z dopoledního jednání pro pracovní důvody, Jan Kubice - dopolední jednání, pracovní důvody, Karel Schwarzenberg - 9 až 11 pracovní důvody, Alexandr Vondra - pracovní důvody.

To jsou omluvy, které jsem obdržela do této chvíle.

Dnešní den zahájíme tedy bodem číslo 20, jsou to odpovědi členů vlády na písemné interpelace. Poté budeme pokračovat dalšími body. Dnešní odpolední jednání - jenom připomenu, že zahájíme bodem ústní interpelace. Dále vás upozorňuji, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím. V 11 hodin a 30 minut proběhne jejich losování. Tolik to, co jsem potřebovala sdělit v úvodu schůze.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

20.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

Pan kolega Koníček se hlásí. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedkyně, já se domnívám, že nemůžete zahájit bod, protože zde není ani jeden zástupce vlády. Podle jednacího řádu a dopisu pana premiéra, který pověřil zástupce na jednání Poslanecké sněmovny, by tu někdo z těch zástupců měl být.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, pane poslanče, podle jednacího řádu to tak je. Jenom připomenu, že včera večer probíhala jednání mezi poslaneckými kluby ohledně toho, jak bude uspořádáno dnešní jednání. Vláda avizovala, že od 9 hodin bude zasedat. My jsme dospěli k tomu, že podle zákona písemné interpelace musí být zahájeny.

Teď dostávám zprávu, že bylo jednáno s Úřadem vlády, kdo sem přijde. Takže máme dvě možnosti - buďto přerušíme toto projednávání do doby, než se dostaví někdo ze zástupců vlády, nebo budeme pokračovat v jednání a každý z poslanců má také své možnosti. Vzhledem k tomu, že tady nebude přítomný zástupce vlády, kterého interpeluje, může tuto svou interpelaci stáhnout a předložit ji příště, to znamená, že ta interpelace v žádném případě nepropadá, nemizí, anebo ji může přednést. To jsou vlastně ty možnosti, pro které se bude muset sám rozhodnout.

Je nějaký návrh ze strany Sněmovny, jak postupovat? Je návrh počkat, než se dostaví někdo z členů vlády? Pan kolega Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedkyně, paní a pánové, přeji dobré ráno všem, kdo přišli do Poslanecké sněmovny.

Jsem přesvědčen o tom, že jiná možnost, než na chvíli přerušit naše jednání a počkat, než se dostaví pověřený člen vlády, ani není. Proto to takto navrhuji. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dobře. Vzhledem k tomu, že nedovedu určit čas, kdy se tak stane, budeme muset postupovat nějak po krocích. Čili já teď vyhlásím přestávku od 9 do 10 hodin, a pokud do té doby vyjednám účast některého z členů vlády, pošlu předsedům poslaneckých klubů, jaký je další postup. Pokud se mi to nepodaří, v 11 hodin, protože to je doba, kdy končí písemné interpelace, se sejde Poslanecká sněmovna a bude pokračovat ve svém jednání. Je nějaký problém s tímto postupem? (Nikdo se nehlásil.)

Vyhlašuji přestávku do 10 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 9.07 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP