(19.10 hodin)
(pokračuje Tluchoř)

Znovu a znovu jsem nucen volit mezi loajalitou ke značce ODS a k jejímu momentálnímu předsedovi. Tuto situaci již považuji za neúnosnou. Já už jsem si vybral. Budu hlasovat pro značku ODS, tedy proti balíčku. A pevně věřím, že při jeho novém projednávání zvítězí zdravý rozum a balíček bude možné upravit tak, aby byl ve prospěch ekonomiky a občanů a aby také zohledňoval program ODS a vládní program. Doufám, že vláda a koalice nebudou trvat na tom, že buď balíček v nezměněné podobě, nebo nic. Pak by totiž na adresu kabinetu šlo říct jediné: Ještě nikdy v historii České republiky neriskovala žádná vláda tak mnoho pro tak málo.

Děkuji pěkně. (Potlesk poslanců Šnajdra a Fuksy.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní prosím o slovo pana poslance Bártu a po něm je přihlášen pan kolega Skokan.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, je sedm hodin večer druhý den jednání Poslanecké sněmovny a mně nezbývá, než si v první řadě postesknout, že je velmi smutné, je velmi tragické nedostat za dva dny odpověď od pana premiéra, proč jsou pro něj důležitější ratingy z hlediska žebříčku hodnocení dlužníků místo toho, aby pro něj byl alespoň trochu důležitý žebříček konkurenceschopnosti. Umístění České republiky, jak jsem tady včera říkal, někde kolem Mongolska a jiných zemí bohužel ne z evropského kontinentu, kde v řadě parametrů je Česká republika poslední zemí z Evropské unie v řadě parametrů konkurenceschopnosti.

Je velmi smutné, že pan premiér radši přemýšlí o tom, jak se vyrovnat s jednotlivými poslanci v poslaneckém klubu ODS, kde především mě v tomto kontextu děsí to, kolikrát se za tu dobu potkal pan premiér s Ivanem Langrem a kdo všechno a jakými prostředky se tady bude snažit dál vyvíjet názor uvnitř parlamentní politické strany. Já se opovažuji tvrdit, že v souvislosti s odvoláním policejního prezidenta, v souvislosti s policejním pučem, který jsme tady zažili, v souvislosti tedy s žabáky Ivana Langra na policejní inspekci, respektive na Generální inspekci bezpečnostních sborů, je tato otázka zcela na místě. A velmi mě mrzí, že musím toto bezpečnostní téma otevírat zrovna u tohoto tak podstatného daňového balíčku. Obávám se při znalostech české politiky za dva roky v její praxi, že tato otázka není nijak filozofická, ale bohužel velmi reálná.

Nicméně k vlastním daním. Zde nyní je debata filozofická, zde nyní je debata čistě politická, ale přesto si myslím, že vedle těchto dvou zásadních pohledů je zapotřebí myslet na ten dle mého názoru nejpodstatnější pohled, na to, že dnes někteří lidé sedí u televizních obrazovek a denně řeší to, jestli budou mít raději na léky, nebo na zaplacení nájmu, anebo taky že vůbec musí přemýšlet, jestli zítra přijdou o práci a nebudou mít vůbec na nic. A když tady hovořím o tom, že Česká republika se propadá ve strategii konkurenceschopnosti, tak zde je zapotřebí především připomenout konkrétní lidi, kteří dnes nemají práci a kteří díky klesající konkurenceschopnosti České republiky v brzké době o tu práci mohou přijít.

Nemáme silnici R35. NERV pana premiéra poučuje o tom, že potřebujeme silnici R35, protože jinak se nám továrny z Moravskoslezského kraje přestěhují do Polska. Jaká je dnes nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji? A jaká bude nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji, jestli byť jediná větší firma z tohoto regionu do Polska odejde? To jsou otázky, na které jsme od pana premiéra za dva dny odpověď nedostali. Místo toho se nyní má prohlasovat balíček, který zvýší celkovou složenou daňovou kvótu, jak nám v neděli v Otázkách Václava Moravce sdělil pan ministr financí, o více než 1 %. Je vtipné, že na různých místech zde v Poslanecké sněmovně pan premiér tvrdil pravý opak. Pan premiér tvrdil, že daňová kvóta naopak bude nižší po schválení tohoto balíčku, a potom proti tomu pan ministr financí v zásadě usvědčí pana premiéra ze lži.

A já si myslím, že mimo usvědčené lži pana premiéra je zde zásadní si položit otázku, v jakém kontextu se lže zde v Poslanecké sněmovně i při projednávání tohoto balíčku. Já už jsem tady na začátku prázdnin říkal, že státní rozpočet pan ministr Kalousek předkládá se lživými položkami, kdy je nadhodnocená Všeobecná pokladní správa, kdy je nadhodnocená cena, kterou budeme platit za splácení státního dluhu, kdy je zcela evidentní, že pan ministr financí si vytváří v rozpočtu vatu, kterou následně použije v kontextu citace Petra Skokana na to, aby mohl rozdávat některým vyvoleným účelové dotace schované do Všeobecné pokladní správy.

A zažíváme jiné kejkle, jiné lži. Státní rozpočet vedle této vaty zcela jednoznačně počítá s příjmy, které nikdy státní kasa příští rok mít nemůže. Pan premiér a ministr financí lže, když tvrdí, že příští rok česká ekonomika poroste o 1 %. Pan ministr Kalousek a pan premiér lže a je naprosto jednoznačné, že lže, v kontextu toho, že si může myslet, že když zvýší daně, že přesto česká ekonomika o 1 % povyroste. To znamená, jde o dvojitou lež, jde o lež růstu ekonomiky a jde o lež, která je spojená s tím, jak ještě více českou ekonomiku přiškrtit.

Já apeluji na to, abychom vnímali konkurenceschopnost České republiky jako základní měřítko práce této vlády. Já apeluji na to, abychom mysleli na to, že jestliže budeme přijímat jednotlivé paragrafy tohoto zákona, jednoznačným způsobem dále ještě více podtrhneme konkurenceschopnost České republiky někam na úroveň Mongolska.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců VV.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dále je přihlášen pan poslanec Petr Skokan. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP