(14.50 hodin)
(pokračuje Votava)

Vláda své problémy s naplňováním příjmů státní pokladny a se snižováním deficitu státního rozpočtu řeší na úkor jedné z nejslabších vrstev naší společnosti, na našich seniorech, důchodcích. Troufám si říci, že to, co činí vláda ODS, TOP 09 a LIDEM, je podvodem na našich důchodcích. A je také podvodem na voličích, kterým před volbami koaliční strany slibovaly svoji pozornost a podporu lidem ve stáří, možná kromě party LIDEM - jak příznačný název, že? - která sice tedy má v názvu LIDEM, ale lidem, v tomto případě důchodcům, svou přítomností ve vládě škodí, ruku v ruce s Občanskou demokratickou stranou a s TOP 09.

Řada důchodců s malými příjmy, s malými důchody dnes opravdu jen přežívá. To není fráze, to je skutečnost. Vlivem špatné hospodářské politiky této koaliční vlády dochází ke zdražování základních životních potřeb, kterými jsou potraviny, léky, ale i bydlení, služby atd., atd. A to se ještě rok od roku prohlubuje. Penzistům se zvyšují především náklady na životní potřeby, bez kterých se oni ovšem neobejdou. A starší lidé prostě nemohou dost dobře reagovat na takovéto zvyšování životních potřeb, nemohou navyšovat své příjmy, řada z nich nemá ani možnost si někde přivydělat, z řady důvodů, mimo jiné z řady důvodů, co se týká jejich zdravotního stavu. Snižování jejich kupní síly může mít také za následek, a má za následek, že se budou více objevovat mezi dlužníky. A nemyslím si, že je to tím, že by si dopřávali drahé exotické dovolené na úvěr nebo si na ně půjčovali.

Nikdo se tedy nemůže divit tomu, že senioři-důchodci snad poprvé vyšli do ulic a protestují proti vládě, protestují demonstrací za přežití, jak to sami nazvali, pořádají petiční akce. A co vláda? Je slepá, je hluchá? Asi ano. Je hluchý a slepý pan ministr Drábek? A co paní a páni poslanci z koaličních lavic? Jste taky slepí a hluší k protestům seniorů? Slibovali jste přece na mítincích i ve svých programech důstojný život našich seniorů, důstojné podmínky pro naše seniory, a ne živoření pro mnohé z nich.

Tak jako mé kolegy určitě i vás navštěvují senioři ve vašich poslaneckých kancelářích - nevím, jestli jim dopřáváte sluchu, já jim sluchu dopřávám, setkávám se s nimi i na ulicích a při jiných příležitostech - a říkají: Jak máme s důchodem vyjít? Jak máme zaplatit nájem, jak máme zaplatit za elektřinu, za plyn a za další služby? Co nám ještě zbude na potraviny, na jídlo? Už tak se uskrovňujeme. Proč tato vláda je ochotna dát církvím miliardy - to často zaznívá - a na nás kašlou, pro nás peníze nemají? To bylo řečí před volbami, jak chcete důstojné stáří, důstojný život pro naše seniory.

Dámy a pánové, já takovýto zákon v žádném případě nemohu podpořit a také nepodpořím. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní prosím o slovo pana poslance Břetislava Petra, dalším přihlášeným je pan kolega Adam Rykala.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové. O důchodové reformě tady byla řečena řada slov. Ale jenom pro připomenutí: V zákoně č. 155/1965 Sb. ta klauzule, která říká, jak mají být valorizovány důchody, tam nebyla zbůhdarma, ale je tam proto, aby neúspěšná vláda, která není schopna naplnit rozpočtové příjmy, sáhla na důchodce jako na první, kterým zmrazí anebo upraví důchody, aby tím maskovala příjmy, které nemůže zajistit z ostatních daní, které plynou do důchodového pilíře.

Je třeba také říci, že důchodci jsou tou nejvíce zranitelnou skupinou, která jako celek se nemůže bránit. Zde je nezbytné v této záležitosti připomenout několik okolností, a to jak se vyvíjel důchodový účet prvního pilíře do roku 2006, tedy za vlád sociální demokracie, kde nižší DPH byla pouze 5 %, ale důchodové příjmy prvního pilíře byly v přebytku. Nástupem pravicových vlád se zvyšovaly sazby od roku 2008 nejdříve na 8 %, posléze na 10 %, dneska na 14 %, a oč tady bojujeme, je další zvýšení o jedno procento. Je třeba říci, že proces zvyšování DPH připomíná nějaký román nevalné úrovně, který je vydáván na pokračování, a je nezbytné očekávat, kam by záležitost zvyšování DPH mohla až dostoupit.

Je třeba si uvědomit jednu zásadní věc, a to tady zaznělo už od předřečníků, že nějaká hranice chudoby je kolem 9 500 Kč. Situace, kdy průměrný důchod je 10 600 Kč, z hlediska statistického řešení nás vede pouze k jednomu: že část lidí, kteří začnou pobírat důchod, musí být pod hranicí průměrného důchodu, a tedy v rámci důchodu se dostávají už do hranice chudoby. Je třeba říci, že pokud by toto šlo takto dále, tak díky opatření, které by mělo platit podle stávající vlády až do roku 2015, by se dalo předpokládat, že 12 až 15 % lidí bude žít na hranici chudoby.

Podle důvodové zprávy, která byla vládou předložena k tomuto zákonu, je počítáno s tím, že deficit příjmů prvního důchodového pilíře v období 2013 až 2015 se bude pohybovat kolem 50 až 57 miliard ročně.

To, co tady přednášel pan ministr financí, že zvýšení důchodů přinese v roce 2013 zvýšení výběru o 16 %, je pouhá iluze, neboť za první půlrok se výběr zlepšil pouze o 3 %.***




Přihlásit/registrovat se do ISP