(18.30 hodin)
(pokračuje Semelová)

Naprosto nedostatečné jsou platy nepedagogů. Učitelé zas na mnoha školách pojedou při zhoršujících se podmínkách na základní plat. Podle průzkumů 70 až 90 procent vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců pobírá vyšší plat než průměrný učitel. Učitelé s 15letou praxí si v průměru vydělávají jen polovinu toho co jejich vysokoškolsky vzdělaní vrstevníci. Peníze nejsou na asistenty na školách. Jejich přítomnost by měla být v souvislosti s integrací některých žáků přitom naprosto samozřejmá.

S finančními problémy se potýkají pochopitelně i střední a vysoké školy. Vysoké školství, jak víme, má být zpoplatněno, takže o tom, kdo bude studovat, bude stále víc rozhodovat peněženka a ne znalosti a zájem o obor.

Závěrem. Finanční situace ve školství je, jak už jsem řekla, velmi tristní a je třeba ji řešit ještě v tomto roce, ale pochopitelně také při přípravě státního rozpočtu na rok příští. Ministr školství Petr Fiala by měl proto dát Poslanecké sněmovně informaci, jak v těchto otázkách postupuje.

Navrhuji proto zařazení bodu Informace ministra školství Petra Fialy o řešení napjaté finanční situace na školách a o přístupu Ministerstva školství v souvislosti s přípravou státního rozpočtu na rok 2013. Navrhuji tento bod jako první bod jednání zítra, tj. ve středu 5. 9. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: První zítra ráno. (Poslankyně Semelová souhlasí.) První zítra ráno v 9 hodin.

Pan poslanec Radek John tady má informaci premiéra ve věci plnění šluknovských opatření. Jenom upozorním, že po panu poslanci Johnovi mám ještě pana Stanislava Polčáka a to vlastně už je všechno, co se týče přihlášek. Prosím nyní pana poslance Johna.

 

Poslanec Radek John: Děkuji, pane předsedající. Bylo by tristní, kdyby se na obyvatele Šluknovska opět zapomnělo. To je ten slibovaný příspěvek.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předstupuji před vás s požadavkem o zařazení bodu o podání informace premiéra Nečase ve věci plnění tzv. šluknovských opatření.

Mám řadu indicií, že vláda neplní slib Šluknovsku a tamějším slušným občanům a velmi reálně tamějšímu regionu, ale i dalším sociálně a bezpečnostně postiženým lokalitám hrozí horký podzim sociálních bouří. Přestože vláda Petra Nečase slibovala maximum pomoci a preventivních opatření obcím Šluknovska, nestalo se téměř nic. Vláda v uplynulém týdnu projednávala zprávu o stavu šluknovských opatření. Ta potvrzuje, že pomoc je stále roztříštěná, často jde proti sobě a je naprosto nedostačující. Jak potvrzují terénní pracovníci a místní starostové, situace se opět zhoršuje a hrozí, že přeroste v další nepokoje.

Namísto konkrétní pomoci, podpory místních zaměstnavatelů, tvorby zákonů a vyhlášek, které rychle pomohou obraně slušných občanů před lichváři, před pouličními gangy, před pachateli drobné kriminality, vládní agentura pro sociální začleňování provedla několik objevných analýz, které zjistily, že vyplácení, resp. nevyplácení dávek mělo přímý vliv na motivaci rodin k přestěhování do jiného města. Dalším překvapivým zjištěním bylo, že region Šluknovska trpí nedostatkem sociálních služeb prevence a pomoci rodinám s dětmi. Přístup agentury je naprosto neuvěřitelný, vůči tamějším slušným občanům až posměšný. Namísto adresné a okamžité pomoci nabízejí teoretické rady ze svých úřadoven. Stejný postoj ale vyznává i Nečasova vláda, což hned konkrétně doložím.

Za zásadní selhání vládní legislativní pomoci považuji fakt, že i po provedení novelizace umožňuje zákon o hmotné nouzi vlastníkům ubytoven inkasovat více než dvojnásobek částky, kterou by lidé zaplatili za výrazně větší, kvalitnější a v neposlední řadě právně jistější bydlení ve stejném městě. To je přece neuvěřitelné! Státu se nedaří omezovat místní lichvu s bydlením a to zásadně prohlubuje místní sociální napětí.

Připomínám, že vláda má možnost urychlené pomoci v podobě vyhlášek a návrhů zákonů, které Věci veřejné shromáždily v tzv. šluknovském desateru. Jde o zavedení centrálního registru přestupků, rychlé vydání prováděcí vyhlášky k zákonu o odpadech, která by měla zpřísnit režim výkupu železa a barevných kovů. Schválení zpřísnění loterijního zákona. Dále nastavení hygienických norem stanovujících počet metrů čtverečních na jednu osobu v bytové jednotce, což by zajistilo důstojné bydlení všech občanů a zamezilo jejich nekontrolovatelnému sestěhovávání, společně s úpravou zákona o sociálním podporovaném bydlení. Je potřeba také zpřísnit sankce za opakované přestupky typu rušení nočního klidu a jasné stanovení obsahu nočního klidu, aby měla policie a místní samospráva vůbec šanci stávající zákon konečně účinně využívat. Zároveň by vláda měla v rámci změny rozpočtového určení daní ve prospěch menších měst zafixovat část navýšených výdajů na růst místní zaměstnanosti v obcích. Od starostů Šluknovska vím, že nedošlo ke snížení majetkové a násilné trestné činnosti. Proto je přinejmenším třeba zachovat stávající počet policistů a posílit jejich výkon hlídkové služby.

Vláda se musí zaměřit na všechny možnosti rychlejší a důslednější postižitelnosti trestných činů a přestupků, na rychlé vynesení trestu, které má výchovný a výstražný účinek na celou společnost, nejen na bezpečnostně vyhrocené lokality republiky. Vláda musí zároveň skrze Ministerstvo práce a sociálních a věcí posílit program veřejně prospěšných prací, po kterém volají starostové. A také program veřejné služby s dlouhodobou perspektivou. To vše je pro obce nejrychlejší a nejsnazší možností, jak podpořit místní zaměstnanost i s výhledem na kritická období, kdy končí sezónní práce. Pokud ale vláda nezačne skutečně a urychleně jednat, tak jako nejedná už celý rok, pokud nebude jednat jako celek, hrozí, že nás tedy čeká horký podzim spojený se sociálními bouřemi, a to nejen na Šluknovsku.

Proto, vážený pane předsedající, navrhuji zařazení tohoto nového bodu jako prvního po pevně zařazených a žádám o informaci premiéra Nečase, jak bude celou situaci řešit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A teď požádám pana poslance Polčáka, co si na nás... Prosím.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Děkuji, pane místopředsedo. Nebude to nic dramatického.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovoluji navrhnout, aby bod číslo 3, zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi, náboženskými společnostmi, byl zařazen jako první pevně zařazený bod jednání této Sněmovny po volebním bodu, tzn. první bod po volebním bodu, volbě místopředsedy Sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To znamená jako druhý.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Ano, po volebním bodu to bude druhý bod.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: První po místopředsedovi Sněmovny. Pokud ten bude zařazen. A teď jsem viděl pana poslance Stanjuru se hlásit.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych chtěl požádat o přestávku v délce jedné hodiny na jednání klubu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Jak vidíte, tohle je zřejmě to, co rozhodne o dalším průběhu naší dnešní schůze. Takže my už tedy nebudeme ty návrhy hlasovat. Vyhovím žádosti o jednání klubu a samozřejmě pro dnešní den ukončíme jednání Sněmovny.

Jen tedy sdělím, že zítra Sněmovna začne jednat v 9 hodin rán,o a tedy bude se muset vypořádat s otázkou návrhu pořadu schůze. To je jediné, co je zjevné. Takže zítra v 9 ráno bude Sněmovna pokračovat.

 

(Jednání skončilo v 18.40 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP