(17.40 hodin)
(pokračuje Novotný st.)

Existuje zde podnik, Dopravní podnik hlavního města Prahy, který, jak se teď ukázalo, velice výrazně zhoršuje své smlouvy, které má s dodavateli, v době voleb. To je jak na houpačce. V době voleb se najednou velmi nevýhodné smlouvy ještě více znevýhodní v neprospěch města Prahy a Dopravního podniku, protože je potřeba pokrýt tyto náklady.

Chci zde upozornit na něco, na co jsem už upozorňoval v minulosti, a týká se to sofistikovaného popisu korupce při veřejných zakázkách v Brně. Mám zde cédéčko, není to nahrávka ABL, je to nahrávka ODS vůči ODS. Mezi sebou se senátor a zástupce hejtmana snažili dokázat, kdo si z těch peněz, které jsou vybírány za stavební zakázky zmanipulované, nechává něco pro sebe. A tehdy jsem se pokusil s kolegou Zlatuškou na tento jev upozornit. Výsledkem bylo, že zasáhl Ivan Langer a zástupkyně nejvyšší Vesecká. Celá kauza se odložila s tím, že je to rozhovor nesvéprávných lidí, senátora a majitele stavební firmy o zhruba třech stech zaměstnancích, a že vlastně se z toho nedá nic dovodit.

Teď zde ale máme novou situaci. Novou v tom, že zde máme institut spolupracujícího obviněného, a stačilo již tehdy udeřit na ekonomy těch stavebních firem, je to většina firem z Brna a okolí, nadnárodní firmy, a v podstatě od těchto lidí, kteří nejsou přímo zaangažovaní, kteří musí jenom krýt v rámci udržení svého místa tyto kšefty, odvádění povinných procent politickým stranám, a začít je vyšetřovat, vzít je do vazby. A touto formou by se dalo dosáhnout jejich spolupráce. Doufám, že tahle věc bude opět otevřena. Na té nahrávce je přesně popsáno, kolik se dává procent. Jsou tam přesně popsány ulice, Černovické terasy a všechny zakázky jak kraje, tak města Brna, kolik má být na účtě. Jedná se asi o 57 milionů. To je jedna z krajských úrovní. A mám signály, že ve všech krajích to probíhalo podobně. Kdo tam zaplatil, kdo nezaplatil, kdo ty zakázky nedostane. A jednou za měsíc se sejdou jacísi kmotři, kteří o tom rozhodují, a podle toho se rozdělují zakázky.

Takže tento materiál je k dispozici a doufám, že s tím Karolína Peake s týmem, který má teď k dispozici, je tady ministr spravedlnosti, který je z Brna, zná konkrétně všechna ta jména, která tam jsou uvedená, zná konkrétní zakázky a po těch ulicích, o kterých se hovoří, také jezdí.

To je tady k tomu. A abychom se vrátili k tomu, co tady vidím. Na minulé schůzi jsme zde řešili poslance Ratha s jeho problémy. Skutečně poslanec Rath má pravdu, je to malá čudla. Ti velcí žraloci jsou někde jinde. Ti velcí žraloci nám tady diktují, jak budeme hlasovat. A to je podstatné a myslím si, že s tím bychom měli něco dělat. Ten zavedený systém financování politických stran přes politické strany nás nutí býti otroky, býti takovými těmi nosiči vody, když řeknu tu cyklistickou terminologii, abychom zde hlasovali v duchu toho, co se někde domluví, co někde potom by nám, kdybychom to neudělali, bude vyčítáno, nebudeme nasazeni atd. A z toho důvodu tvrdím, že Poslanecká sněmovna nemá plnou legitimitu právě proto, že když ta strana, která víc ukradne, tak tím víc má poslanců. To je pro mně prostě neuvěřitelná věc.

Zamýšlel jsem se nad tím, proč je kolega Rath bídák a proč je třeba kolega Vondra, nebo ministr Vondra, hrdina. Hrdina! On je skutečně vnímaný tak, že sice za něj se stalo, že uteklo sto milionů z naprosto řádově předražené zakázky, ale on je hrdina proto, že on si přitom nic nevzal. A tak to má být! Kdežto kolega Rath zřejmě si nějaké peníze vzal i pro sebe, a tím pádem je bídák!

Existuje tady velké nebezpečí. Dosavadní zlodějny - a přeji si skutečně, aby to byla pravda - začínají lézt ven. Je potřeba na to reagovat. Dluhy se musí, byť celostátní, městské a krajské, musí začít splácet. A lidé jsou naštvaní. A to je pro politiky velice nebezpečné, protože v tomhle stavu se nedá jít dlouhodobě tou samou cestou, kde jsme dvacet let takhle znetvořovali v podstatě nějakou politickou mapu. A proto se hledá nová forma.

Tou novou formou jsou podle mne církevní restituce. Je to proto, že církevní restituce se těší velké přízni a velkému zájmu různých finančních skupin, které se už těší na to, jak budou tyto peníze spravovat. Mimo jiné tyto finanční skupiny to tady všechno ovládají. Takže to je jedna skupina možných zdrojů, možných příjmů. A ti, když řeknou, že něco zajistí, tak to zajistí velice dokonale. Myslím tím spolufinancování politických stran přes různé tyto slevy, prostředníky atd. Druhou formou, jak to je možno zajistit, je Vatikán. A ten je dlouhodobě známý tím, jak je neprůhledná, staletím prověřená studánka mlčení, kde se tyhle věci dají domluvit, a skončí to tam jako v pokladně. Takže se obávám, že strany, které se snaží prosazovat církevní restituce i za cenu toho, že vědí, že to je velký průšvih, že to může být obrovský průšvih pro tuhle zemi, prolomení dekretů atd., to sem nepatří, nicméně to je z mé dvacetileté zkušenosti s politiky velká obava, kterou mám.

Předám teď tu nahrávku, vnitřní nahrávku ODS, Karolíně Peake, aby dohlédla na to, že se tahle věc znovu otevře. A pokud nedohlédne, tak aby se aspoň inspirovala, jak získat peníze pro případné volby.

Já vás žádám a prosím, abyste se tímto zásadním tématem zabývali, protože financování politických stran je skutečně základní příčinou naší vaší nesvobody. Nesvobody v tom, že jsme něco slíbili poslaneckým slibem a my to nejsme schopni dodržet, protože teď zrovna probíhá tady někde masakr poslanců ODS, kteří se musí zřeknout své pravicovosti v duchu nějakých dohod, které udělala současná koalice.

Věci veřejné postupně vyklízejí to pole. Všichni lidé, kteří byli spojeni s Věcmi veřejnými, jsou vyměňováni, nahrazováni těmi pravými bez výběrových řízení naprosto neuvěřitelným způsobem, viz přitom naprosto nestranický a nezávisle zvolený policejní prezident. A my jsme dosáhli pouze toho, že se nám bude věnovat policie ovlivňovaná ODS a policie ovlivňovaná ministrem Kalouskem, která se jmenuje finančně analytický útvar. Ten už provedl u řady z nás analýzu našich účtů, našich financí, takže se tady cítím jako šikanovaný poslanec, který je ze všech stran prostě někým napadán, je mu vyhrožováno žalobami atd. Toho jsme zatím dosáhli. Ale pokud se tohle téma otevře, tak si myslím, že by to byl zásadní posun k omezení korupce v České republice.

Už nebudu zdržovat. Navrhuji zařazení tohoto nového bodu jako poslední bod před body vrácené Senátem.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě jednou, já jsem to - přiznám se - úplně přesně nepochopil. Navrhujete zařazení...

 

Poslanec Josef Novotný st.: Jako poslední bod před body vrácené Senátem.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Jako poslední bod před body vrácené Senátem.

Teď tady máme pana poslance Jiřího Štětinu. Je to Informace ministra financí o přechodu českých právnických osob do oblastí se sníženými daňovými sazbami. Prosím, můžete.

 

Poslanec Jiří Štětina: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, navrhuji zařazení nového bodu programu Informace ministra financí o přechodu českých právnických osob do oblastí se sníženými daňovými sazbami.

Zvyšování daní je nepochybně až ten nejkrajnější prostředek řešení problémů státní pokladny a je zcela jednoznačně v rozporu s prohlášením vlády, na jehož základě tato vláda dostala důvěru Poslanecké sněmovny. Je pro mne zcela nepochopitelné, že vláda, která vážně uvažuje o novém zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty, si raději nepoloží docela klíčovou otázku, a to nakolik dovedeme vybírat ty daně, které jsou již dnes zavedeny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP