(19.30 hodin)
(pokračuje Marková)

Zásadně odmítám dokola opakovanou lež, která se ale nikdy nezmění na pravdu, že jediným lékem na takzvaně nemocné české zdravotnictví je spoluúčast pacientů a její nekončící navyšování. Jen tak se prý lze bránit nadužívání zdravotní péče. V zemi, kde doposud stačilo pouhých 7 % HDP na vcelku efektivní zdravotnický systém, v podstatě ani nelze o nadužívání příliš hovořit. Přesto byly pod záminkou zneužívání zavedeny tzv. regulační poplatky, které v konečném důsledku nic neregulují, ale částečně nahrazují samotnou pravicovou vládou způsobený výpadek příjmů. Lékaři a zdravotnická zařízení si na příjmy z poplatků již zvykli, a tak se pan ministr nechal slyšet, že se budou muset navýšit. Je však naprosto jasné, že zatímco bohatým občanům poplatky nebrání v případném zneužívání zdravotní péče, mohou stejné poplatky vytvářet pro chudé občany překážky v přístupu ke zdravotní péči.

Pokles hospodářství se pro pravicovou vládu stal důvodem k omezování veřejných výdajů ve zdravotnictví. Typickým příkladem je naprosto chybné rozhodnutí nezvyšovat platby na zdravotní pojištění za děti, důchodce a nezaměstnané, tedy za tzv. státní pojištěnce. Přitom právě v platbách zdravotního pojištění dosud existuje velká nespravedlnost. A zvýšení plateb za státní pojištěnce slibovala před volbami většina politických stran. Zatímco za jednoho zaměstnance dostávají zdravotní pojišťovny více než 2000 korun měsíčně, tak za státního pojištěnce pouze 723 korun. Přitom stát platí pojistné za více než polovinu obyvatel ČR, kteří ale ne vlastní vinou čerpají 80 % veškeré zdravotní péče.

Je neuvěřitelné, že i když se celkově ztráty ze systému zdravotnictví odhadují na 10 až 20 %, tedy až 20 miliard korun, tato vláda příčiny plýtvání nijak razantně neřeší. Jaká konkrétní opatření učinila v boji s korupcí, s předražováním nákupů a stavebních zakázek, s neoptimální prostorovou alokací speciálních přístrojů a stavebních investic, s netransparentním obsazováním manažerských pozic a s rozdělováním dotací, s falešnými recepty apod.? O tom všem se sice začalo hlasitě mluvit pod tlakem vyvolaným vyhrocenou akcí nemocničních lékařů Děkujeme, odcházíme, ale nyní už je zase a velmi dlouho ticho po pěšině.

Také záměr spočívající v přenášení větší odpovědnosti na zdravotní pojišťovny, kdy se stát programově zbavuje odpovědnosti za dostupnost a kvalitu zdravotní péče, považuji za nepřijatelný. KSČM dlouhodobě prosazuje vytvoření jediného správce veřejného zdravotního pojištění, který by byl důsledně kontrolován nestranným orgánem mimo resort zdravotnictví. Tato transformace je možná proto, že původní filozofií vzniku zákona číslo 280/1992 Sb., o resortních, oborových a dalších pojišťovnách, bylo umožnit zlepšení zdravotní péče pro zaměstnance v náročných profesích a provozech v podstatě dodatečným připojištěním ze strany zaměstnavatele a případně i zaměstnance. Tato filozofie se ale postupně změnila na konkurenci pouze v rámci veřejné služby. Halasně propagovaná možnost komerčního připojištění na zdravotní péči je opět řešením pouze pro výšepříjmovou, velmi úzkou skupinu občanů. Připojistit se na důchod, na zdravotní péči a možnost vysokoškolského studia svých dětí z desetitisícového průměrného příjmu při zvyšování cen bydlení, energií, potravin, léků a dalších základních životních potřeb by však dokázal snad jedině kouzelník.

Veřejné zdravotnictví bylo doposud přes všechny chyby a problémy určitou a důležitou jistotou pro občany České republiky. Po volbách v roce 2010 pravicová vládní koalice dostala, bohužel, šanci uskutečnit svoji plánovanou takzvanou reformu zdravotnictví a zdravotní péče se tak v její režii postupně stává pouze luxusním zbožím s nálepkou jen pro bohaté. Hlavním cílem reformy v oblasti financování zdravotnictví je totiž v prvé řadě zúžit rozsah hrazené péče, a to navyšováním poplatků a dalším zvyšováním spoluúčasti pacientů, která se v posledních letech zvýšila o 123 %. Připomínám, že podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky se zavedením poplatků skokově narostly soukromé výdaje pacientů na přímé platby, platby za léky a poplatky ze 14,8 % v roce 2007 na současných 17 %. Do naprosto nedostatečného sociálního limitu se ale nezapočítávají všechny neustále narůstající poplatky a doplatky. Další desítky léků byly vyřazeny z veřejného zdravotního pojištění. Tyto léky však užívají především důchodci. Sice se ušetří pár milionů, ale opět se sáhlo do kapes pacientům. Stále častěji jsou lékárníci svědky toho, jak si staří lidé své předepsané léky nevyzvedávají kvůli neúnosně vysokým doplatkům. Zavedením tzv. nadstandardu si lidé neplatí za lepší péči, ale za to, co dosud bylo hrazeno ze solidárního veřejného zdravotního pojištění. Navíc umožněním zaplatit si za operatéra může dojít k rozvratu lékařských týmů, především v regionálních nemocnicích.

To vše znamená jediné. O potřebné zdravotní péči bude rozhodovat stav pacientovy peněženky nebo schopnost platit si vysoké zdravotní připojištění u komerčních pojišťoven v situaci, kdy 2/3 domácností nedosahují ani na průměrné příjmy. V době, kdy máme stabilně kolem půl milionu nezaměstnaných, snížily se platy státních zaměstnanců, byly sníženy, nebo na ně lidé ztratili nárok úplně, invalidní důchody, příspěvky na péči, porodné, mateřské dávky či příspěvky na bydlení. Navyšování DPH se promítá do všech oblastí života, ale jen ve zdravotnictví to zatím znamenalo nárůst finančních požadavků o 5 miliard korun.

Tato vláda svým násilným a nekompetentním prosazováním asociálních změn ve zdravotnictví si dala zřejmě jediný cíl: Připravit 30 % občanů ČR o přístup k potřebné kvalitní zdravotní péči. Tím se přece ušetří nejen finanční prostředky ve zdravotnictví, ale následně i v sociální oblasti a na důchodech. Skutečně svérázné řešení hodné té nejpravicovější vlády v polistopadové historii!

Je proto třeba říci jasné ne experimentům na lidech, vyslovit nedůvěru této vládě, jež už dávno ztratila svými nekompetentními kroky a pohrdáním lidmi právo vést tuto zemi.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní je na řadě pan poslanec Alexander Černý a dalším přihlášeným potom bude pan kolega Pavel Hojda. Slovo má pan poslanec Černý. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP