(19.10 hodin)

 

Poslanec Jiří Dolejš: Příjemný letní večer, milé kolegyně, vážení kolegové, prořídlá vládo za mými zádami... (Z pléna: Zády!) Zády, jistě, děkuji, pane kolego. Ale řekněme, že mám široká plece, tak jsem to vzal zeširoka. Ještě jednou přeji hezký večer, i když bohužel dnes celé odpoledne nic hezkého neslyšíte a je otázkou, jestli se dočkáte aspoň příjemných výsledků.

Příjemné výsledky by byly, a myslí si to 80 % občanů této země, kdyby tato vláda už přestala škodit a odešla. A ze stavu této sněmovny, kolik tady je lidí, jaký zejména v koaličních lavicích projevují zájem o toto jednání, je vidět, že si opravdu, ale opravdu upřímně myslí, abyste jim všichni vlezli na záda, protože oni už tu moc mají a hned tak ji nepustí. Opravdu si myslí, že toto je jenom zbytečné divadlo a že opozice, když už počtvrté volá po odchodu této vlády, tak že nemá šanci. Ono možná skutečně ještě dneska tu šanci mít nebude, ale ono je i důležité tlumočit to, co vy neslyšíte, a to jsou lidé venku, kteří opakovaně říkají: Máme toho dost!

Připravil jsem si čtyři poznámky, které okomentuji, abych dlouho nezdržoval, ale myslím si, že všechny čtyři mají svou váhu a dokreslují, proč nejen já a nejen mí kolegové v poslaneckém klubu, ale i spousta lidí, kdyby mohla, tak by hlasovala pro nedůvěru této vládě.

Za prvé. Po dvou letech vašeho vládnutí zažíváme bankrot iluzí. V roce 2010 vznikla vláda s nejsilnějším politickým mandátem, jaký tady od roku 1989-90 byl. A výsledek? O to větší zklamání těch, kteří volili vládní strany. Ale celkově se potvrdilo, že i když mluvíte o práci pro lidi, tak v podstatě vidíme jenom spor o dělení kořisti. Říkáte, že každý ministr jde vyměnit. Bravo, povedlo se vám to už sedmkrát, to je skoro polovina vlády. Až vyměníte vládu celou, budete spokojeni a bude to váš největší úspěch? Já si myslím, že podle toho se vláda neměří. To spíše ukazuje, jakou míru korupčních skandálů tato vláda má. A nedivme se proto, že v poločase tohoto vládnutí klesla důvěra občanů podle CVVM v červnu, červencové výsledky jsem neviděl, ale myslím, že to bude ještě horší, na 16 %.

Za ty dva roky, co jste vládli, co jste převedli? Za dva roky, když se narodí malé miminko, tak se naučí chodit a mluvit. To je na lidský vývoj poměrně hodně. Co jste se naučili vy? Pouze jste se za ty dva roky ztrapnili! I to dítě dokáže víc! Co vám lidé vyčítají zejména - ti, kteří nejsou politicky vyhranění a v podstatě si říkají, ať se politické strany střídají, hlavně že máme na ně bič v podobě voleb a příště zvolíme lépe? No, že jste ukázkově potvrdili, že sliby jsou chyby. Vaše jalová, doslova jalová reformní a protikorupční rétorika nepřinesla prostě žádné ovoce, spíše situaci zhoršila. Kolikrát jste už slibovali, jak snížíte byrokracii, přitom úředníků na úřadech přibývá, akorát je tedy štvete teď, že jste jim zmrazili platy. Však také chodí často stávkovat a já se jim nedivím. Ale tohle má být efektivní státní správa? Přiznejme si, že tato vláda není nositelem invence, že není zdrojem nové, zejména ekonomické politiky, protože žijeme v těžkých ekonomických časech a prozíravou, promyšlenou ekonomickou politiku bychom potřebovali. Předvedli jste pouze rozpočtové řeznictví: Osekat, co se dá. Maso pryč, kosti necháme, ať mají také co okusovat psi! Ale takhle se to skutečně dělat nedá! Jestli jsme tady slyšeli o ratingu, Ajednička to tuším byla - no bodejť by nás nechválili, když zatím platíme dluhy, když zatím platíme úroky z dluhopisů, které si od nás koupili! Ale co z toho má obyčejný občan? Přece tady nejde o to, aby banky byly spokojené, ale aby byli spokojení občané. A těm se žije tak, jak ukazují vaše preference.

Druhý okruh poznámek, resp. poznámka a komentář k ní. Považuji za významný signál agónie, když samotná vláda jako vrcholný reprezentant státu zpochybňuje státní moc. Vždyť státní moc má reprezentovat, tvořit, chránit - a z vládních lavic slyšíme o justiční a policejní mafii, že parta plukovníků si dovoluje dělat politiku. Média jsou živena řízenými i neřízenými úniky. V prvním případě to překračuje zákonný rámec práce policie, v druhém případě to ukazuje, jaký je tam bordel, protože to jsou úniky, které by neměly vůbec existovat a měly by za ně přicházet sankce. Někteří mluví, že jsou dvě policie - jedna, která dělá policejní práci, a ta druhá, která se věnuje politice. Nejhorší varianta by byla, kdyby obě policie dělaly politiku a jenom se střídaly podle toho, jak dují větry. Policie má dělat policejní práci a má být nejen nezávislá, ale také kvalitní.

Když tady chcete rozebírat donekonečna policejní práci, uvědomme si, protože to v jiné než mediálně-politické rovině stejně nelze, jakou má dneska parlament důvěru. Máme tady dva odsouzené: jednoho ve vazbě, další stíhání, možná ještě něco do podzimu, než se v září sejdeme, přibude. Tohle má být bič na policejní práci? A abychom měli vodítko pro naši diskusi, tak předhazujeme médiím různá taková šidítka. Minulý týden jsme tu mohli slyšet ukázku z nahrávacího studia Věcí veřejných, jindy zase veselý drát pana ministra financí na Policejní prezidium. Tohle přece není seriózní téma pro diskusi parlamentu v situaci, kdy země je v nejednoduché situaci. Uvědomme si, že když mluvíme o korupci, že to není o drobných, ale že je tady nastaven systém a že je tady snaha udělat z politiků a zejména z jejich vrcholných představitelů, tedy exekutivy, loutky oligarchizované společnosti. (Z pléna: Jaké?) Oligarchizované společnosti! A oligarchizovaná společnost je taková, kde rozhodují ekonomické zájmy korporací, prorůstají do politického systému, a když vezmu jenom takové ty drobné, tak to není jenom Omnipol, ale je to i Viamont, je to i ABL a daleko větší a větší firmy, včetně zahraničních, které jsou koneckonců nejsilnější. To, co jsme otevřeli s kauzou paní kolegyně Parkanové, to jen praskl jeden případ, kdy kdybych to vzal podle španělského pohostinného úsloví "mi casa es su casa", což tedy znamená původně můj dům je váš dům, tak naše vláda to vzala doslova a zakoupila letouny CASA a zpívala si nejspíš u toho: my si dáme zahrát, on to někdo zaplatí.

Třetí okruh poznámek. Velké sympatie má občanské hnutí STOP vládě. A to není jenom o těchto významných drobnostech, které tady diskutujeme. To je nespokojenost s celou prací vlády a zejména s tím, že tato reforma měla být vládou rozpočtové odpovědnosti a vládou reformní. Ukazuje se, že z dluhové pasti se nedostaneme škrty, že motor a hlava tzv. vládních reforem, tedy Miroslav Kalousek, dokáže akorát neustále měnit daňový systém, zvyšovat daně, zejména ty nepřímé, i v rozporu s volebními programy vládních stran a vůbec si nevšímá toho, každý ekonom to zná, Lafferova křivka, kdy výběr daní prostě se dostává do neoptimální situace, kdy furt zvyšujete daně a přitom vybíráte čím dál méně. Minimálně u DPH už je to praxe, to není žádná teorie. Na Ministerstvu financí, ve vládě ticho!

Dobrá. Na sociální stát může mít pravice a levice různý názor. Tak nemluvme o sociálním státu, mluvme o fungujícím sociálním systému. Ale svými pseudoreformami vy v podstatě sociální systém ničíte, aby v druhém kroku pravděpodobně přišla kolonizace celého veřejného sektoru a veřejných služeb. Zavedli jsme nechtěné ústavně přetřásané regulační poplatky. Ony spíš neregulují, ale my místo abychom si to uvědomili, tak je dál zvyšujeme. Spirála nadstandardů v podstatě dělá ze zdraví luxus. Penzijní reforma je celá o devastačním opt-outu, který tím, že je dobrovolný a že do něj půjde málo lidí, tak nepotěší ani bankovní fondy, ale vyčerpá penzijní fond státní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP