(17.00 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Tomáš Garrigue Masaryk říkal, že to chce padesát let, abychom si mohli být trochu jisti. My máme za sebou teprve pětadvacet. A tohle prostě má procházet? Nezdá se vám, že tady prostě riskujeme příliš? Že ty instituce nebude nikdo brát vážně? Když takhle prostě projde takovéto chování ministra? Když prostě Schwarzenberg řekl, že my to musíme chápat, že to je prostě běžné, takhle se peníze zbrojních zakázek vždycky všude kradou! Když prostě premiér řekne "vláda plukovníků nám nebude kecat do toho, kdo bude ministr"? Vy si myslíte, že tohle je všechno bez trestu? Copak se nebojíte toho, že zítra prostě nebude nikdo brát vážně instituce, prostě to rozdělení moci, všechna ta pravidla, podle kterých žije demokratický stát? Jste si tak jisti, že to je bez trestu?

Masaryk říkal, že máme budovat humanitní demokracii. Jestli měl pravdu, že státy žijí z těch ideálů, ze kterých vznikly - a před ním to říkal také Machiavelli a tuším také Thúkýdidés, tak na tom možná něco je -, tak co tedy zbývá z těch ideálů, ze kterých ten stát za Masaryka vznikal? Nebo na to už všichni kašleme? Po pětadvaceti letech řekneme, že to vzdáme a vydáme se na cestu zpátky?

Chápete, není tohle vážnější, když tohle připustíme? Pan premiér nám tady vypráví něco o ratingových agenturách a chce nás tím nakrmit, ať si to lidi opakují před spaním večer! Ale nakrmí je to opravdu? Budou mít pocit lidé, že jsou v tom státě, ve kterém chtějí být? Rozumíte - jaký je pocit těch lidí z toho, co se kolem nich děje? Jak dlouho ještě vydrží tohle zaklínání panu premiérovi?

V tomhle státě navíc, kdyby si nalil čistého vína, tak si musí přiznat, že tenhle stát neroste! Že do něho investice nepřicházejí! Že to tady drží pár automobilek, ale rozhodně ne tato vláda! (Potlesk členů klubu ČSSD.)

Tahle vláda za poslední dny s panem Kalouskem nám akorát přidala na ostudě. A ten špatný dojem té země, ten se také podepisuje na tom, jestli sem ještě někdo přijde, jestli ta země má nějakou přitažlivost, nebo ne.

Já si prostě myslím, že tady dneska jde taky o charakter české demokracie, a není to přehnané. Jestli prostě tohle budeme připouštět, jestli bude možné jakkoli tady být vulgární, cokoliv si dovolit, jestli prostě pan Kalousek se svým řáděním bude pokračovat, jestli tihle ministři tady budou pokračovat vedle něho a sedět vedle něho a tvářit se, že se jich to netýká, a budou sedět ve vládě vedle takového ministra, tak vám prostě říkám, že jsme ten ideál humanitní demokracie poslali někam do háje.

Chápete, co to je ta... co my tady rozvíjíme o té lidskosti, o které Masaryk mluvil? Máte pocit, když půjdete mezi lidi, že vám někdo potvrdí, že se to vyvíjí tím směrem? K čemu tu republiku máme? Vždyť přece ten smysl byl v tom, aby se nám v ní dobře žilo, abychom měli pocit, že to má smysl, abychom se k sobě slušně chovali, aby lidé měli pocit, že tu dostanou šanci, že jim ten stát pomůže, že ty instituce, že se na ně dá spolehnout, že jim poskytují určité bezpečí, určitou ochranu. Ale jak věřit institucím, když lidé, kteří mají funkce, odpovědnost, se chovají takto! A projde jim to. Protože ty hlasy už máte dneska, tak to všechno projde. A vy všichni, co tam sedíte, tak se pod to podepíšete. Vydržíme a půjdeme na dovolenou!

Já se prostě obávám, i když tuším, že vás nepřesvědčím, že skutečně dneska se v něčem láme to, čím ta země bude. A to, že je tu někde kolem nás v Evropě, ve světě krize, to není důvod pro to, abychom byli nekulturní národ. To není důvod pro to, abychom přestali myslet na to, že jsme demokracie s tím humanitním cílem, který jí dával starý Tomáš Masaryk, kterého už dneska nikdo nečte. Ale když se na to všechno vykašleme, tak proč ti mladí tady budou zítra žít? Proč jim to bude stát za to? Co tady bude ta přidaná hodnota?

Já bych si přál jinou vládu, než je tahle, která trpí tohle chování! A možná budu dneska marně hlasovat tu nedůvěru. Ale říkám vám, že tohle, tahle debata, má svůj smysl. Když už, tak to tady aspoň musíme říci, že takhle se slušně vládnout nedá! Tohle nedává žádnou budoucnost této zemi a tahle vláda by měla co nejrychleji skončit! (Potlesk poslanců klubu ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní jsou zde dvě žádosti s přednostním právem. Nejprve je to kolega Radek John, potom kolega Bohuslav Sobotka. Prosím, pane poslanče. Pan poslanec Radek John má slovo.

 

Poslanec Radek John: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, trávíme tady hodiny výčtem toho, která strana za které vlády toho více nakradla a více ovlivňovala policii. Pro Věci veřejné je to trochu jako tenisový zápas, kdy se díváme zleva doprava, kdo dá větší smeč, a jsme na tom velmi komfortně, protože nás se to netýká, my jsme nikdy nebyli u žádné krádeže veřejné zakázky (veselost v levé straně sálu), neukradli jsme ani korunu z veřejného rozpočtu, a také jsme se nechystali, a jsme za to velmi rádi.

Nicméně tohle to povídání, které naštvalo všechny občany České republiky samozřejmě, a právem, protože se tady prostě kradlo, a mě to vedlo ke vstupu do politiky, protože jsem si řekl, že už je toho dost, tak tohle to povídání v této chvíli zdržuje od toho základního. Zdržuje od toho, co se tady prostě stalo v posledních týdnech, a stalo se něco, co nemá obdoby, a co vysoce převyšuje všechny věci, které se tady děly dvacet let. Odvádí nás od toho, proč byla svolána tato schůze, a odvádí nás od toho, abychom posuzovali, proč nedat důvěru vládě, a abychom si řekli, že ti poslanci, kteří dají důvěru vládě, ti podporují chování čelných představitelů v posledních týdnech.

A jaké to chování bylo? Vyjádření premiéra Nečase k policii a k policejnímu prezidentovi byla naprosto šokující. Je zcela nepřípustné, aby sám premiér této země Petr Nečas schvaloval v podstatě nezákonné a nátlakové jednání ministra Kalouska. A dokonce sám svými vlastními výroky dále pokračoval v dehonestaci policejního prezidenta a umocňoval již tak vyhrocenou situaci. Toto chování přece ohrožuje demokracii a právní stát! Proto tady naše děti nebudou chtít bydlet, protože zažijí - nebo zažívají a vidí něco, co jsme zažívali a viděli my v totalitě, kdy jsme se báli policie a kdy jsme věděli, že policie je ovlivňována a účinně nasazována proti lidem, kteří chtěli svobodu.

Není to tak dlouho, kdy z úst druhého nejvyššího činitele této země pana Nečase kdysi padala slova slibů o pomoci a podpoře policii, a zatím se teď děje pravý opak. Proti původním slibům je naprosto neuvěřitelným způsobem pozice policie doslova ochromována a zpochybňována, a to jak v oblasti ekonomické, tak i morální. Jak byla policie vzývána u kauzy Rath, tak stejně intenzivně je najednou zpochybňována u kauzy CASA. Co je ale na celé situaci nejhorší: že se tak děje otevřeně a před zraky všech občanů České republiky. Už to nejde před nimi utajit, už si udělali obrázek, už bude velmi těžké tuto skvrnu na demokracii v České republice nějak smazat nebo napravit. Pod taktovkou premiéra je zpochybňována autorita policie a jejích dosažených výsledků, a to všemi prostředky, jak mocensky, tak politickým nátlakem.

Jsem přesvědčen, že jde bohužel o snahu ochromit znovu policii a uvést ji do stejného stavu hibernace, v němž se nacházela celá léta před volbami v roce 2010, kdy zhruba od roku 1995 nedokázala policie vyšetřit jednu jedinou velkou kauzu rozkrádání veřejných peněz. Proto tady jsou ty dlouhé výměny, proto se tady jmenuje tolik krádeží, které nebyly nikdy vyšetřeny.

Chování ministra Kalouska a premiéra Nečase prozrazuje, že za celou touhle štvavou kampaní má být vynucení odchodu policejního prezidenta, které zastraší všechny složky policie, které se po volbách v roce 2010 nadechly, osvobodily od politických tlaků a začaly konečně vyšetřovat rozkrádání veřejných peněz, tak jak to měly činit v uplynulých desetiletích.

Podle neustávajícího stupňujícího se nátlaku je zcela evidentní, že celé koalici se nezamlouvá nezávislost a aktivita policie a policejního prezidenta, vyšetřování korupčních kauz a rozkrytí systému rozkrádání veřejných peněz, který tu byl systematicky budován od roku 1995. Kroky některých členů vlády jsou naprostým překročením přípustné ministerské pravomoci a vládní autority! Vyvolávají otázku, proč s takovou vehemencí brání koalice možnosti vytvořit vyšetřovací sněmovní komisi k prošetření vystupování ministra financí Kalouska vůči Policii České republiky, jeho vměšování do práce vyšetřovatelů a vyvíjení nátlaku na policejního prezidenta..***




Přihlásit/registrovat se do ISP