(16.50 hodin)
(pokračuje Hamáček)

To znamená, pokud někdo tady běhal po České republice a uplácel kohokoliv s tím, že si má koupit gripeny od BAE nebo od jejich výrobce, tak ty peníze prostě hodil do kanálu, protože Česká republika uzavřela standardní mezistátní smlouvu mezi Českou republikou a Švédskem... (M. Němcová: Čas, pane poslanče!) Ta smlouva funguje a vojáci jsou velmi spokojeni a koneckonců vaše vláda ji chce prodloužit. (Potlesk ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická poznámka - pan poslanec Jaroslav Foldyna. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Já jsem se nechystal vůbec na dnešní den vystupovat, ale když jsem poslouchal pana premiéra, jak na sociální demokracii nenechal nit suchou a několikrát se tady zaklínal lidem této země... Mně se zdá, že pan premiér už velkou dobu a dlouho mezi lidem této země vůbec nebyl, protože kdyby to věděl, co si o něm lidé a o této vládě myslí, tak by takto nikdy nemluvil.

Když pan premiér hovořil o tom, co všechno sociální demokracie udělala špatně. Ano, možná jsme udělali nějaké chyby. Člověk by měl být pokorný. Nicméně vzpomínám si na slova Miloše Zemana, protože pan premiér je členem Občanské demokratické strany a to není jiná Občanská demokratická strana než ta, která tady v roce 1998 po sobě nechala spálenou zemi, jak to říkal Miloš Zeman. Miloš Zeman také tehdy říkal: Nasedli jsme do vylágrovaného auta, které ti před námi, to byli ti občanští demokraté, vylágrovali, my jsme museli opravit motor, dát nový karburátor a dojet všechna ta auta, která nám ujela. To znamená, my jsme museli zasanovat banky, aby přežilo hospodářství České republiky po vašich experimentech, které jste tady udělali. Za vlád sociální demokracie jsme rozdávali peníze. My jsme rozdávali peníze - ano, rostly platy učitelů, oprávněně rostly platy učitelů, důchodci měli valorizované důchody, rostly platy ve zdravotnictví a lidé žili. Ale za vás, pane premiére, lidé živoří! Přijeďte zítra na Šluknovský výběžek. Tam jste něco slíbil a nesplnil!

Děkuji vám. (Potlesk ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec František Bublan - faktická poznámka.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, pan premiér označil jako jeden z dalších našich zločinů mé působení na Ministerstvu vnitra v době, kdy mi podléhala inspekce a ta šetřila údajné přečiny ohledně cesťáků. Víte, ona stokrát opakovaná lež se asi stává pravdou, protože toto už se tak zažilo, jako že to tak skutečně bylo. Ono tomu tak nebylo. V době, kdy inspekce šetřila tyto cesťáky, tak to žádnou souvislost s vyšetřováním vraždy Františka Mrázka nemělo. Ten ještě byl zde mezi námi, scházel se s bývalým ministrem vnitra Ivanem Langerem u Tří housliček na tajných schůzkách. (Pobavení a potlesk v levé části sálu.) Vyšetřování nastalo skutečně několik měsíců předtím, než došlo k vraždě Františka Mrázka, a byl to naprosto banální případ zneužívání cesťáků. Takových inspekce šetřila desítky. Vůbec jsem o tom nevěděl. S tím jsem se seznámil, až teprve když vypukla Kubiceho zpráva, tak potom tyto souvislosti vyplynuly a sám tehdejší šéf inspekce ani potom netušil, že zrovna tito policisté byli pověřeni vyšetřováním vraždy podnikatele Mrázka. Takže ta souvislost tam skutečně nebyla, není a já prosím, aby se tato lež tady neopakovala!

Děkuji. (Potlesk ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byly všechny faktické poznámky, ke kterým jsem měla přihlášku. Nyní má slovo pan místopředseda Lubomír Zaorálek. Prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Také vám přeji dobré odpoledne, dámy a pánové. Dovolte mi, abych vlastně také nakonec reagoval na vystoupení premiéra Petra Nečase.

Během toho vystoupení se tady odehrála taková jedna velmi zajímavá scéna. Vzpomeňte: Pan premiér se obrátil tady doprava, to tam ještě seděl pan ministr Kalousek, a řekl něco takového jako: Ty, ty, ty, kluku, to jsi trochu přehnal! Asi tak, jako když v obecné škole přistihne žáka, že hází křídou, tak mu řekne: Co to, ty nezbedo, co ty to děláš?! Víte, co mě na tom fascinuje? Že totiž to s úsměvem řečené ty, ty, ty, to bylo příliš, to se týká ministra financí, který tady mluvil o estébáckých metodách policie, o gestapáckých metodách policie. Tohle s úsměvem řečené ty, ty, ty se týkalo ministra financí, který volal vyšetřovateli kauzy, se kterou je v konfliktu zájmů, protože ta kauza se týká osoby jemu blízké, pana Richarda Hávy a jeho kolegyně ze strany, které je členem. Chápete, tohle blahosklonné ty, ty, ty, které tady použil pan premiér, se týkalo chování ministra, který zasahuje do vyšetřování policie a každodenními výroky ovlivňuje vyšetřování kauzy, která se ho, dokonce i jeho osobně, zřejmě bezprostředně dotýká!

A já vám přečtu, jak na tohle zareagoval předseda strany pana Kalouska. Ten na to řekl tohle: "Dějinná zkušenost nám říká, že ve všech státech jsou zbrojní zakázky využívány k financování stran a jsou spojeny s velkými postranními poplatky. Vždycky na tom chce někdo vydělávat, aby vládní strany něco dostaly." Tohle říká předseda strany, zřejmě aby nám vysvětlil, co to s těmi casami vlastně bylo, protože strana TOP 09 vznikla ve stejném roce, jako byla kauza CASA. V dubnu jsou casy, v květnu vznikla strana TOP 09. Mám si tedy myslet, že peníze z cas šly do kasy strany TOP 09? (Potlesk ČSSD.)

Je mi líto, že odešel premiér, když tady začal mluvit o všech těch kauzách, protože tady jsou kauzy, které jsou na stole, ke kterým by se měl vyjádřit. Předtím by se neměl schovávat! Protože jaký je jinak důvod toho řádění pana ministra Kalouska, jestli nejde opravdu o hodně? Nezlobte se, ministr Kalousek tady řádil jako dělo urvané na palubě lodi, to, co tady předvedl v posledních dnech! A to mělo určitě dobrý důvod. A choval se jako politik, který nerespektuje žádná pravidla, žádné instituce. L'Etat c'est moi, stát jsem já! Tahle se choval pan Kalousek! (Potlesk ČSSD.) A jestli mi někdo odporuje, tak je nýmand a odstraním ho z cesty! Takhle se choval! Ať vypadne každý, kdo se mi postaví do cesty. A takovéhle chování destruuje systém. Tohle chování destruuje demokracii.

Já bych byl rád, kdyby tady pan premiér byl, protože si myslím, že tohle je podstata problému, na který jsme v této kauze narazili. To chování překročilo míru. A nejenom proto, že se o tom píše v Německu, kde se dokonce překládají výrazy, které pan Kalousek použil. Nejde jenom o to, že to je ostuda, která překračuje hranice České republiky, ale ministr, který dává lidem najevo "vy jste póvl", ten dává všem příklad, úřadům, institucím, že k lidem je možné se chovat jako k póvlu! Týká se to úředníků, policie, všech! Lidé jsou póvl! Takhle se chová ministr této vlády! A premiér mu to schvaluje! A pak to vyřídí tím, že řekne ty, ty, ty, kluku, to jsi přehnal. To je jediné, co tady předvedl. On si nevšiml toho, že krátce potom, co vydal příkaz, že se nesmí volat nikomu - dokonce tuším dva dny potom mu třikrát volá ministr, úplně kašle na premiéra! Co to je za premiéra, který na tohle řekne ty, ty, ty, kluku, to jsi trochu přehnal, ty na mě úplně kašleš! Není to málo, pane premiére, na to, co se tady odehrálo? A vy si myslíte, že to je jenom jedna taková epizodka, že to je něco, co se stalo jenom shodou okolností, prostě mu ujely nervy, že to je jenom příklad hroucení jedné osobnosti, která už neví co, tak používá výrazy, které slušný člověk nepoužívá? To není příklad hroucení osobnosti!

Proč jsme vyvolali nedůvěru vládě? Protože tady jde o hroucení státu! Chápete, jestliže takhle je možné nerespektovat pravidla hry, jestliže ministru financí se dovolí, aby prostě kašlal na pravidla, která se musí dodržovat mezi mocí výkonnou, soudní a justicí, jestli se umožní, aby ministr takto shazoval funkci ministra, aby se takto shazovala, diskreditovala role vlády, tak se vlastně shazuje celá role postavení státu před očima veřejnosti.

Podívejte se, když si zajedete do Británie, tak tam najdete soudce, kteří mají paruky. A když se zeptáte Britů, proč nosí paruky, vždyť to je přece hloupost, tak vám můžou odpovědět: My samozřejmě víme, že paruky jsou hloupost a že bychom je mohli zítra odstranit, ale vlastně si nejsme jisti, co je přesně poslední detail, který vytváří autoritu státu, autoritu institucí, autoritu soudů, autoritu těch, kteří mají ty funkce, a tak se neodvážíme ani ty paruky odstranit, aby se nám to náhodou celé nezřítilo. A u nás si dovolíme tohle úplně beztrestně? Vy si, přátelé, snad myslíte, že česká demokracie tohle všechno snese? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP