(17.10 hodin)
(pokračuje John)

V žádném právním státě by neprošly Kalouskovy mediální výroky o policejním státě, estébáckých manýrách či odstíhání policistů, nebo dokonce doporučování sebevražd vybraným policistům a státním zástupcům za prováděné vyšetřování. To přece nemá obdoby! A nesmí to projít ani v České republice!

Útoky ministra financí už nejsou směrovány pouze na vyšetřovatele, ale zpochybňují nezávislý výkon policie jako celku, stejně jako princip dělení moci. Dle mého názoru tím cíleně destabilizuje bezpečnostní sbor, nectí profesní a politickou neutralitu a zpochybňuje elementární principy právního státu. Namísto toho, aby vrcholový politik Kalousek uznával logiku dělení moci a nezávislost vyšetřujících orgánů, útočí na vše, co mu vzdoruje, na vše, co je na něm nezávislé.

Ještě chci upřesnit a upozornit, že vláda do dnešního dne neučinila jediný krok, aby začala vymáhat škodu 658 milionů korun, která vznikla státní pokladně a musela být vytažena z kapes daňových poplatníků. Vláda koalice tím, že nevymáhá tuto škodu, se dopouští trestného činu.

Styl vládnutí, jaký předvádí tato vláda v této chvíli, a to jak premiér Nečas, tak ministr Kalousek, je třeba odsoudit, je třeba se mu bránit, protože ohrožuje demokracii v České republice. Proto jsem jednoznačně pro vyjádření nedůvěry vládě. Kdo jí vyjadřuje důvěru, ten podporuje praktiky pana Kalouska a pana Nečase, které likvidují demokracii. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Sobotka se přihlásil s přednostním právem. Já mu udělím slovo. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, já jsem pozorně poslouchal vystoupení předsedy vlády Petra Nečase a dospěl jsem k názoru, že vláda zřejmě žije v jakémsi bludu. Mám pocit, že je tady silně rozšířený sebeklam a že vláda je absolutně odtržená od reality. Chtěl bych tedy reagovat aspoň na některé věci, které ve vystoupení předsedy vlády zazněly, protože si myslím, že není možné je tady nechat bez reakce.

Pan premiér zde zmiňoval ratingové agentury. Jako by ratingové agentury byly tím konečným arbitrem toho, jestli ta která země dělá dobrou, nebo špatnou hospodářskou politiku. Já bych nekritizoval premiéra, kdyby o ratingových agenturách mluvil někdy v roce 2005, 2006, možná ještě v roce 2007. Ale myslím si, že každý politik by měl být schopen si vzpomenout na to, co se stalo v roce 2008. Velká finanční krize. Velká finanční krize, která změnila podobu světové ekonomiky. Velká finanční krize, která stála na počátku evropské dluhové krize. A jestliže se analyzovaly příčiny velké finanční krize, tak jako jednoho z hlavních viníků označili v řadě zemí právě ratingové agentury. Po velké finanční krizi ratingové agentury ztratily velkou část své autority. Ratingové agentury přestaly být tím, na koho se lze spolehlivě odvolávat.

Chci připomenout, že to byly ratingové agentury, které do poslední chvíle držely vysoký rating irských a islandských bank. Doplatil na to Island, doplatilo na to i Irsko. Byly to ratingové agentury, které do poslední chvíle držely rating Řecka a umožnily Řecku, aby se zadlužilo na úroveň 140 % HDP, aniž by včas vyslaly potřebné signály. Byly to ratingové agentury, které dlouhodobě držely vysoký rating amerických hypotečních fondů do okamžiku, kdy tyto fondy zkrachovaly a vzaly s sebou velkou část amerického bankovního sektoru.

V době po velké finanční krizi, v době po roce 2008, už ratingové agentury nejsou neomylnou autoritou, na kterou bychom se mohli odvolávat. A už vůbec nejsou arbitrem, který by měl posuzovat, jestli ta která země dělá dobrou, nebo špatnou hospodářskou politiku.

My žijeme v demokratické zemi. O politice vlády rozhodují občané, rozhodují voliči. Byl bych velmi rád, kdyby se demokracie nevyprázdnila do té míry, že o tom, jak se bude v naší zemi žít, nebudou rozhodovat volení zástupci občanů a občané, ale budou rozhodovat nadnárodní anonymní ratingové agentury, které nemají vůbec žádnou odpovědnost, zejména v situaci, kdy se ukáže, že se spletly, že selhaly. Prostě tam žádné mechanismy nejsou! Nikdo v Irsku nebo na Islandu nemá šanci, nikdo z tamních daňových poplatníků, vymoci cokoliv na ratingových agenturách. Prostě budou to muset zaplatit ze svých vlastních daní. Pro nás, pro sociální demokraty, nejsou ratingové agentury rozhodujícím vodítkem.

Pan premiér velmi často používá argument a říká, podívejte se na Evropu, všichni škrtají, všichni to dělají stejně, kdyby přišla jakákoliv jiná vláda, tak by to udělala stejně, jako to děláme my. Já si to tedy nemyslím. Dokážete si představit, že by se našla nějaká jiná vláda v naší zemi, která by nejprve zavedla zdaňování superhrubé mzdy, a pak to zase zrušila? Myslíte si, že by se našel někdo jiný, kdo by tady nejprve zavedl rovnou daň, a pak ji zase zrušil? Že by se našel ministr, který nejprve provede experiment s půjčováním pomůcek pro zdravotně postižené, aby následně uznal, že to byl nesmysl? Že se najde ministr zdravotnictví, který nejprve uvalí na rodiče povinnost, aby souhlasili se zákroky na dětech, aby posléze, po několika měsících, řekl, že se prostě spletl? Že to byla chyba?

Tahle vláda předvádí vysokou míru nekompetentnosti. Kterákoliv jiná vláda, kterákoliv jiná vláda je schopna dělat kompetentnější politiku než ta, kterou máme dnes. Není tedy pravda, že by všechny vlády postupovaly stejně. A už vůbec ne v oblasti hospodářské politiky.

Já nevím, skutečně nevím, jestli ministr financí říká předsedovi pravdu o tom, co se děje v našem státním rozpočtu. Když jsem poslouchal předsedu vlády, tak mám pocit, že to, co dává Ministerstvo financí za zprávy o průběžném vývoji státního rozpočtu, je zřejmě nějaký omyl, že všechno je v pořádku, že je ideální situace, a že tedy ministr financí pouze straší, když říká, že jsme v polovině letošního roku udělali dluh ve výši 70 % letošního plánu. Že letošní schodek v polovině roku je stejný, jako byl loni, a loni byl deficit státního rozpočtu 142 miliard korun. Letos vláda tvrdí, že to bude 105 miliard! Kde se ty peníze vezmou, když ve druhé polovině roku vždycky dochází ke zhoršování deficitu státního rozpočtu, ne ke zlepšování bilance hospodaření státu? To, co tady premiér říkal, je v naprostém rozporu s rozpočtovou realitou České republiky v červenci roku 2012! Vládní reformy nefungují. Já nechápu, proč bychom měli pokračovat ve vládních reformách, které prokazatelně nefungují!

Konkrétní příklad - daň z přidané hodnoty. Tahle vláda nasadila vyšší daně. Zvedla daň na potraviny, léky, vodu, dopravu, bydlení, na všechno možné, zvýšila sníženou sazbu DPH z 10 na 14 % a tvrdila, že lidé letos na této dani odvedou o 15 % víc než v loňském roce. Jaká je skutečnost? Samozřejmě v situaci, kdy klesají reálné mzdy, kdy vláda realizuje plošné škrty v sociální oblasti, tak občané neodvedli o 15 % víc na DPH. Vybralo se o 3 % méně než v loňském roce. Čili vláda, která podle Nečase, podle premiéra Nečase, dělá kompetentní reformy, se v odhadu příjmů z daně z přidané hodnoty za 1. polovinu letošního roku spletla o 18 %! Odchylka odhadu, na kterém je postavený rozpočet, a reality. To prostě žádné kompetentní reformy nejsou.***




Přihlásit/registrovat se do ISP