(10.40 hodin)
(pokračuje Rykala)

Když se podíváte na život průměrného občana České republiky, nevidíte nadšení ani touhu budovat stát k lepšímu. Vidíte lidi ustrašené z další šikany, uvidíte lidi, kteří se bojí o každou tvrdě vydělanou korunu, uvidíte lidi volající po reformě státu jako takového. Na internetu najdete skupiny volající po revoluci. Opravdu toto chcete? Aby od září každý měsíc do ulic vyšly stovky tisíc odborářů, důchodců, zdravotně postižených a studentů? A jde vládě skutečně o vyrovnaný rozpočet? Jak potom vysvětlíte rozdávání peněz a majetku církvím či bezmezné špatné čerpání evropských fondů?

Pokud dnes tento škrticí balíček přijmeme, tak jediným výsledkem této změny bude růst šedé ekonomiky, větší kriminalita a samozřejmě nižší životní úroveň. Po pádu socialismu se naši občané radovali, že se jim bude žíti lépe. A vlastně chvíli i žilo, minimálně od pádu Klausovy vlády až po nástup té Topolánkovy, tedy za vlád sociální demokracie. Dnes každým zdražením občané ztrácejí kupní sílu, ekonomiku tak nemohou nastartovat a ve svém důsledku slevují ze svých standardů. Co tedy máme dělat? Jak mají lidé reagovat na kroky vlády České republiky? Kupovat méně kvalitní potraviny, nechodit k doktorům a nejlépe neprovozovat žádné sporty a nechodit za kulturou? Jestli dnes pro tyto změny daní zvednou poslanci ruku, a já jsem si jist, že pro takový škrticí balík nebude hlasovat ani jeden sociální demokrat, otevřete tím dveře do propasti.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, nesnižujme životní úroveň deseti milionů obyvatel, sedněme k jednomu stolu a začněme konečně reformovat, a ne jen tupě škrtit a stříhat. Sociální demokracie zná recept na současnou situaci. Fungování státu a společnosti nelze založit na sobectví, hamižnosti a nespravedlnosti. Česká republika nemůže být státem, který myslí pouze na bohaté a úspěšné. Občan, který se snaží pracovat a platí daně, musí mít právo na garantovanou životní úroveň, na úroveň zdravotních a sociálních služeb. Musí mít právo na dostupné vzdělání, zabezpečení v nemoci a zaslouží si jistotu, že ten, kdo zneužívá sociální systém a dopouští se korupce, bude spravedlivě potrestán. V této zemi je potřeba obnovit sociální smír, nastolit efektivní a spravedlivou daňovou soustavu a vyhlásit nemilosrdný boj jakémukoliv parazitování na veřejných penězích.

Problémy této země nejsou často způsobeny ani světovou krizí, jako spíš vlastní špatnou hospodářskou politikou a tolerancí vůči korupci. Pokud sociální demokracie bude mít sílu prosadit změnu v daňové oblasti, tak budeme prosazovat zavedení další sazby ve výši 38 % z hrubé mzdy pro příjmy nad 100 tisíc korun. Není nadále možné, aby se na boji s veřejným dluhem podíleli pouze důchodci a průměrně a podprůměrně vydělávající rodiny. Věřím, že i lidé s vyššími příjmy jsou připraveni podílet se na ozdravení rozpočtu. Chceme zvýšit základní sazbu daně z příjmů firem o 2 procentní body. Zároveň navrhujeme zavedení druhé sazby této daně pro velké podniky působící například v oblasti, jako jsou energetika, telekomunikace a finančnictví. Zvýšit by se mělo také zdanění hazardu i dědická daň u velkých majetků. Zásadně odmítáme další zvyšování DPH, stejně jako experiment se sjednocením této daně do jedné sazby. Trváme na zachování snížené sazby této daně pro sociálně citlivé položky, jako jsou léky, potraviny a knihy. Odmítáme nespravedlivé a finančně nepřiměřené narovnání se s církvemi a v případě volebního úspěchu budeme jednat o jeho finanční korekci.

Od Parlamentu a vlády potřebují lidé vědět, že to myslí vážně. Nemůžeme se jen vrhat lidem do kapes. Pokud v příštích volbách zvítězí sociální demokracie, prosadíme zákon o majetkových přiznáních včetně výrazných sankcí za nelegálně nabytý majetek. Pokud bude mít sociální demokracie sílu v Parlamentu, tak úplně zrušíme akcie na doručitele. Potřebujeme daleko přísnější novelu zákona o zadávání veřejných zakázek, která přinutí dodavatele i subdodavatele doložit svou majetkovou strukturu. Prosadíme elektronické aukce.

Navrhujeme také zprůhlednit systém financování politických stran, stanovit limity na všechny centrální volební kampaně a také zakázat financování politických stran firmami. Všechny volební výdaje musí být evidovány a stanoveným způsobem zveřejněny. Chceme obnovit finanční policii. Navrhneme zákon o lobbingu a zajistíme, aby byl uveden v život také zákon o státní službě, který bude úředníky veřejné správy chránit před politickými nebo komerčními vlivy. Chceme dokončit a zprovoznit plnou elektronizaci veřejné správy. Ve veřejné správě prosadíme povinnost hospodárného nakládání s majetkem a za tímto účelem je zapotřebí také novelizovat zákon o finanční kontrole.

Za dva roky vlády Petra Nečase, Miroslava Kalouska a Karolíny Peake už jsme asi všichni pochopili, že se tímto směrem nepůjde. Nechci a nebudu se podílet na dalším ruinování chudších obyvatel, podnikatelů, živnostníků či důchodců. Nepodpořím tento návrh a žádám ostatní, aby zvážili stejný postup. Doufám, že si dnes ještě rozmyslí poslanci ODS, TOP 09 a skupinka poslanců kolem Karolíny Peake, jak budou hlasovat. Nechce se mi čekat na volby, ale asi se neumoudříte a nic jiného nám nezbývá. Věřím, že ve volbách zvítězí sociální demokracie a ta zachrání českou ekonomiku a občany před pádem do propasti. Ale uklidit ten svinčík po vaší vládě bude dřina!

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Roman Sklenák je dalším přihlášeným. Prosím.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, jsem rád, že pan ministr Drábek vyslyšel moji výzvu, a když už tak neučinil v prvním a druhém čtení, tak tedy alespoň teď k onomu návrhu pár slov řekl. Docela mě zamrzelo, že na úvod se jako omluvil, že o tom bude hovořit, ale když jsem ho tedy požádal, tak to vysvětlí, ale jinak je to v důvodové zprávě, tak je to celkem zbytečné. Doufám, že to nepředznamenává nějaký nový přístup pana ministra, že by nás vždy odkázal na důvodovou zprávu a pak už jsme žádnou rozpravu nevedli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP