(10.30 hodin)
(pokračuje Šincl)

Jsem přesvědčen, že mezi koaličními poslanci je řada rozumně uvažujících poslanců, a tak jsem si naivně myslel, že to udělá některých koaliční poslanec, například ze sociálního výboru. Bohužel jsem se nedočkal a předložil jsem to tedy já.

Jde o návrh na vypuštění části 8 a 9 návrhu zákona, změna zákona o pomoci v hmotné nouzi a o státní sociální podpoře.

Jak je již totiž zcela běžné u ministra financí, tak v těchto předlohách se téměř pravidelně ukrývají různé skryté jedovaté bonbonky. Snad si mnozí z vás ještě vzpomenou na jiný ukrytý bonbonek v jiném Kalouskově balíčku, myslím tím například jisté zdanění náhrad, a proto všem doporučuji být u materiálu, připraveného panem ministrem, vždy ve velkém střehu.

Tentokrát se v tomto Kalouskově balíčku objevil návrh zrušit ve stínu nesmyslných plošných škrtů klíčovou sociální dávku, příspěvek na bydlení, a současně také dávku v hmotné nouzi, doplatek na bydlení. Toto opatření se přitom dotkne přibližně 170 tis. občanů České republiky. Jak je již zvykem, pravicová vláda pod taktovkou pana ministra financí provádí tento škrt ve vší tichosti, bez jakékoliv debaty s opozicí, odbornou veřejností či lidmi, jimž nepromyšlená redukce státního příspěvku výrazně zkomplikuje život. Toto zrušení klíčové sociální dávky bude mít přitom zcela zásadní a dramatické dopady v oblasti státní sociální podpory. Návrh stanoví nepřekročitelné limity tohoto příspěvku a drasticky omezuje jeho možné příjemce.

Předmětná oblast bohužel nebyla součástí vnějšího připomínkového řízení. Do vládního návrhu se dostala až po jeho konání, tudíž bez odborné diskuse, čímž vláda porušila své vlastni vnitřní normy a legislativní pravidla.

Navrhované zrušení sociální dávky si vláda navrhuje nahradit novou dávkou v hmotné nouzi, příspěvkem na náklady bydlení, ale ta v žádném případě rušené dávky plně nenahradí ze tří základních důvodů: Tato dávka bude podstatně nižší než dávky zrušené. Na tuto dávku dosáhne sotva polovina dnešních příjemců, jen ti, kterým budou činit náklady na bydlení minimálně 50 % jejich příjmu. Nárok na dávku budou mít lidé pouze za předpokladu, že nebudou vlastnit žádný majetek. Až potom budou mít nárok na pomoc od státu.

V situaci, kdy za půl roku bude ukončen proces deregulace nájemného, rostou ceny energií, zvyšuje se cena potravin a léků a klesají reálné důchody, je zřejmé, že toto opatření se nejvíce dotkne důchodců. Přitom objektivní schopnost důchodců zvýšit si svůj příjem se blíží nule, a jsou tak odkázáni pouze na starobní důchod a případné sociální dávky. Jde o lidi, kteří celý život platili sociální pojištění a daně a nyní se dočkají - pane ministře - pravděpodobně jen chudinských dávek. Tímto návrhem jsou také ohroženy rodiny s dětmi a střední třída jako celek. Pro mnoho rodin je příspěvek na bydlení poslední sociální dávkou, na kterou mají ještě nárok. Pravicovou část Poslanecké sněmovny, která zde zastupuje různé podnikatelské skupiny, upozorňuji na to, že toto ovlivní například i různé majitele bytového fondu. Část jejich nájemců se postupně dostane do platební neschopnosti. Tak na to by snad mohli slyšet.

Ve svém pozměňovacím návrhu jsem navrhl vyjmout bez náhrady 8. a 9. část sněmovního tisku číslo 695, neboť je za prvé věcně nepřipravená, za druhé s přílišným negativním dopadem na osoby s nízkými příjmy, za třetí, hlavně věcně nesouvisí s daňovými změnami, které jsou jádrem sněmovního tisku 695.Proto žádám všechny rozumné poslance v této Poslanecké sněmovně o jeho podporu. Současně navrhuji pro jistotu opakování druhého čtení.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl pan poslanec Šincl. Nyní je přihlášen pan kolega Adam Rykala, po něm pan poslanec Roman Sklenák.

 

Poslanec Adam Rykala: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, nacházíme se těsně před schválením dalšího škrticího balíčku vlády pravice. Nejde ani tak o snahu uškrtit díru v rozpočtu, ale spíše zkusit zase o trochu více škrtit nás, občany. Proto myslím, že je žádoucí, abych spolu s ostatními kolegy z opozičních lavic pronesl svá vyjádření k vládními návrhu zákona o změně daňových, pojistných a dalších zákonů.

Myslím, že všichni vidíme, kam nás žene tato pravicová vláda. Žene nás do záhuby. Vláda České republiky se svými poslanci z řad TOP 09, ODS a pseudofrakce LIDEM úspěšně navazuje na úděsnou práci vlády pana Topolánka, která již v roce 2008 zahájila proces změn v daňovém systému České republiky a která i přes silný tlak sociální demokracie ubrala státní kase desítky miliard. Ze smysluplného daňového systému, rovnoměrně a spravedlivě rozloženého na celou společnost, udělala vláda paskvil a nakonec tak při krizi zabila další hřebíček do české ekonomiky.

Český stát v době vlád sociální demokracie směřoval ke svému cíli - stát se sociálním státem skandinávského typu. Jestli toho však dosáhneme po pádu této pravicové vlády, pokud se ho vůbec dočkám v blízké době, bude mít sociální demokracie a případně další levicoví partneři co dělat, aby za deset, ne-li za patnáct let vrátili českou ekonomiku tam, kde byla před vládou pravicových stran.

Je až smutné, co pan ministr Kalousek udělá pro to, aby splnil předem daná čísla schodku veřejných rozpočtů. A zase jsme u stejné pohádky. Je to pořád dokola. Místo aby Ministerstvo financí efektivně vybíralo daně, raději je znovu zvýší, protože již v červenci ví, že do konce roku naplánované finance do státní kasy nepřinese. Ptám se tak, kde je chyba. Anebo jsou daně vybírány neefektivně jen z pohledu opozice a obyčejných lidí? Asi tomu nerozumíme.

Připusťme alespoň na chvíli, že navrhované změny přinesou nějaké další peníze do rozpočtu, i když já o tom velmi pochybuji a zkušenosti z vašich minulých experimentů mi dávají zapravdu. Pokud by tedy zvýšení daní přineslo další miliardy do rozpočtu, tak s nimi budete dělat co? Koupíte nové letouny, které nelétají, nebo peníze zmizí v kapsách vládních činitelů a vašich kamarádů?

Říkáte, že zvýšení daní zatíží peněženku průměrné domácnosti asi o 200 až 300 Kč měsíčně a seniory zatížíte asi 70 až 80 korunami za měsíc. Pan Kalousek mávne rukou a řekne, že to snad pro nikoho není taková zátěž. Ale je, pane Kalousku. Protože vy vytahujete peníze z kapes občanů každý rok. Každý rok přicházíte s tím, že je potřeba utáhnout opasek a že těch pár korun všichni přežijí. Důchodcům vezmete peníze z kapes hned dvakrát, a to ve vyšší DPH a pak jim ještě nejlépe nezvýšíte důchod, takže je oberete dvakrát. Mladí lidé dnes nemají kam hlavu složit, natož aby zakládali rodiny. Ale když už se pokusí postavit na vlastní nohy, tak jim zdražíme nájem, pleny, vodu, teplo, oblečení, vlastně všechno. Však život není peříčko, tak si ho hezky všichni užívejme.

Pane Kalousku, vám nejde o lidi. Zkuste se na situaci podívat jinýma očima. Každou korunou, kterou dnes našim občanům vezmete, rozevíráte nůžky mezi normálními lidmi a horními deseti tisíci, kteří se jen potichu smějí a jednou za čas místo daní zaplatí tu kampaň ODS či TOP 09. Proč také ne?

Každou rodinu a každého občana kromě neustálého zvyšování daní zatíží také dražší léky, jelikož se neustále snižuje počet těch, které jsou buď hrazeny pojišťovnami úplně či z velké části. Naše občany zatíží dražší benzin, jízdné v městské hromadné dopravě, studenty zatížíte v budoucnu školným či zápisným. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP