(13.00 hodin)
(pokračuje Koníček)

Ve druhém čtení minulou středu zde z tohoto místa pan ministr Kalousek řekl: "Promiňte, pane předsedo Tejci, já si vás dovolím jenom malinko opravit. Vy jste říkal, že se jedná o vydání majetku českého státu. Já jako ministr financí, který je odpovědný za majetek českého státu, si vám dovolím říct, že to není majetek českého státu." Tolik pan ministr financí.

A teď citace kardinála Duky o týden později, tuto středu v pořadu Interview ČT24: "No, tak já bych, víte, chtěl bych jednu věc. Církvi žádný majetek nepatřil a církvi ani církvím žádný majetek nebude vracen." To opravdu řekl pan kardinál Duka tuto středu v pořadu Interview ČT24.

Při obou výrocích mi trochu poklesla čelist, pane premiére. Není to na Bohnice?

Několikrát tady v rozpravě zaznělo odvolání na Ústavní soud. Ten ale poukázal jen na legitimní očekávání církví, ne nějakých spřátelených osob, kterým se dává majetek tímto zákonem, a také neříká nic o celkovém rozsahu případného vyrovnání. To, jak je to vyrovnání nastaveno, je jen a jen na současné vládní koalici. V § 13 je sice nastaveno omezení převodu věcí, které byly předmětem majetkové křivdy. 24 měsíců nelze majetek tvořící původní majetek registrovaných církví a náboženských společností převádět. Vláda si určitě myslí, že takový majetek je blokován zápisem v katastru nemovitostí. Aspoň mně to vyplývá z dnešního prohlášení pana poslance Gazdíka ve Studiu 6. Cituji: "Majetek je blokován na listech vlastnických podle zákona o půdě." To řekl dneska ráno pan poslanec Gazdík.

Ano, pane poslanče Gazdíku prostřednictvím předsedajícího, také jsem si to naivně myslel. Ale když nevím, tak se zeptám. A pan Večeře, předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního, mě vyvedl z omylu. Na dotaz, v jakém rozsahu je zapsána blokace majetku, který má být předmětem vyrovnání s církvemi, mně pan předseda Večeře odpověděl: "Do katastru nemovitostí se žádné zápisy podle blokačního paragrafu zákona o půdě neprovádějí a nikdy neprováděly." Takže nic nebrání, ani § 13, když nic není v katastru zapsáno, nic nebrání hned 2. ledna 2013 Pozemkovému fondu převést lukrativní pozemky na čekající zájemce. To jen tunel, který je tady připraven k ražbě. (Potlesk zleva.)

Proto mně, vážené kolegyně a kolegové, dovolte předložit ještě jeden návrh, a to podle § 95 odst. 2. Předkládám návrh na opakování druhého čtení, aby mohly být napraveny takovéto nepředloženosti, které v tom zákoně jsou. Prosím o hlasování po ukončení rozpravy. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Paní poslankyně Semelová je další přihlášená do rozpravy. Prosím.

 

Poslankyně Marta Semelová: Vážená paní předsedající, vládo, kolegové a kolegyně. Plán vlády Petra Nečase předat rozsáhlý majetek církví a vyplatit obrovskou finanční částku, která má být desítky let splácena, vyvolává značný odpor veřejnosti. Někteří podávají trestní oznámení pro závažné delikty ohrožující stát a majetkové zájmy občanů. Jiní píší nesouhlasné maily a dopisy. Svolávány jsou protestní demonstrace, po celé republice se pak podepisují petice. S vládní koalicí to však ani nehne. Je jí naprosto lhostejné, že proti církevním restitucím je podle průzkumu většina české veřejnosti. Oháníte se demokracií a lidskými právy, ale návrhem KSČM na vyhlášení referenda jste naprosto nedemokraticky zametli. Církev má dostat obrovský majetek patřící lidu České republiky a občané se k tomu podle vás nesmějí vyjádřit. A přitom se to všech těch lidí týká. Není na zdravotnictví, není na školství, není na bydlení, na sociální oblast, a vláda s arogancí a opovržením odmítne názory a rozhodnutí občanů a s pokorou a poslušností jak poddaný svému pánu odevzdá církvi, co jí nepatří. Přitom se ohání nepravdivými argumenty o navrácení majetku, který byl komunisty ukraden, v bláhové naději, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou a že jim na to lidi budou skákat donekonečna.

Tyto argumenty předkladatelů jsou však nepravdivé a hrubě zkreslující. Nejde o žádné odstranění křivd, o žádné restituce, tedy o návrat k předchozímu stavu. Katolická církev má získat majetek nebo náhradu za něj, který jí nepatřil. Držela ho jako pozůstatek feudalismu a získávala jej jako subjekt moci z veřejných zdrojů v důsledku konfiskací, působením inkvizice, nátlaku na jednotlivce a hlavně z práce obyčejných lidí. Církev tento majetek pouze spravovala a měla k němu různá dispoziční práva, což by mohly doložit seznamy majetku. Právě z těchto důvodů se vláda jeho soupisu a pečlivému prověření toho, co církvi skutečně patřilo, tak vehementně brání. A po nás chcete, abychom vám to posvětili? Chcete po zákonodárcích, aby schválili něco, co je na vodě, co není jednoznačně vymezeno a zdokumentováno, co otevírá prostor pro právní nejistotu, vleklé soudní spory a různé majetkové machinace? Chcete, abychom dali souhlas s tím, aby se katolická církev stala v naší zemi superprivilegovaným soukromým subjektem placeným z kapes lidí, kteří nejsou věřící a kteří si musí utahovat opasky do té míry, že už na pomyslném opasku není kam posouvat?

Mohu vás ujistit, že KSČM pro to nikdy ruku nezvedne. Legalizace tohoto vytunelování státního majetku bude vaší zodpovědností. Budete to vy, které budou občané v budoucnu volat, a to zcela po právu, k zodpovědnosti. Jako poslanci totiž zneužíváte své pravomoci, neboť tento Parlament nemá právo na desítky let zatížit budoucí generace zcela neopodstatněným nedozírným dluhem.

Přitom občany ždímáte, kde se dá. Šetříte na mladých rodinách s dětmi. Na důchodcích, na nezaměstnaných, nemocných, na zdravotně postižených. Na chudých a sociálně slabých, kteří se stále víc propadají do chudoby. Je oberete, aby se mohla napakovat církev.

Podle vlády a speciálně ministra financí Miroslava Kalouska se všichni musíme stejně podílet na ekonomické situaci České republiky. Tato vyjádření jsou ovšem nejen mimo realitu, ale také naprosto v rozporu s tím, co vláda dělá. Dokazují to i poslední údaje Ministerstva práce a sociálních věcí a Českého statistického úřadu, z nichž jednoznačně vyplývá, že i nadále nejrychleji bohatnou bohatí a chudnou chudí. Výrazná diferenciace mezd pokračuje. Rozdíly se dále zvyšují. Od osmi tisíc hrubého až po milionové měsíční příjmy a odměny manažerů. V roce 2007 nedosáhlo na průměrnou mzdu 64,1 % zaměstnanců. V minulém roce jich bylo už 67 %. Těmto lidem se mají mzdy dále snižovat. A tomu říkáte stejný podíl na údajném obnovení prosperity české ekonomiky? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP