(11.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

A pak je tu obava nás, opozičních politiků, že ani nejde o tu bandu, ale o to, že si policie má dát pozor. Anebo státní zástupci si mají dávat pozor, co to vlastně po Sněmovně žádají. A to se, nezlobte se, zase obáváme my. My bychom byli neradi, kdybychom byli jediní, na které by policie a státní zastupitelství měly právo sahat. To tedy ne!

Takže to je důvod, proč žádám, aby byl zařazen bod Vysvětlení výroku premiéra Petra Nečase, a já doufám, že se tady dneska dovíme, jak tuhle vážnou informaci pan premiér opravdu myslel. (Potlesk z řad opozice.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane kolego, ještě prosím název toho bodu, který chcete zařadit, zní Vysvětlení výroku premiéra Petra Nečase.

Pan kolega Jan Hamáček. Prosím.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, dobrý den. Dovolte mi, abych také navrhl zařazení nového bodu. Název by zněl Informace předsedy vlády a ministra obrany o letounech CASA.

Nebojte, já nechci suplovat roli jiných orgánů Sněmovny, které se zabývají touto věcí již nějakou dobu, ani roli jiných orgánů státu. Nicméně mám za to, že tato Poslanecká sněmovna si zaslouží jednu informaci. A vycházím z informací, které jsou dostupné ve veřejných sdělovacích prostředcích, kdy se mluví o tom, že existuje podezření, že snad v této kauze došlo k porušení zákona o majetku České republiky a že snad České republice vznikla jakási škoda. Já bych velmi rád dal prostor v Poslanecké sněmovně panu premiérovi a panu ministrovi obrany, aby nám sdělili, jaké kroky vláda a příslušné orgány ČR konají, aby byla tato případná škoda zjištěna, a v případě, že takováto škoda zjištěna bude, tak aby také byla uplatněna a aby nedošlo k tomu, že možná, snad, budou prošvihnuty některé lhůty, které se týkají promlčení či některých jiných věcí. Takže já bych vás poprosil o podporu tohoto bodu, abychom dali prostor jak premiérovi, tak ministrovi obrany, aby nás informovali, jaké kroky vláda a příslušné orgány tohoto státu učiní v tom, aby ta případná škoda byla zjištěna, popřípadě vymožena. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí. Pan kolega Votava, pan kolega Gazdík, pan kolega Stanjura, pan kolega Štětina.

 

Poslanec Václav Votava: Dobré dopoledne, dámy a pánové, vážená paní předsedkyně. Dovolil bych si navrhnout zařazení pevného bodu, pokud se bude jednat ve středu, jako první bod ve středu, bod číslo 61. Je to zákon o Šumavě, který jsme přerušili. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Gazdík.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážená paní předsedkyně, milé kolegyně, milí kolegové, hezké, dobré dopoledne. Jménem dvou poslaneckých klubů si dovoluji vznést veto na návrh pana místopředsedy Zaorálka a pana kolegy Hamáčka. Myslím, že mají dostatek jiného prostoru v interpelacích. Prosím, ať jej využívají.

Zároveň bych si dovolil navrhnout podle § 95a jednání dnes o třetích čteních i po 14. hodině. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Hezké dopoledne. Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, chtěl bych navrhnout pevné zařazení bodů na dnešek po již pevně zařazených bodech, a to nejprve bod č. 79, což je třetí čtení vládního návrhu zákona o ústavní výchově, sněmovní tisk 574, poté navrhuji zařadit bod č. 30, vládní návrh zákona o pojistném na důchodové spoření, sněmovní tisk 692, prvé čtení, poté bod č. 31, vládní návrh zákona o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o pojistném na důchodové spoření, sněmovní tisk 693, prvé čtení, a poté bod č. 80, vládní návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, sněmovní tisk č. 580, třetí čtení. Děkuji.

Navrhuji hlasovat o každém z těch návrhů zvlášť, protože vím, že s tím posledním může mít opozice problém. U těch předchozích předpokládám, že bychom se mohli shodnout.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ještě byl přihlášen pan kolega Štětina. Prosím. - Vy chcete s přednostním právem? Pan kolega Kováčik s přednostním právem.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Panu kolegovi Štětinovi se omlouvám. Vás všechny, kolegyně a kolegové, vážená vládo a paní předsedkyně, srdečně při pátku zdravím.

Podle zásady veto za veto, zub za zub si dovolím připomenout, že jménem dvou poslaneckých klubů, klubu KSČM a ČSSD, bylo písemně podáno generální veto na hlasování v odpoledních hodinách ve třetím čtení, tak to jenom připomínám. Teď dáváme znovu pro jistotu takto ústně jménem dvou poslaneckých klubů, KSČM a ČSSD, veto na návrh, který zde předložil pan kolega Gazdík a který se týká hlasování ve třetích čteních po 14. hodině. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já to plně respektuji. Poprosím ale kolegy z opozice, aby nic neříkali, že dali generální veto na návrhy, které teprve padnou. To jako bychom jednou hlasovali o něčem, prosadili to a řekli, že to platí po celou dobu schůze, pokud takový návrh zazněl. Nic proti tomu, já myslím, že pokud budete chtít vetovat, budete muset vždycky jít pokaždé stranou a říct to. Na to máte plné právo. Ale ohrazuji se proti tomu, že jste dali veto včera, předevčírem na návrh, který zazněl dnes. Navíc ten návrh na dnešek nezazněl ve středu. Kdyby zazněl ve středu, nebo ve čtvrtek jste ho vetovali, tak máte naprostou pravdu. Ale to byl jiný návrh a je možné, že ve středu předneseme jiný návrh. Nechci dál tu přestřelku, jenom si myslím, že je třeba vetovat konkrétní návrh, a nic takového, jako "generální veto na všechny návrhy, které vznesete na té schůzi, jsme již uplatnili". Protože nic takového neexistuje.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Kováčik ještě.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Slovo generální veto jsem samozřejmě použil, hlásím se k němu. Použil jsem je pro lepší pochopení a větší názornost, tak aby bylo zcela jasné. Já si nemyslím, že není možné na krok, který je předem očekávatelný, reagovat také předem. Ale právě proto, že by mohl být i výklad, který teď podal pan kolega Stanjura, proto jsem vystoupil, pro jistotu, ještě tak, že jsem tu větu dal přímo, rovnou, jak se říká konkrétně v daném čase, okamžiku. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Pan kolega Štětina, prosím.

 

Poslanec Jiří Štětina: Dobrý den, vážená paní předsedkyně, dámy a pánové. Já bych si již potřetí dovolil zařadit jako pevný bod jednání po dnešních bodech bod č. 34, sněmovní tisk 593. Jedná se o jednoduchou novelu nároku záchranářů zdravotnické záchranné služby, která je vlastně už minimálně tři měsíce připravena, prošlo to všemi kluby a myslím, že není problém s tímto zákonem. Tak bych si dovolil požádat po dnešních pevně zařazených bodech ho dát na pořad jednání. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nějaké další návrhy k pořadu schůze? Pokud nejsou, budeme hlasovat o těch, které zde byly předneseny.

Návrhy pana kolegy Zaorálka a Hamáčka jsou zavetovány.

 

Budeme se věnovat návrhu pana poslance Votavy, který žádá o pevné zařazení bodu 61, jestli jsem to zaznamenala dobře. Je to zákon o Šumavě, a to na středu - jako první pevně zařazený bod? Dopoledne první zařazený bod, tak.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování 157. Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Proti návrhu?

Hlasování 157, přítomno 161, pro 72, proti 68. Návrh přijat nebyl.

 

Pan kolega Gazdík - je vetován jeho návrh.

 

Pan kolega Štětina žádá dnes po pevně zařazených bodech zařadit bod 34, sněmovní tisk 593. Je to prvé čtení.

Zahajuji hlasování číslo 158. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 158, přítomno 162, pro 129, proti 23. Návrh byl přijat.***




Přihlásit/registrovat se do ISP