Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
15. června 2012 v 11.02 hodin
Přítomno: 157 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 40. schůze Poslanecké sněmovny. Vítám vás a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, a prosím, abyste mi oznámili, kdo máte kartu náhradní.

Seznámím vás s omluvami. Z dnešního jednání se omlouvají z poslanců: Jan Bauer - zahraniční cesta, Pavel Bém - rodinné důvody, Robin Böhnisch - zahraniční cesta, Jan Bureš - osobní důvody, Jana Fischerová - od 13 hodin pracovní důvody, Martin Gregora do 14 hodin - osobní důvody, Michal Hašek - bez udání důvodu, Pavel Holík - pracovní důvody, Jiří Krátký - zdravotní důvody, Jan Látka od 12 hodin - pracovní důvody, Alfréd Michalík - zdravotní důvody, Jaroslav Škárka - osobní důvody, Josef Tancoš - pracovní důvody, Martin Vacek - pracovní důvody.

Z členů vlády se omlouvají: Martin Kuba - pracovní důvody, Karel Schwarzenberg - rodinné důvody, Alexandr Vondra - pracovní důvody.

Dále je zde omluva pana kolegy Jiřího Bessera, který se omlouvá ze zdravotních důvodů na zbytek jednání 40. schůze Sněmovny počínaje dneškem 15. 6. od 9 hodin ráno. To byly omluvy.

Teď zde mám dvě přihlášky k pořadu schůze. Pan kolega Zaorálek, poté pan poslanec Hamáček. Prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Dobré ráno, dámy a pánové. Prosím vás o pozornost, protože chci Sněmovnu požádat o zařazení nového bodu, který nazvu Vysvětlení výroku premiéra Petra Nečase. (V sále je velký hluk.) Prosím vás o chvilku pozornosti, protože já nevím, jak na vás, ale na mne výroky premiéra včera v této Sněmovně v souvislosti s interpelacemi zapůsobily poměrně mocně. Možná se mýlím, tak mi to můžete nyní pomoci posoudit.

Dovolte mi, abych vám přečetl výrok, který zazněl v této síni včera při interpelacích. Byla to reakce na interpelaci pana poslance Ohlídala. Přečtu vám jedinou větu. Pan premiér řekl: "Kdo bude ve vládě, nebo nebude ve vládě, nebude cestou žádosti o vydání rozhodovat parta policejních plukovníků nebo podplukovníků."

Já nevím, jak to působí na vás, ale já si kladu hned několik otázek.

Ta první je - mně není známo, že by byl v této chvíli stíhán nějaký ministr, že by o členech vlády v této chvíli rozhodovala policie. Je to pro mě naprosto nová informace. Já o tom prostě nevím nic, nevím, o čem pan premiér mluví.

Pak je tu druhá otázka: Co to je, prosím vás, ta parta nebo banda plukovníků nebo podplukovníků, o které pan premiér mluví? Já bych se strašně rád pana premiéra zeptal, kdo do té party patří. Je možné, že mně jako opozičnímu politikovi něco ušlo, že se tady opravdu v této zemi něco děje, že se tady skutečně vytvořila někde nějaká parta. Nevím, jestli na okresní úrovni, nevím, jestli do toho patří policejní prezident, nevím, jestli do té party patří ministr vnitra. O tom opravdu nevím nic. Ale jestli je to tak, že tady řádí nějaká banda plukovníků, tak to chci vědět. (Smích v sále a potlesk ze všech stran.)

No ale to není bohužel jediná možnost. Já se obávám, aby to ještě nebylo jinak. Totiž jestli tady pan premiér přehání, tak se možná jedná o něco jiného. Možná se to netýká toho, že by měl být stíhán zrovna nějaký ministr, možná se to týká té kauzy, která se objevila v posledních dnech a která se týká místopředsedkyně Sněmovny Vlasty Parkanové. A co potom ty výroky mají znamenat?

Víte, já bych si nerad myslel, že když se Sněmovna požádá o vydání nějakého opozičního politika, tak je to boj s korupcí, a když se požádá o vládního politika, tak je za tím banda plukovníků. (Potlesk zleva a bušení do lavic.)

Nedávno jsme tady říkali, že zaplaťpánbůh ledy se hnuly na státním zastupitelství. Já jsem tady ve Sněmovně mnohokrát vystupoval a mluvil o panu Grygárkovi a dalších na Vrchním státním zastupitelství tady v Praze, takže já jsem to také přivítal. Ale padlo tady, že údajně zaznělo, že jedna strana z toho radost neměla. Já nevím, která to je.

Tak si kladu otázku, jestli to, co předvádí pan premiér, není náhodou zastrašování policie a státního zastupitelství. Není to náhodou tak, že pan premiér říká bacha, bacha, jestli nám sáhnete na jednoho z našich, tak končí legrace? (Potlesk zleva.)

Přátelé, nezlobte se, ale to už jsme tady měli! Já mám v živé paměti kauzu pana Čunka. Zvláštní zacházení pro vrcholné politiky - to já si pamatuji, o tom už jsme tady mluvili. Chápete? V případě kauzy paní Parkanové nejde o vydání pouze politika. Tam došlo také k vydání občana, šéfa vyzbrojování pana Staňka. Ten bude v té kauze normálně stíhán. A teď má dojít k tomu, že prostě jeden, který nemá imunitu, bude stíhán ve stejné kauze a druhý, který je poslanec, tak prostě stíhán být nemá? Ano, ale pan premiér o tom mluví už dnes. (Reaguje na hlasy ze sálu.)

Já prostě mám obavu, že pan premiér tady zastrašuje policii a zastrašuje státní zastupitelství. A pokud ne, tak mi řekněte, jak je to tedy jinak. O co jiného v těch výrocích jde? Já vám jenom říkám, jak nad tím uvažuji. A mně to připadá zatraceně vážné. Nemůžete popřít, jestli je tady banda plukovníků, tak je to vážné a Parlament by o tom měl mluvit. Souhlasíte? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP